Η γαλλική αστυνομία ενίσχυσε τους ελέγχους σε σιδηροδρομικούς σταθμούς και αυτοκινητόδρομους σήμερα προκειμένου να σταματήσει τους πολίτες που παραβιάζουν την καραντίνα ενόψει του Σαββατοκύριακου, την ώρα που οι γιατροί λένε πως ελπίζουν να δουν σταθεροποίηση του αριθμού των κρουσμάτων του νέου κορονοϊού τις επόμενες ημέρες.
Η πανδημία έχει στοιχίσει τη ζωή σε 5.307 ανθρώπους στη χώρα. Περίπου 60.000 άνθρωποι έχουν διαγνωστεί με τη νόσο Covid-19 και σχεδόν 6.400 ασθενείς έχουν διασωληνωθεί.
Η κυβέρνηση επέβαλε το μέτρο της απαγόρευσης της κυκλοφορίας στα 67 εκατομμύρια των Γάλλων πολιτών τη 17η Μαρτίου και το παρέτεινε έως τις 15 Απριλίου, με στόχο να επιβραδύνει τη διασπορά της άκρως μολυσματικής νόσου.
Ο αριθμός των ασθενών που μπαίνουν στις εντατικές κατέγραψε πτώση τις τελευταίες 3 ημέρες και ο ημερήσιος απολογισμός των θανάτων στα νοσοκομεία σταθεροποιήθηκε, προσφέροντας μια μικρή νότα αισιοδοξίας για την εξέλιξη της πανδημίας.
Επαγγελματίες υγείας ελπίζουν πως τα πρώτα θετικά αποτελέσματα των μέτρων απομόνωσης θα φανούν αυτό το Σαββατοκύριακο, διότι η περίοδος επώασης του ιού είναι περίπου 2 εβδομάδες.
«Αναμένουμε τον αντίκτυπο της απομόνωσης. Προς το παρόν επικρατεί αβεβαιότητα σχετικά με το πότε θα μειωθεί η ροή των ασθενών που μπαίνουν στα νοσοκομεία» σημείωσε ο Μπρουνό Ρου, ο επικεφαλής της ομάδας κρίσης των νοσοκομείων του Παρισιού. «Το σημαντικό είναι πότε θα επιτύχουμε αυτή τη σταθεροποίηση».
Αξιωματούχοι επισημαίνουν ότι οποιαδήποτε διακοπή της καραντίνας θα έσπερνε την καταστροφή. Η κυβέρνηση έχει ήδη υπονοήσει ότι η απαγόρευση της κυκλοφορίας θα συνεχιστεί και μετά τα μέσα Απριλίου.
«Θα είμαστε εξαιρετικά αυστηροί. Εκείνοι που νοσηλεύονται σήμερα και βρίσκονται υπό μηχανική υποστήριξη είναι εκείνοι που δεν σεβάστηκαν αρχικά την καραντίνα», δήλωσε ο αστυνομικός διοικητής του Παρισιού Ντιντιέ Λαλμάν σήμερα, σε ένα σημείο ελέγχου που έχει στηθεί στη γαλλική πρωτεύουσα.
«Πρόκειται για έναν πολύ απλό συσχετισμό. Εάν δεν σέβεστε την καραντίνα, θα σας επιβάλλεται πρόστιμο και θα θέτετε τον εαυτό σας και τους αγαπημένους σας σε κίνδυνο και υπό την απειλή να βρεθείτε στη μονάδα εντατικής θεραπείας».
Οι προειδοποιήσεις των αρχών δεν έχουν αποθαρρύνει τους πάντες. Στον σιδηροδρομικό σταθμό του Μονπαρνάς, κάποιοι πολίτες προσπαθούν να ταξιδέψουν.
Ο Εντγκάντ Νγκονό, επιχειρηματίας από το Παρίσι, ελπίζει πως θα καταφέρει να μπει σε τρένο για να ταξιδέψει και να συναντήσει την οικογένειά του στην πόλη Ρεν.
«Νομίζω ότι είναι ένας τρόπος να ξαναγεμίσουμε τις μπαταρίες, διότι ο αέρας στην εξοχή είναι καλύτερος από το Παρίσι» υποστηρίζει.
Λίγο μετά, η αστυνομία του απαγορεύει να φύγει, διότι δεν έχει μαζί του τα κατάλληλα έγγραφα που θα του επέτρεπαν να φύγει.
Ελβετία: Διευρύνει τις εξουσίες η κυβέρνηση με σκοπό την κατασκευή ιατρικού εξοπλισμού
Η ελβετική κυβέρνηση πήρε σήμερα ενισχυμένες εξουσίες στα χέρια της, προκειμένου να δώσει εντολή στις εταιρίες να αυξήσουν την παραγωγή ζωτικής σημασίας ιατρικών εφοδίων, όπως φάρμακα και εξοπλισμός προστασίας, στην περίπτωση που χρειαστούν περισσότερα όπλα στη μάχη κατά της COVID-19 που προκαλεί ο κορονοϊός.
