Οι δηλώσεις του ανώτατου πνευματικού ηγέτη του Ιράν Αλί Χαμενεΐ, σύμφωνα με τις οποίες το Ισραήλ «είναι καταδικασμένο να καταστραφεί», «περιπλέκουν τις διαπραγματεύσεις» που διεξάγονται στη Γενεύη για το πυρηνικό του πρόγραμμα, δήλωσε σήμερα η εκπρόσωπος της γαλλικής κυβέρνησης.

«Οι δηλώσεις του Χαμενεΐ είναι απαράδεκτες και περιπλέκουν τις διαπραγματεύσεις», δήλωσε η Ναζάτ Βαλό-Μπελκασέμ μετά το πέρας ενός υπουργικού συμβουλίου.

«Προφανώς ευχόμαστε οι διαπραγματεύσεις να έχουν μια κατάληξη», πρόσθεσε η Βαλό-Μπελκασέμ. «Επιθυμούμε μια σοβαρή, στέρεη συμφωνία που θα προσφέρει όλες τις εγγυήσεις», συνέχισε.

Η θέση του Παρισιού όσον αφορά τις διαπραγματεύσεις στη Γενεύη είναι «σταθερή, αλλά όχι αδιάλλακτη», επεσήμανε η εκπρόσωπος της γαλλικής προεδρίας. Αυτή η θέση την «οδήγησε να είναι πολύ απαιτητική πριν μερικές ημέρες όσον αφορά το κείμενο που τέθηκε υπό διαπραγμάτευση και να θεωρεί ότι δεν υπήρχαν οι απαιτούμενες προϋποθέσεις για να υπάρξει συμφωνία για το κείμενο», υπογράμμισε η Βαλό-Μπελκασέμ, αναφερόμενη στην αποτυχία του προηγούμενου γύρου των διαπραγματεύσεων για το ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα.

«Άρα, ναι, οι δηλώσεις του Αλί Χαμενεΐ περιπλέκουν τις διαπραγματεύσεις γιατί είναι απαράδεκτες», κατήγγειλε η ίδια, προσθέτοντας: «σήμερα η μπάλα είναι στο γήπεδο το Ιράν».

Σε ομιλία του που μεταδόθηκε απευθείας από την ιρανική τηλεόραση, ο ανώτατος ηγέτης του Ιράν δήλωσε επίσης ότι «τα θεμέλια του σιωνιστικού καθεστώτος έχουν πολύ αποδυναμωθεί και είναι καταδικασμένο να εξαφανισθεί. Κανένα επιβεβλημένο δια της βίας φαινόμενο δεν μπορεί να διαρκέσει».

Παράλληλα ο Χαμενεΐ πρόσθεσε ότι η χώρα του δεν θα κάνει ούτε βήμα πίσω «στα πυρηνικά της δικαιώματα» και στις «κόκκινες γραμμές» που έχουν οριστεί από τον ίδιο.