Ο Πάπας Φραγκίσκος έπεσε στο έδαφος και προσκύνησε μέσα στην άδεια Βασιλική του Αγίου Πέτρου για να προσευχηθεί κατά την ακολουθία των “Παθών του Κυρίου” που εστιάζει στις τελευταίες ώρες της ζωής και στη σταύρωση του Ιησού.
Η ακολουθία της Μεγάλης Παρασκευής είναι μία από τις σπάνιες φορές που ο Παπάς δεν κάνει κήρυγμα, το αφήνει στον πατέρα Ρανιέρο Κανταλαμέσα, τον ιεροκήρυκα του παπικού οίκου.
Ο ιεροκήρυκας είπε ότι η πανδημία, η οποία έχει σκοτώσει σχεδόν 19.000 ανθρώπους στην Ιταλία, θα πρέπει να αποτελέσει κίνητρο για όλους να εκτιμήσουμε τι πραγματικά έχει σημασία στη ζωή.
“Ας μην επιτρέψουμε τόσο πολύ πόνο, τόσους πολλούς θανάτους και τόση ηρωική δέσμευση εκ μέρους των εργαζομένων στον τομέα της υγείας να είναι μάταιη. Η επιστροφή στην παρούσα κατάσταση είναι η “ύφεση” που θα πρέπει να φοβόμαστε περισσότερο”, είπε.
Την ακολουθία αυτή παρακολουθούν συνήθως καρδινάλιοι, επίσκοποι και 10.000 πιστοί. Ωστόσο, λόγω των συνθηκών για τον κορονοϊό, στην εκκλησία υπήρχαν περίπου 25 άνθρωποι, συμπεριλαμβανομένων των βοηθών του Πάπα που διάβασαν από τις Γραφές και μια χορωδία μικρότερη από τη συνηθισμένη.
Σε μια άλλη αλλαγή από το συνηθισμένο τελετουργικό που υπαγορεύθηκε από την επιδημία των κορονοϊού, μόνο ο Πάπας φίλησε τον σταυρό στο τέλος της λειτουργίας. Συνήθως τον σταυρό φιλάει κάθε καρδινάλιος και επίσκοπος που είναι μέσα στην εκκλησία.
Ο παγκόσμιος απολογισμός των θανάτων από την πανδημία έφθασε σήμερα τις 100.000, σύμφωνα με τα στοιχεία του Reuters.
Ο ιεροκήρυκας είπε ότι η πανδημία “μας αφύπνισε απότομα από τον μεγαλύτερο κίνδυνο που ο άνθρωπος και η ανθρωπότητα είναι πάντοτε επιρρεπείς σε αυτό: την ψευδαίσθηση της παντοδυναμίας”.
“Χρειάστηκε μόλις το μικρότερο και πιο άμορφο στοιχείο της φύσης, ένας ιός, για να μας υπενθυμίσει ότι είμαστε θνητοί, ότι η στρατιωτική ισχύς και η τεχνολογία δεν αρκούν για να μας σώσουν”, είπε.
Απόψε ο Πάπας ηγήθηκε της πομπής του Δρόμου του Σταυρού, στα εξωτερικά σκαλιά της Βασιλικής στην άδεια πλατεία του Αγίου Πέτρου.
Θα είναι η πρώτη φορά που ο Δρόμος του Σταυρού δεν πραγματοποιείται στο Κολοσσαίο της Ρώμης, από τότε που ο Πάπας Παύλος ΣΤ’ εισήγαγε εκ νέου τη σύγχρονη παράδοση το 1964.