«Αν ο εφοδιασμός… δεν μπορεί να διασφαλιστεί αλλιώς, το Ομοσπονδιακό Συμβούλιο (η κυβέρνηση) μπορεί να αναγκάσει τους κατασκευαστές να παρασκευάσουν σημαντικά ιατρικά προϊόντα, να δώσουν προτεραιότητα στην παραγωγή αυτών των προϊόντων, ή να αυξήσουν τις παραγόμενες ποσότητες», σύμφωνα με μια εντολή από τη Βέρνη.
Οι διευρυμένες εξουσίες της κυβέρνησης έρχονται να προστεθούν στο μέτρο για διπλασιασμό στα 40 δισεκ. ελβετικά φράγκα του διαθέσιμου ποσού για το σχέδιο δανείων έκτακτης ανάγκης για τον κορονοϊό, κθώς δέχθηκε πλημμυρίδα αιτήσεων για βοήθεια από επιχειρήσεις. Οι θάνατοι στη χώρα από τον κορονοϊό πλησιάζουν τους 500, με τον συνολικό αριθμό των επιβεβαιωμένων κρουσμάτων να προσεγγίζει τις 20.000.
Εξάλλου, Ελβετοί υπουργοί προσπάθησαν να επιταχύνουν την πρόσβαση σε φάρμακα που θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν εναντίον της COVID-19, επιτρέποντας τη γρήγορη διάθεση φαρμάκων στα νοσοκομεία ακόμη και προτού πάρουν επίσημη έγκριση από τις ρυθμιστικές αρχές της χώρας.
Οι εξαιρέσεις αφορούν το γενόσημο φάρμακο υδροχλωροκίνη για τη μαλάρια, το οποίο έχει δωρίσει η Novartis, το σκεύασμα Kaletra για το AIDS της Abbvie, το πειραματικό φάρμακο remdesivir της Gilead Sciences και το Actemra της Roche, τα οποία μελετώνται τώρα για πιθανή χρήση εναντίον του κορονοϊού.
Η Swssmedic, που είναι αρμόδια για την έγκριση νέων φαρμάκων στη χώρα, θα περιβληθεί επίσης με νέες εξουσίες, για να μπορεί να εγκρίνει αποκλίσεις από ορισμένα νομικά προαπαιτούμενα όσον αφορά φάρμακα υπό αναθεώρηση, ανέφερε η κυβέρνηση.
Η Ελβετία βρίσκεται σε μια ευαίσθητη, αλλά σταθερή κατάσταση όσον αφορά την εξάπλωση του νέου κορονοϊού, δήλωσε από την πλευρά του, ο υπουργός Υγείας Αλέν Μπερσέτ, καθώς ο αριθμός των θανάτων στη χώρα εξακολουθεί να αυξάνεται.
«Οι εισαγωγές στο νοσοκομείο εξακολουθούν να αυξάνονται αλλά δεν έχουν καταληφθεί όλες οι κλίνες», δήλωσε ο Μπερσέτ σε συνέντευξη Τύπου στη Βέρνη.
«Δεν έχουμε φθάσει ακόμη το ‘ακρότατο όριο’ των μολύνσεων ή των εισαγωγών στα νοσοκομεία. Τώρα περισσότερο από ποτέ πρέπει να συνεχίσουμε αυτό τον μαραθώνιο», συμπλήρωσε.
Η στρατηγική της Σουηδίας κατά της πανδημίας τίθεται υπό αμφισβήτηση
Η μεγάλη αύξηση του αριθμού των νέων κρουσμάτων Covid-19 και θανάτων στη Στοκχόλμη ήγειρε ερωτήματα σχετικά την απόφαση της Σουηδίας να πολεμήσει την επιδημία χωρίς να επιβάλει το μέτρο της απαγόρευσης της κυκλοφορίας.
Κυβερνήσεις σε ολόκληρη την Ευρώπη έχουν κλείσει σχολεία και έχουν λάβει δρακόντεια μέτρα για να περιορίσουν την έκθεση σε πιθανούς φορείς, με τη Γερμανία, για παράδειγμα, να απαγορεύει τις συναθροίσεις στον δρόμο άνω των 2 ατόμων.
Μεταξύ των γειτόνων της Σουηδίας, η Δανία έκλεισε τα σύνορά της και τα σχολεία της, όπως και η Νορβηγία, την ώρα που η Φινλανδία απομόνωσε το αστικό κέντρο της.
Κι όμως, οι Σουηδοί μπορούν ακόμη να πηγαίνουν στα εστιατόρια, στο κομμωτήριο και να στέλνουν τα παιδιά τους στο σχολείο, ακόμα κι αν ο αριθμός των επιβεβαιωμένων κρουσμάτων και θανάτων έχει αυξηθεί, κυρίως στη Στοκχόλμη, που μετρά το 50% και πλέον των θανάτων.
