Σε πενταψήφιο αριθμό έφτασαν τα κρούσματα του κορονοϊου στην Ελβετία, καθώς έχουν επιβεβαιωθεί 10.000 άνθρωποι που νόσησαν, με τις ιατρικές μονάδες του Στρατού να βοηθούν τα νοσοκομεία στην αντιμετώπιση της επιδημίας που εξαπλώνεται.
Η χώρα είχε καταγράψει μέχρι σήμερα το πρωί 10.714 κρούσματα και 161 θανάτους από τον φονικό ιό, σύμφωνα με το Ομοσπονδιακό Γραφείο Δημόσιας Υγείας.
Χθες, Τετάρτη 25 Μαρτίου, είχαν καταγραφεί 103 θάνατοι και 9.765 κρούσματα.
Η κυβέρνηση της Ελβετίας κάλεσε τους πολίτες να μείνουν στα σπίτια τους, επέβαλε αυστηρούς συνοριακούς ελέγχους και απαγόρευσε τις συναθροίσεις άνω των πέντε ατόμων στην προσπάθεια να αναχαιτίσει την εξάπλωση της επιδημίας.
Ο Ελβετικός Στρατός, που δεν είχε κινητοποιηθεί ποτέ μετά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο -αλλά και τότε είχε τεθεί σε επιφυλακή μόνο για κατάσταση αμυντικής λειτουργίας- συνδράμει τους εργαζομένους στον τομέα υγείας που βρίσκονται στην πρώτη γραμμή του… πολέμου εναντίον του κορονοϊού.
Ωστόσο, η κρατική εκστρατεία έχει φέρει στο φως ρωγμές στο αποκεντρωμένο σε μεγάλο βαθμό ελβετικό πολιτικό σύστημα, που δίνει στα καντόνια σημαντική αυτενέργεια στο πώς θα διαχειρίζονται τις υποθέσεις τους.
Ορισμένοι ειδικοί υποστήριξαν επίσης πως η ομοσπονδιακή κυβέρνηση υπήρξε πολύ διστακτική στο να λάβει επιθετική δράση, παρά τις προειδοποιήσεις των ειδικών.
«Η εμπιστοσύνη μου στην πολιτική έχει κλονιστεί τις τελευταίες εβδομάδες», δήλωσε ο Μαρσέλ Σαλατέ, επικεφαλής του ψηφιακού επιδημιολογικού εργαστηρίου του Ομοσπονδιακού Ινστιτούτου Τεχνολογίας στη Λοζάνη, στην εφημερίδα Le Temps.
Όπως δήλωσε ο ίδιος, είναι πολύ σαφές εδώ και εβδομάδες πως η Ελβετία θα βρεθεί αντιμέτωπη με μια δραματική κατάσταση. «Δυστυχώς, δεν μας έλαβαν σοβαρά υπόψη και δεν είχαμε καμία υποστήριξη από την πολιτική τάξη. Στα μάτια των πολλών, ήμασταν απλώς κινδυνολόγοι», είπε.
Αργεντινή: «Προέχει ή ανθρώπινη ζωή από την οικονομία»
Παράλληλα, στην Αργεντινή, ο πρόεδρος Αλμπέρτο Φερνάντες δήλωσε σήμερα πως η σωτηρία της ανθρώπινης ζωής προέχει της προστασίας της οικονομίας από τις επιπτώσεις του κορονοϊού, μία εξέλιξη που είναι πιθανό να βυθίσει ακόμη περισσότερο σε ύφεση τη χώρα τη φετινή χρονιά.
Ο κεντροαριστερός ηγέτης είχε συμμετάσχει νωρίτερα στη συνεδρίαση των ηγετών της G20, της ομάδας των 20 ισχυρότερων οικονομιών του πλανήτη, που εξέτασε τους τρόπους παγκόσμιας αντιμετώπισης του κορονοϊού. Η επιδημία αυτή που έχει προκαλέσει τον θάνατο πάνω από 20.000 ανθρώπων σε όλη την υφήλιο έχει αρχίσει να εξαπλώνεται και στη Λατινική Αμερική.
«Αντιμέτωποι με το δίλημμα εάν θα πρέπει να προστατεύσουμε την οικονομία, ή την ανθρώπινη ζωή, εμείς δεν διστάζουμε: επιλέγουμε τη ζωή», τόνισε ο Φερνάντες σε tweet του μετά την τηλεδιάσκεψη των ηγετών.
Σύμφωνα με ενημέρωση για τα σχόλιά του, ο Φερνάντες δήλωσε για την επικοινωνία με τους ηγέτες, πως ο κόσμος χρειάζεται «έκτακτες» λύσεις για να αντιμετωπίσει την κρίση, περιλαμβανομένου κι ενός ταμείου που θα βοηθά τις χώρες «να εξοπλισθούν καλύτερα με προμήθειες για να αντιμετωπίσουν την τρέχουσα κρίση».
Επίσης πρόσθεσε πως χαιρετίζει το γεγονός ότι διεθνείς οργανισμοί -όπως η Παγκόσμια Τράπεζα και το ΔΝΤ, που είναι ο κύριος δανειστής της Αργεντινής- παραδέχθηκαν πως τα χρέη που έχουν επωμισθεί κάποιες χώρες δεν είναι βιώσιμα.
