Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία από το υπουργείο Υγείας της Αυστρίας, τα κρούσματα του κορονοϊού στη χώρα είναι πάνω από 4.000 -πιο συγκεκριμένα 4.486, ενώ οι θάνατοι λόγω του φονικού ιού ανέρχονται στους 25.

Έπειτα από την ιδιαίτερα χαμηλή ημερήσια ποσοστιαία αύξηση νέων κρουσμάτων, που καταγράφηκε προχθές στο 15%, ως το χαμηλότερο ποσοστό ημερήσιας αύξησης του αριθμού των κρουσμάτων από την εμφάνιση του πρώτου επιβεβαιωμένου κρούσματος στην Αυστρία, πριν από έναν μήνα, η αύξηση το τελευταίο εικοσιτετράωρο ανήλθε στο 24,14%.

Η πορεία της νόσου στη διάρκεια της περασμένης, πρώτης εβδομάδας που ίσχυσε στη χώρα ο «περιορισμός εξόδου», είχε οδηγήσει αρχικά σε συγκράτηση της ραγδαίας ποσοστιαίας αύξησης των νέων επιβεβαιωμένων κρουσμάτων, όπως διαπιστώνονταν από τα στοιχεία των τελευταίων 24ώρων.

Μέχρι τώρα, συνολικά 28.391 άνθρωποι στην Αυστρία έχουν υποβληθεί σε τεστ διάγνωσης του ιού και, σύμφωνα με σημερινές εξαγγελίες του καγκελάριου, Σεμπάστιαν Κουρτς, η κυβέρνηση επιδιώκει μία σημαντική αύξηση των διενεργούμενων τεστ έως και σε 15.000 την ημέρα.

Από το σύνολο των 4.486 έως σήμερα το πρωί επιβεβαιωμένων κρουσμάτων κορονοϊου, τα περισσότερα εμφανίζονται και πάλι στο ομόσπονδο κρατίδιο του Τιρόλου, συγκεκριμένα 1.067, ενώ στο ομόσπονδο κρατίδιο της Άνω Αυστρίας, που χθες (23/03) είχε βρεθεί στην κορυφή του καταλόγου, τα κρούσματα είναι 764.

Ακολουθούν, σε αριθμό κρουσμάτων, τα ομόσπονδα κρατίδια: Κάτω Αυστρία με 610 κρούσματα, Βιέννη (562), Στυρία (504), Σάλτσμπουργκ (405), Φόραλμπεργκ (354), Καρινθία (135) και Μπούργκενλαντ (85).

Και άλλη αεροδιακομιδή για την αποσυμφόρηση νοσοκομείων στη Γαλλία

Νέα αεροδιακομιδή ασθενών οργανώθηκε από τη Γαλλική Πολεμική Αεροπορία, που μετέφερε νοσούντες από τη Μιλούζ, στα ανατολικά, προς τη Βρετάνη, στα δυτικά, όπως ανακοίνωσε σήμερα η υπουργός Άμυνας Φλοράνς Παρλί.

Το αεροσκάφος προσγειώθηκε περί τις 15:00 (ώρα Ελλάδος), στη Βρέστη, όπου έξι ασθενοφόρα το ανέμεναν στην πίστα για να παραλάβουν τους ασθενείς. Τρεις φάλαγγες, ανά δύο ασθενοφόρα με αστυνομική συνοδεία, τους μετέφεραν προς τη Βρέστη και το Κιμπέρ. Εάν πραγματικό κινητό νοσοκομείο, το αεροσκάφος που διαθέτει ιατρικό εξοπλισμό στην άτρακτό του, χρησιμοποιείται για τη μεταφορά στη Γαλλία πληγωμένων στρατιωτών σε επιχειρήσεις στο εξωτερικό κι είναι η πρώτη φορά που χρησιμοποιείται σε εθνικό έδαφος.

Είναι η τρίτη φορά σε μία εβδομάδα που ο Στρατός πραγματοποιεί μία αεροδιακομιδή ασθενών στο πλαίσιο της επιχείρησης «Μορφέας», προκειμένου να αποσυμφορηθεί το νοσοκομείο της Μιλούζ, του οποίου οι μονάδες εντατικής θεραπείας έχουν υπερκορεσθεί.

Παράλληλα, σήμερα, ένα στρατιωτικό νοσοκομείο εκστρατείας, με 30 κλίνες, που στήθηκε τις τελευταίες μέρες στην ίδια πόλη, αρχίζει να αναλαμβάνει ένα τμήμα από τα περιστατικά για να ανακουφίσει το γειτονικό νοσοκομείο.

Μπατσελέτ: Να ανασταλούν οι κυρώσεις σε χώρες όπως το Ιράν όσο διαρκεί η κρίση

Επίσης, η ύπατη αρμοστής των Ηνωμένων Εθνών για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα, Μισέλ Μπατσελέτ, τάχθηκε σήμερα υπέρ  της αναστολής των κυρώσεων σε χώρες όπως το Ιράν, η Κούβα, η Βόρεια Κορέα, η Βενεζουέλα και η Ζιμπάμπουε λόγω τη κρίσης του κορονοϊού.

«Σε αυτούς τους κρίσιμους καιρούς, θα πρέπει να αποδυναμωθούν ή να ανασταλούν οι κυρώσεις -όσο διαρκεί η κρίση- οι οποίες θέτουν σε κίνδυνο την ιατρική περίθαλψη, προκειμένου να προστατευθούν εκατομμύρια ζωές. Οι κάτοικοι των χωρών που υπόκεινται σε κυρώσεις δεν είναι υπεύθυνοι για την πολιτική της κυβέρνησής τους. Επιπλέον, εάν το σύστημα υγείας σε μια από αυτές τις χώρες είναι ασθενές, αυξάνεται ο κίνδυνος περαιτέρω εξάπλωσης της πανδημίας σε ολόκληρο τον κόσμο», τόνισε, σύμφωνα με το Αθηναϊκό – Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων.

«Περίπου 1.800 άνθρωποι πέθαναν από τον ιό μόνο στο Ιράν, ενώ βρίσκονται σε κίνδυνο γειτονικές χώρες όπως το Αφγανιστάν και το Πακιστάν. Κυρώσεις όπως λ.χ. κατά των εθνικών τραπεζών, εμπόδισαν τις χώρες να εξοπλιστούν κατά της επιδημίας και εξέθεσαν τους ιδιαίτερα ευάλωτους πολίτες σε θανάσιμους κινδύνους. Ειδικότερα, δεν πρέπει να εμποδίζεται το ιατρικό προσωπικό στην μάχη του κατά του κορονοϊού εξαιτίας της έλλειψης εφοδιασμού με το απαραίτητα μέσα», πρόσθεσε η Μπατσελέτ.