Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αποφάσισε να δημιουργήσει στρατηγικά αποθέματα ιατρικού εξοπλισμού στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Πολιτικής Προστασίας (rescue), όπως αναπνευστήρες και προστατευτικές μάσκες προκειμένου να βοηθήσει τις χώρες της ΕΕ στην πανδημία του κορονοϊού.
«Δημιουργώντας τα πρώτα κοινά αποθέματα επείγοντος ιατρικού εξοπλισμού κάνουμε την αλληλεγγύη πράξη. Θα είναι προς όφελος των κρατών μελών και των πολιτών μας. Η βοήθεια του ενός προς τον άλλον είναι ο μόνος δρόμος να πάμε μπροστά», δήλωσε η πρόεδρος της Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν.
Τα αποθέματα ιατρικού εξοπλισμού θα περιλαμβάνουν:
Εξοπλισμό εντατικής θεραπείας, επαναχρησιμοποιούμενες μάσκες, εμβόλια και θεραπευτικά σχήματα, προμήθειες εργαστηρίων.
Ο επίτροπος Διαχείρισης κρίσεων Γιάνες Λέναρτσιτς δήλωσε:
«Δημιουργούμε τα αποθέματα του rescEU για να ανταποκριθούμε γρήγορα στις ανάγκες για την αντιμετώπιση του κορονοϊού.Θα χρησιμοποιηθούν για να θεραπεύσουμε τους ασθενείς, να προστατεύσουμε τους εργαζόμενους στην υγεία και να επιβραδύνουμε την εξάπλωση του ιού. Θέλουμε να κινηθούμε γρήγορα χωρίς καθυστέρηση».
Πώς λειτουργεί το σύστημα των αποθεμάτων rescEU
Τα αποθέματα θα φιλοξενούνται από ένα ή περισσότερα κράτη μέλη, τα οποία θα είναι υπεύθυνα για την παροχή του εξοπλισμού.
Η Επιτροπή θα χρηματοδοτήσει το 90% των αποθεμάτων. Η διαχείριση της διανομής θα γίνεται από το Emergency Response Coordination Centre για να διασφαλίζεται ότι ο εξοπλισμός θα παγαίνει εκεί που υπάρχει μεγαλύτερη ανάγκη.
Ο αρχικός προϋπολογισμός της ΕΕ για τη δημιουργία των εν λόγω αποθεμάτων είναι 50 εκατομμύρια ευρώ από τα οποία τα 40 υπόκεινται στην έγκριση των αρχών προϋπολογισμού.
Επιπλέον, υπό τη Συμφωνία Κοινής Προμήθειας τα κράτη μέλη είναι στη διαδικασία της αγοράς ατομικού προστατευτικού εξοπλισμού όπως αναπνευστήρες και τα αναγκαία είδη για τεστ του κορονοϊού. Αυτή η συντονισμένη προσέγγιση ισχυροποιεί τη διαπραγματευτική θέση των κρατών μελών έναντι της βιομηχανίας για τη διαθεσιμότητα και τις τιμές των προϊόντων.
Το rescEU αποτελεί τμήμα του μηχανισμού πολιτικής προστασίας της ΕΕ, ο οποίος ενισχύει τη συνεργασία μεταξύ των συμμετεχόντων κρατών στον τομέα της πολιτικής προστασίας, με σκοπό τη βελτίωση της πρόληψης, της ετοιμότητας και της ανταπόκρισης σε καταστροφές. Η πρόταση αναβαθμίζει το αποθεματικό πόρων του μηχανισμού πολιτικής προστασίας της ΕΕ (rescEU), το οποίο ήδη περιλαμβάνει πυροσβεστικά αεροσκάφη και ελικόπτερα. Μέσω του μηχανισμού, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή διαδραματίζει καίριο ρόλο στον συντονισμό της ανταπόκρισης σε καταστροφές εντός και εκτός Ευρώπης.
Όταν η κλίμακα μιας κατάστασης έκτακτης ανάγκης ξεπερνά τις ικανότητες μιας χώρας να ανταποκριθεί σε αυτήν, η πληττόμενη χώρα μπορεί να ζητήσει βοήθεια μέσω του μηχανισμού.
Σήμερα, συμμετέχουν στον μηχανισμό όλα τα κράτη μέλη της ΕΕ, καθώς και η Ισλανδία, η Νορβηγία, η Σερβία, η Βόρεια Μακεδονία, το Μαυροβούνιο και η Τουρκία. Από τη σύστασή του το 2001, ο μηχανισμός πολιτικής προστασίας της ΕΕ έχει ανταποκριθεί σε περισσότερα από 330 αιτήματα συνδρομής εντός και εκτός ΕΕ.