Η Αργεντινή βρίσκεται σε διαπραγματεύσεις για την αναδιάρθρωση του εξωτερικού της χρέους, ύψους 70 δισ. δολαρίων και των δανειακών υποχρεώσεων 44 δισ. δολαρίων που είχε συνάψει με το ΔΝΤ το 2018.
«Οι καιροί της απληστίας έχουν έλθει στο τέλος τους. Όπως διδάσκει ο Πάπας Φραγκίσκος, θα πρέπει να αφήσουμε τις ζυγαριές να πέσουν από τα μάτια και τις καρδιές μας, προκειμένου να δράσουμε με νέα ευαισθησία», τόνισε ο Φερνάντες.
Βραζιλία: Οι θρησκευτικοί χώροι μένουν ανοικτοί παρά την απαγόρευση κυκλοφορίας
Στη γειτονική της Αργεντινής, Βραζιλία, ο πρόεδρος Ζαΐχ Μπολσονάρου συμπεριέλαβε σήμερα στο διάταγμά του τις θρησκευτικές δραστηριότητες στις βασικές υπηρεσίες που θα συνεχίσουν να εκτελούνται και οι χώροι λατρείας να μένουν ανοικτοί ακόμη και σε περίοδο απαγόρευσης κυκλοφορίας λόγω της πανδημίας του κορονοϊού.
Το διάταγμα, που δημοσιεύθηκε σήμερα στην Εφημερίδα της Κυβέρνησης και όπως αναμεταδίδει το Αθηναϊκό – Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων, προσθέτει τις «θρησκευτικές δραστηριότητες οιασδήποτε φύσης» στις κατηγορίες των υπηρεσιών που θεωρούνται ζωτικής σημασίας, όπως τα φαρμακεία και τα σουπερμάρκετ.
Μολαταύτα, προστίθεται πως αυτές οι δραστηριότητες θα πρέπει να τελούνται «σύμφωνα με τις οδηγίες του υπουργείου Υγείας» και αυτό είναι που σε τελική ανάλυση μπορεί να επιβάλει και το κλείσιμο των χώρων λατρείας, όπως οι εκκλησίες.
Αρκετές πολιτείες της χώρας έχουν επιβάλλει αυστηρά μέτρα περιορισμού, κλείνοντας σχολεία και μη ζωτικής σημασίας επιχειρήσεις, προτρέποντας συνάμα να μην τελούνται θρησκευτικές τελετές για να αναχαιτιστεί η επιδημία του κορονοϊού, που έως σήμερα αριθμεί 2.433 κρούσματα και 57 νεκρούς στη χώρα. Μέτρα που επέκρινε ο Μπολσονάρου, ο οποίος εξελέγη χάρις στη στήριξη και τις ψήφους της Ευαγγελικής Εκκλησίας, κατηγορώντας τους κυβερνήτες πως βλάπτουν την οικονομική ανάπτυξη.
Η Καθολική Εκκλησία σήμερα τόνισε στο δίκτυο TV Globo πως έχει προτείνει στις ενορίες της να προκρίνουν την τηλεμετάδοση της θείας λειτουργίας, ενώ χθες επέκρινε και τις κατηγορίες που εκτόξευσε ο Μπολσονάρου στους κυβερνήτες για τα μέτρα περιορισμού.
Ωστόσο, πολλοί ιερωμένοι πνέουν μένεα κατά των μέτρων περιορισμού, όπως ο έχων επιρροή πάστορας Σίλας Μαλαφάια, που έχει δεχθεί πολλές φορές τον Μπολσονάρου στον ναό του στο Ρίο, ο οποίος αποκάλεσε τα μέτρα «τακτική του Σατανά, που τρέφεται από τον φόβο» και κάλεσε τους πιστούς «να μην ανησυχούν για τον κορονοϊό». Γνώμη που μετέβαλε την περασμένη Παρασκευή, αναστέλλοντας όλες τις λειτουργίες μέχρι νεωτέρας, κυρίως λόγω των μέτρων περιορισμού στα μέσα μεταφοράς, τονίζοντας όμως πως οι ναοί θα μείνουν ανοικτοί στους πιστούς.
Η Εισαγγελία του Ρίο ήδη είχε ζητήσει να ανασταλούν οι λειτουργίες του Μαλαφάια, όμως το αίτημα είχε ακυρωθεί από δικαστή.
Την ίδια στιγμή, το υπουργείο Υγείας ανακοίνωσε σήμερα πως θα διαθέσει περί τα 10 δισ. ρεάις (2 δισ. δολάρια) για την καταπολέμηση της επιδημίας και για τον λόγο αυτό η κυβέρνηση θα ζητήσει δάνειο από την Παγκόσμια Τράπεζα.
Η ανακοίνωση εκδόθηκε ιδίως ως αποσαφήνιση της είδησης που δημοσίευσε η εφημερίδα O Estado de S. Paulo, που επικαλούμενη έγγραφο του υπουργείου Υγείας είχε ενημερώσει πως το ποσόν που θα διατίθετο ήταν 410 εκατ. ρεάις. Το υπουργείο διευκρίνισε πως ο αριθμός αυτός που διέρρευσε οφειλόταν σε τυπογραφικό λάθος του συντάκτη του που πάτησε μπροστά στο 10 το πλήκτρο 4, που αντιστοιχεί και στην επέκτασή του συμβόλου $ στο πληκτρολόγιο του υπολογιστή.