Η Ντόμπο Μαμπάνζα προσπαθεί να αναπνεύσει, τα μάτια της είναι κλειστά και κλαίει. Είναι τριών χρονών και τυφλώνεται. Βρίσκεται στην αγκαλιά της μητέρας της σε μια κλινική σε απομονωμένη πόλη στο βόρειο τμήμα της Λαϊκής Δημοκρατίας του Κονγκο.
Η Ντόμπο δεν πάσχει από τον κορονοϊό ή τον ιό Έμπολα. Έχει ιλαρά, μια εξαιρετική μεταδοτική ασθένεια που ωστόσο μπορεί να προληφθεί.
Από τον Ιανουάριο του 2019 η ιλαρά εξαπλώνεται με γοργούς ρυθμούς στις απομονωμένες περιοχές της ΛΔ Κονγκό. Περίπου 6.400 άνθρωποι έχουν πεθάνει από την ασθένεια, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία, αν και οι γιατροί εκτιμούν ότι ο αριθμός ενδέχεται να είναι μεγαλύτερος καθώς πολλά κρούσματα αλλά και θάνατοι δεν αναφέρονται.
Λόγω της ελλιπούς χρηματοδότησης και των μεγάλων καθυστερήσεων το εμβολιαστικό πρόγραμμα στη χώρα αυτή της κεντρικής Αφρικής έχει αφήσει ευάλωτα εκατομμύρια παιδιά.
Επίσης αλλοιωμένα εμβόλια εξέθεσαν άλλα στον κίνδυνο της ασθένειας, χωρίς να το γνωρίζουν, καταγγέλλουν ντόπιοι και διεθνείς εργαζόμενοι στον τομέα της υγείας, σε μια χώρα 81 εκατομμυρίων κατοίκων.
Ο κορονοϊός και ο Έμπολα περιορίζουν τη χρηματοδότηση
Οι αρχές έχουν αφιερώσει εκατοντάδες εκατομμύρια δολάρια αλλά και προσωπικό στη μάχη κατά του Έμπολα, με την επιδημία να μαίνεται πλέον εδώ και 19 μήνες στο ανατολικό τμήμα της ΛΔ Κονγκό και να έχει κοστίσει τη ζωή σε περισσότερους από 2.000 ανθρώπους.
Όμως η covid-19 απειλεί να τραβήξει την προσοχή και τους πόρους.
Έπειτα από ένα κρούσμα στην πρωτεύουσα Κινσάσα αυτό τον μήνα, τα επιβεβαιωμένα κρούσματα αυξήθηκαν σε 18 το Σαββατοκύριακο.
«Τις επόμενες εβδομάδες ή μήνες θα δίνεται προτεραιότητα στην covid-19, ανάλογα με την εξέλιξη της επιδημίας. Κατά συνέπεια θα αντιμετωπίσουμε μεγάλες προκλήσεις σε ό,τι αφορά την κινητοποίηση πόρων για την ιλαρά», δήλωσε ο Βίνσεντ Σοντζίνου, επικεφαλής της αντιμετώπισης της ιλαράς στον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (ΠΟΥ).
Τα κρούσματα ιλαράς αυξάνονται παγκοσμίως, όμως η ΛΔ Κονγκό έχει πληγεί περισσότερο.
Η κυβέρνηση της ΛΔ Κονγκό πραγματοποιεί εκστρατεία εμβολιασμού κατά της ιλαράς όλο τον χρόνο, όμως αυτή έφτασε στις πιο ευάλωτες περιοχές στο ανατολικό τμήμα της χώρας μόλις την περίοδο Οκτωβρίου –Δεκεμβρίου 2019.
Όταν τελικά τα εμβόλια έφτασαν στην περιοχή, οι γιατροί κατήγγειλαν ότι κάποια είχαν υπερθερμανθεί και άρα καταστραφεί.
Επιπλέον ο υποσιτισμός και οι ελλιπώς εκπαιδευμένοι εργαζόμενοι στο υγειονομικό σύστημα καθιστούν το εμβόλιο, η αποτελεσματικότητα του οποίου κανονικά φτάνει το 85%, λιγότερο αποτελεσματικό.
Παράλληλα σε πολλές απομακρυσμένες περιοχές δεν υπάρχει σαφής καταγραφή του αριθμού των παιδιών, ενώ δεν υπάρχουν στοιχεία για την αποτελεσματικότητα του εμβολίου όταν γίνεται σε αυτές τις κλιματικές συνθήκες.