Μία από τις συζύγους ενός από τους δράστες των βομβιστικών επιθέσεων στη Μουμπάι το 2008 είχε ειδοποιήσει τις ΗΠΑ για τον άνδρα της, σχεδόν ένα χρόνο πριν, αλλά με τρόπο ασαφή, τόνισε σήμερα ο εκπρόσωπος της αμερικανικής διπλωματίας.

Ο Ντέιβιντ Χέντλεϊ, Αμερικανός πακιστανικής καταγωγής, δήλωσε ένοχος ενώπιον δικαστηρίου στο Σικάγο για τον ρόλο του στην προετοιμασία των επιθέσεων στη Μουμπάι (με 166 νεκρούς) και ομολόγησε πως είχε προβεί σε ενέργειες στην Ινδία και στη Δανία για λογαριασμό δύο πακιστανικών τρομοκρατικών ομάδων.

Μία από τις συζύγους του «μας είχε προσφέρει ορισμένες πληροφορίες», οι οποίες εν συνεχεία προωθήθηκαν στα «αρμόδια όργανα μέσα στην αμερικανική κυβέρνηση», τόνισε ο εκπρόσωπος του αμερικανικού ΥΠΕΞ Φίλιπ Κρόουλι, ερωτηθείς για τα δημοσιεύματα που είδαν το φως χθες στην εφημερίδα Νιου Γιορκ Τάιμς.

Οι πληροφορίες «δεν προσδιόριζαν ούτε τον τόπο, ούτε την ημερομηνία της επίθεσης», τόνισε ο ίδιος, προσθέτοντας πως οι ΗΠΑ διαβίβασαν τα στοιχεία στις ινδικές αρχές. Ο Κρόουλι δεν ήταν σε θέση να απαντήσει γιατί δεν συνελήφθη ο Χέντλεϊ με βάση τις πληροφορίες αυτές.

Σύμφωνα με αμερικανό αξιωματούχο, που δεν θέλησε να κατονομασθεί, η σύζυγος είχε ενημερώσει την αμερικανική πρεσβεία στο Ισλαμαμπάντ τον Δεκέμβριο του 2007 και μία δεύτερη επαφή με τη γυναίκα πραγματοποιήθηκε τον Ιανουάριο του 2008, τη φορά αυτή στις ΗΠΑ.

«Ήταν ανήσυχη σχετικά με το ποιόν των ατόμων με τα οποία σχετιζόταν ο σύζυγός της. Όπως τόνιζε, φοβόταν μήπως συμμετείχαν σε κάποια τρομοκρατική συνομωσία», τόνισε η ίδια πηγή.

Η Ποστ είχε αναφέρει την περασμένη εβδομάδα την υπόθεση μίας άλλης συζύγου του Χέντλεϊ, η οποία είχε ενημερώσει τις ΗΠΑ από το 2005 ότι ο σύζυγός της εκπαιδευόταν με εξτρεμιστικές ομάδες στο Πακιστάν.