Ένας Αμερικανός αξιωματούχος δήλωσε σήμερα ότι οι πληροφορίες σύμφωνα με τις οποίες ο πολέμαρχος Τζόζεφ Κόνι από την Ουγκάντα, ο οποίος καταζητείται για εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας, διαπραγματεύεται την παράδοσή του με τον πρόεδρο της Κεντροαφρικανικής Δημοκρατίας δεν είναι «αξιόπιστες».
«Δεν έχουμε λόγο να πιστεύουμε ότι ο Τζόζεφ Κόνι συμμετέχει στις διαπραγματεύσεις», είπε στο Γαλλικό Πρακτορείο ανώτερος Αμερικανός αξιωματούχος, ο οποίος ζήτησε να μην κατονομαστεί. Ο πρόεδρος της Κεντροαφρικανικής Δημοκρατίας Μισέλ Τζοτοντιά είχε δηλώσει δημόσια νωρίτερα σήμερα ότι βρίσκεται «σε διαπραγματεύσεις» με τον επικεφαλής της οργάνωσης Στρατός Αντίστασης του Κυρίου (LRA) για την παράδοσή του.
Σύμφωνα με τον αξιωματούχο αυτόν, περίπου 12 ως 13 μαχητές, σε μια απομακρυσμένη περιοχή στο νότιο τμήμα της Κεντροαφρικανικής Δημοκρατίας, περιλαμβανομένων ορισμένων μελών της οικογένειας του Κόνι, συμμετέχουν σε συνομιλίες με τον πρόεδρο Τζοτοντιά.
«Η κυβέρνηση της Κεντροαφρικανικής Δημοκρατίας παρέσχε επιμελητεία σε τρόφιμα σε αυτή την ομάδα για να διευκολύνει τις συνομιλίες και να προσπαθήσει να την πείσει να εγκαταλείψει τα όπλα», πρόσθεσε ο ίδιος αξιωματούχος.
Νωρίτερα σήμερα ο Τζοτοντιά είπε ότι ο Κόνι θέλει να «εγκαταλείψει την παρανομία» και πρόσθεσε ότι «βρισκόμαστε σε διαπραγματεύσεις μαζί του».
Το 2005 είχε ασκηθεί δίωξη από το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο (ΔΠΔ) σε βάρος του Κόνι και τεσσάρων ακόμη μελών της οργάνωσής του και είχε εκδοθεί διεθνές ένταλμα σύλληψης σε βάρος τους για εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας και εγκλήματα πολέμου , δολοφονίες, βιασμούς, σκλαβιά, στρατολόγηση παιδιών.
Ο LRA έδρασε κυρίως στο βόρειο τμήμα της Ουγκάντας από το 1988 και μετά, αλλά μαχητές του μετακινήθηκαν από το 2005 στο βορειοανατολικό τμήμα της ΛΔ του Κονγκό, στην Κεντροαφρικανική Δημοκρατία και στο Νότιο Σουδάν.
Στο μεταξύ η Γαλλία ανακοίνωσε σήμερα ότι η Κεντροαφρικανική Δημοκρατία βρίσκεται στα «πρόθυρα γενοκτονίας» και πρόσθεσε ότι αναμένει ο Οργανισμός Ηνωμένων Εθνών να δώσει στο Παρίσι και κράτη μέλη της Αφρικανικής Ένωσης την άδεια να επέμβουν.
Η χώρα των 4,6 εκ. πολιτών βρίσκεται σε χαοτική κατάσταση αφού οι αντάρτες Σελεκά ,πολλοί εκ των οποίων προήλθαν από το Τσαντ και το Σουδάν, δύο γειτονικές χώρες της Κεντροαφρικανικής Δημοκρατίας,ανέτρεψαν τον πρόεδρο Φρανσουά Μποζιζέ τον Μάρτιο.
Το Στέιτ Ντιπάρτμεντ των ΗΠΑ υπολογίζει ότι 400.000 άνθρωποι έχουν εκτοπιστεί και 68.000 έχουν προσφύγει σε γειτονικές χώρες καθώς ο ηγέτης των Σελεκά και προσωρινός πρόεδρος Τζοτοντιά μοιάζει να έχει χάσει τον έλεγχο της χαλαρής αυτής συμμαχίας πολέμαρχων.