To έχουμε δει να συμβαίνει τόσο στις οθόνες μας όσο και μπροστά στα μάτια μας, ανθρώπους να στοιβάζουν καρότσια με ρολά υγείας, αδειάζοντας ράφια και αποθήκες.
Γιατί γίνεται όμως αυτό; Κάτι ακόμα πιο ακατανόητο και από το γεγονός ότι εξαντλούνται τα αντισηπτικά, ενώ ο ασφαλέστερος τρόπος προσωπικής υγιεινής κατά του κορονοϊού είναι το σαπούνι.
Γιατί αποθηκεύουμε κάτι που ούτε τρώγεται, ούτε και μπορεί κάπως να μας βοηθήσει με την επιδημία;
«Υποπτεύομαι ότι έχει να κάνει με το πώς αντιδρούν οι άνθρωποι στο στρες: θέλουν ένα στοιχείο άνεσης και ασφάλειας», είπε στο Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ ο Brian Cook του Πανεπιστημίου της Μελβούρνης.
«Για πολλούς Δυτικούς, υπάρχει ένας παράγοντας αποστροφής που συνδέεται με την έλλειψη χαρτιού υγείας», εξήγησε. Παρά το γεγονός ότι το χαρτί δεν έχει εδώ πρακτικό αντίκτυπο, έχει σημασιολογικό φορτίο.
«Η αποθήκευση χαρτιού υγείας είναι επίσης μια φτηνή κίνηση και οι άνθρωποι θέλουν να πιστεύουν πως κάτι κάνουν καλά όταν αισθάνονται απειλή», καταλήγει.
«Υπάρχουν αρκετοί παράγοντες εδώ», παρατηρεί ο Alex Russell του Πανεπιστημίου του Κεντρικού Κουίνσλαντ, «οι άνθρωποι δεν αποθηκεύουν μόνο χαρτί τουαλέτας. Όλων των ειδών τα πράγματα εξαντλούνται, όπως οι μάσκες για το πρόσωπο και το αντισηπτικό χεριών».
«Πράγματα όπως οι κονσέρβες και άλλα τρόφιμα που διατηρούνται πολύ επίσης πωλούν καλά. Οι άνθρωποι φοβούνται, γι’ αυτό και αγοράζουν ό,τι χρειάζονται. Και ένα από τα πράγματα που χρειάζονται είναι το χαρτί τουαλέτας».