Ο Γάλλος υπουργός Εξωτερικών Λοράν Φαμπιούς ανακοίνωσε σήμερα πως η Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ ετοιμάζεται να κηρύξει μια διεθνή ημέρα κατά της ατιμωρησίας των εγκλημάτων σε βάρος των δημοσιογράφων.
Σύμφωνα με τον Φαμπιούς η διεθνής μέρα θα τιμάται κάθε χρόνο στις 2 Νοεμβρίου, ανήμερα της δολοφονίας δύο Γάλλων δημοσιογράφων του ραδιοσταθμού Radio France International (RFI) στο Μαλί,.
Ο Γάλλος υπουργός Εξωτερικών διευκρίνισε μιλώντας στο ραδιοσταθμό France Culture και την εφημερίδα «Λε Μοντ» πως η ψηφοφορία στη Συνέλευση πρόκειται να πραγματοποιηθεί εντός της ημέρας.
«Βάσει μιας πρότασης της Γαλλίας, η Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ θα ανακηρύξει, είναι συμβολικό, αλλά έχει σημασία, μια διεθνή ημέρα αγώνα κατά της ατιμωρησίας των εγκλημάτων σε βάρος των δημοσιογράφων», δήλωσε ο Φαμπιούς.
«Ζητήσαμε και πετύχαμε αυτή η διεθνής ημέρα να τιμάται κάθε χρόνο στις 2 Νοεμβρίου, την ημέρα της δολοφονίας των Ζισλέν Ντιπόν και Κλοντ Βερλόν. Κάθε χρόνο στο εξής θα υπάρχει αυτή η ημέρα, με αναφορά στους δολοφονημένους γάλλους συναδέλφους σας και στην απαραίτητη προστασία των δημοσιογράφων», δήλωσε.
Στις 2 Νοεμβρίου 2013, ο Ζισλέν Ντιπόν, 57 ετών, και ο Κλοντ Βερλόν, 55 ετών, δημοσιογράφος και τεχνικός του RFI που βρίσκονταν για ρεπορτάζ στο Κιντάλ, στο βόρειο Μαλί, απήχθησαν από ενόπλους μπροστά από την κατοικία ενός εκπροσώπου Τουαρέγκ από τον οποίο είχαν μόλις πάρει συνέντευξη.
Τα πτώματά τους ανακαλύφθηκαν λιγότερο από δύο ώρες αργότερα από μια γαλλική περίπολο σε απόσταση περίπου 12 χλμ. ανατολικά του Κιντάλ.
Ο ύποπτος για το σχεδιασμό της απαγωγής των δύο δημοσιογράφων, ένας τουαρέγκ λαθρέμπορος ναρκωτικών που συνδέεται με την οργάνωση AQMI (Αλ Κάιντα στο Ισλαμικό Μάγρεμπ) σύμφωνα με τη γαλλική δικαιοσύνη, εξακολουθεί να καταζητείται.
«Για την υπεράσπιση του δικαιώματος στην ενημέρωση, πρέπει να υποστηρίξουμε με εξαιρετικά αποφασιστικό τρόπο το επάγγελμα του δημοσιογράφου και να είμαστε εξαιρετικά σκληροί όταν γίνονται επιθέσεις και μάλιστα εγκλήματα», δήλωσε ο Λοράν Φαμπιούς.
Ο υπουργός μίλησε για «ένα υπέροχο επάγγελμα», αλλά επισήμανε πως υπάρχει «μια δραματική αλλαγή του καθεστώτος του ρεπόρτερ στο πεδίο».
«Επί δεκαετίες, το καθεστώς σας του δημοσιογράφου σας προστάτευε, κάπως σαν τον Ερυθρό Σταυρό, και σήμερα αυτό το καθεστώς σας εκθέτει», επισήμανε ο Φαμπιούς.