Ωστόσο, η φιλελεύθερη προσέγγιση της Σουηδίας, που στοχεύει στο να ελαχιστοποιήσει την όποια αναταραχή στην κοινωνική και οικονομική ζωή, βρίσκεται στο επίκεντρο επικρίσεων, την ώρα που η επιδημία εξαπλώνεται στην πρωτεύουσα.
«Δεν έχουμε επιλογή, πρέπει να κλείσουμε τη Στοκχόλμη τώρα αμέσως» λέει στο Reuters η Σεσίλια Σόντερμπεργκ-Νάουκλερ, καθηγήτρια Μικροβιολογίας στο Ινστιτούτο Karolinska.
Είναι μία από τους 2.300 ακαδημαϊκούς που υπέγραψαν ανοικτή επιστολή προς την κυβέρνηση στα τέλη του περασμένου μήνα, καλώντας την να λάβει αυστηρότερα μέτρα για να προστατεύσει το σύστημα υγείας της χώρας.
«Πρέπει να θέσουμε υπό έλεγχο την κατάσταση, δεν μπορούμε να κινούμαστε προς μια κατάσταση, όπου θα επικρατήσει το απόλυτο χάος. Κανείς δεν ακολούθησε αυτόν τον δρόμο, επομένως γιατί εμείς θα πρέπει να είμαστε οι πρώτοι που θα τον δοκιμάσουμε, στη Σουηδία, χωρίς τη συναίνεση» των πολιτών, διερωτήθηκε.
Η Σουηδία κατέγραψε σήμερα 612 νέα κρούσματα, με αποτέλεσμα το σύνολο των κρουσμάτων να ανέρχεται σε 6.000. Ο αριθμός των νεκρών ανέρχεται σε 333 με τη χώρα να θρηνεί σε καθημερινή βάση περίπου 25-30 θύματα, σύμφωνα με τη Σουηδική Υπηρεσία Υγείας.
Καταιγίδα κρουσμάτων στη Στοκχόλμη
Υπάρχουν ενδείξεις ότι ο ιός διασπείρεται στους οίκους ευγηρίας, κυρίως στην πρωτεύουσα, όπου το προσωπικό σε νοσοκομεία και γηροκομεία προειδοποιεί δημοσίως για την έλλειψη προστατευτικού εξοπλισμού όπως μάσκες.
Τοπικός αξιωματούχος περιέγραψε μια «καταιγίδα» κρουσμάτων COVID-19 με την οποία είναι αντιμέτωπη πλέον η Στοκχόλμη, που άνοιξε ένα νοσοκομείο εκστρατείας σε ένα συνεδριακό συγκρότημα νότια του κέντρου της πόλης και απηύθυνε έκκληση προς όλους όσοι έχουν ιατρική εκπαίδευση να βοηθήσουν στη φροντίδα των ασθενών.
Σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε αυτήν την εβδομάδα ο πρωθυπουργός Στεφάν Λεβέν ερωτήθηκε εάν ο αυξανόμενος αριθμός των κρουσμάτων στους οίκους ευγηρίας της χώρας αποτελεί απόδειξη αποτυχημένης στρατηγικής.
«Δεν νομίζω ότι είναι ένδειξη. Έτσι δείχνει η κατάσταση στην Ευρώπη» απάντησε. «Εμείς έχουμε πει ότι η κατάσταση θα επιδεινωθεί προτού βελτιωθεί».
Η Σουηδία έχει επικεντρωθεί στο να απομονώνει και να φροντίζει τους ασθενείς παρά να κλείνει τμήματα της κοινωνίας. Οι συναθροίσεις άνω των 50 ατόμων απαγορεύτηκαν, τα λύκεια και τα πανεπιστήμια κάνουν διαδικτυακά μαθήματα και οι αρχές συστήνουν στους πολίτες να αποφεύγουν τα άσκοπα ταξίδια, σχετικά μικρής εμβέλειας μέτρα σε σύγκριση με την υπόλοιπη Ευρώπη.
Το πρόσωπο της μάχης της Σουηδίας εναντίον της πανδημίας, ο επικεφαλής επιδημιολόγος της χώρας Άντερς Τέγκνελ, αμφισβητεί πόσο αποτελεσματικό θα ήταν το μέτρο της καραντίνας σε βάθος χρόνου.
«Είναι σημαντικό να εφαρμόζουμε μια πολιτική που θα μπορεί να διατηρηθεί για μια μακρύτερη χρονική περίοδο, κάτι που σημαίνει “μείνετε στο σπίτι εάν είστε άρρωστοι”, αυτό είναι το μήνυμά μας» είπε ο Τέγκνελ, ο οποίος έχει δεχθεί τόσο απειλές όσο και μηνύματα θαυμασμού για τον τρόπο που διαχειρίζεται την κρίση.