Άρθρο του γνωστού γερμανικού περιοδικού Focus, μιλάει για συμφωνία της Ελβετίας με τη Γερμανία προκειμένου να ρυθμίσουν το θέμα των Γερμανών που έχουν μυστικούς λογαριασμούς στην Ελβετία.
Σύμφωνα πάντα με το ρεπορτάζ, η γερμανική κυβέρνηση θα μπορούσε να πάρει έως και 30 δισεκατομμύρια ευρώ σε φόρους (γιατί υπάρχουν και αναδρομικές οφειλές δεκαετίας), πληροφορία που όμως διαψεύδει το Βερολίνο.

Στο άρθρο αναφέρεται ότι η συμφωνία προβλέπει ότι η γερμανική κυβέρνηση θα πάρει δισεκατομμύρια ευρώ χωρίς οι Ελβετοί να άρουν το τραπεζικό απόρρητο.

Στο μέλλον η Ελβετία θα επιβάλλει έναν φόρο στους λογαριασμούς που διατηρούν Γερμανοί σε ελβετικές τράπεζες, τον οποίο θα δίνουν στη συνέχεια στη Γερμανία, πάντα χωρίς να αποκαλύπτουν την ταυτότητα των πελατών των τραπεζών. Το ποσοστό του φόρου δεν έχει ακόμα οριστεί, όμως λέγεται ότι μπορεί να φτάνει το 35%, δηλαδή 10% μεγαλύτερος από το φόρο που ισχύει στη Γερμανία.

Από την άλλη πλευρά, ο εκπρόσωπος Τύπου του υπουργείου Οικονομικών της Γερμανίας Μίχαελ Όφερ διέψευσε αυτές τις πληροφορίες, υποστηρίζοντας ότι δεν υπάρχει μυστικό έγγραφο και ότι οι εικασίες για την επιστροφή δισεκατομμυρίων ευρώ στερούνται βάσης.
Όσο για μία συμφωνία διπλής φορολόγησης μεταξύ Βερολίνου και Βέρνης αναμένεται να υπάρξει σύντομα, ίσως και αυτό το μήνα, πρόσθεσε.

Θυμίζουμε ότι αυτές οι συνομιλίες αποτελούν συνέχεια της αμφιλεγόμενης αγοράς προς 2,5 εκατομμύρια ευρώ από τη Γερμανία ενός CD που περιείχε περισσότερα από 1.500 ονόματα γερμανών που έχουν λογαριασμούς στην Ελβετία. Πολλές έρευνες έχουν γίνει στη Γερμανία γι’ αυτό το θέμα, αλλά πολλοί Γερμανοί προτίμησαν να παραδοθούν και να πληρώσουν τους φόρους που όφειλαν παρά να διωχθούν δικαστικά.