Στους 49 ανέρχονται οι νεκροί από την κατάρρευση της οροφής του σουπερμάρκετ Maxima στα προάστια της Ρίγας, σύμφωνα με νεώτερο απολογισμό που έδωσαν στη δημοσιότητα οι αρχές απόψε, επισημαίνοντας ωστόσο ότι εκτιμάται πως άλλοι 30 άνθρωποι παραμένουν εγκλωβισμένοι στα συντρίμμια.
«Έχουμε μέχρι τώρα 49 νεκρούς και εκτιμούμε ότι υπάρχουν άλλοι 30 παγιδευμένοι στα συντρίμμια. Κατά πάσα πιθανότητα είναι όλοι τους νεκροί», είπε ο δήμαρχος της πόλης, Νιλς Ούσακοφς. «Ελπίζουμε να υπάρχουν ακόμη επιζώντες αλλά, καθώς έχουν περάσει 24 ώρες, οι ελπίδες δεν είναι και πολύ μεγάλες», πρόσθεσε.
Περίπου 200 διασώστες, υποστηριζόμενοι από στρατιώτες, εργάζονται ακατάπαυστα για να απεγκλωβίσουν και τα υπόλοιπα θύματα της καταστροφής, της χειρότερης τραγωδίας που έχει σημειωθεί στη Λετονία αφότου ανέκτησε την ανεξαρτησία της, το 1991.
Η οροφή κατέρρευσε το απόγευμα της Πέμπτης, σε ώρα μεγάλης αιχμής, ενώ εκατοντάδες πελάτες έκαναν τα ψώνια τους στο κατάστημα που βρίσκεται στο προάστιο Ζόλιτουντ, στην περιφέρεια της Ρίγας.
«Όλα κατέρρευσαν, οι τοίχοι, η στέγη, όλα», δήλωσε μια αυτόπτης μάρτυρας στο τηλεοπτικό κανάλι LNT.
Η κυβέρνηση κήρυξε τριήμερο πένθος από αύριο Σάββατο και στις σημαίες στα δημόσια κτίρια τυλίχθηκαν μαύρες κορδέλες. Την Δευτέρα θα τηρηθεί ενός λεπτού σιγή στη μνήμη των θυμάτων.
Μία εκπρόσωπος του υπουργείου Υγείας, η Εγκίτα Πόλε, είπε στο Γαλλικό Πρακτορείο ότι από τους 38 τραυματίες οι 22 παραμένουν για νοσηλεία. Οι περισσότεροι φέρουν κατάγματα, τραύματα στο κεφάλι ή ρήξεις διαφόρων οργάνων.
Μεταξύ των νεκρών είναι και τρεις πυροσβέστες που έχασαν τη ζωή τους όταν κατέρρευσε επάνω τους η υπόλοιπη στέγη ενώ αναζητούσαν επιζώντες στα ερείπια. Έχουν τραυματιστεί επίσης 12 διασώστες.
Πέντε γερανοί βοηθούν τα συνεργεία στην απομάκρυνση των μεγάλων όγκων του τσιμέντου. «Συνεχίζουμε να εργαζόμαστε στο μάξιμουμ των δυνατοτήτων μας αλλά η κατάσταση παραμένει εξαιρετικά επικίνδυνη στο κτίριο», είπε ο επικεφαλής των διασωστών, Όσκαρς Αμπόλινς.
Δεκάδες άνθρωποι, κυρίως συγγενείς και φίλοι των θυμάτων, έχουν συγκεντρωθεί κοντά στο σημείο της καταστροφής, θρηνώντας για τους νεκρούς και αναμένοντας πληροφορίες για τους αγνοούμενους. «Σκοτώθηκαν άνθρωποι, πολλοί υποφέρουν, είναι προτιμότερο να βρίσκομαι εδώ παρά στο σπίτι», είπε μια 75χρονη γυναίκα, η Βάντα, που πήγε στο σουπερμάρκετ για να αφήσει λίγα λουλούδια και να ανάψει κεριά.
Πολλοί επίσης είναι αυτοί που χρειάζονται ψυχολογική υποστήριξη μετά το σοκ που υπέστησαν, είτε επειδή βρίσκονταν μέσα τη στιγμή της τραγωδίας είτε επειδή έχασαν κάποιον δικό τους άνθρωπο. «Κάτι τέτοιες στιγμές, πρέπει να αλληλοϋποστηριζόμαστε. Οι άνθρωποι εδώ κρυώνουν, είναι απελπισμένοι κι εγώ μπορώ να τους βοηθήσω μόνο με τις προσευχές μου ή με λίγο ζεστό τσάι», είπε μια 25χρονη εθελόντρια μιας κοντινής ενορίας.
Τα αίτια της κατάρρευσης παραμένουν ακόμη αδιευκρίνιστα. Η αστυνομία εξετάζει πολλές διαφορετικές θεωρίες, όπως εξήγησε η εκπρόσωπός της, Σιγκίτα Πιλντάβα, όπως το αν ευθύνονταν οι εργασίες που ήταν σε εξέλιξη στη στέγη ή αν προϋπήρχε κάποιο κατασκευαστικό σφάλμα. Ένας εκπρόσωπος του δήμου είχε δηλώσει νωρίτερα ότι στην ταράτσα του κτιρίου γίνονταν έργα για τη μετατροπή της σε κρεμαστό κήπο.
Ο πρωθυπουργός Βάλντις Ντομπρόφσκις που επισκέφθηκε το σημείο της τραγωδίας υποσχέθηκε ότι «το κράτος θα κάνει ό,τι είναι απαραίτητο για να βοηθήσει τους τραυματίες και θα καταβάλει αποζημιώσεις όπου χρειάζεται».
Το δημοτικό συμβούλιο της Ρίγας ανακοίνωσε επίσης ότι θα αποζημιώσει με το ποσό των 14.000 ευρώ τις οικογένειες των αγνοούμενων και με 7.000 ευρώ τους τραυματίες. Η εταιρεία Maxima υποσχέθηκε επίσης να αποζημιώσει τα θύματα.
Το εμπορικό κέντρο είχε κατασκευαστεί το 2011 και μάλιστα είχε τιμηθεί και με βραβείο για την αρχιτεκτονική του.