Την έντονη αντίδραση της κυβέρνησης της Ινδονησίας προκάλεσε η σημερινή αποκάλυψη ότι οι Αυστραλοί προσπάθησαν να παγιδεύσουν το τηλέφωνο του ινδονήσιου προέδρου, της συζύγου του και άλλων ατόμων του στενού κύκλου του Σουσίλο Μπαμπάγκ Γιουντογιόνο.
Η απόπειρα, σύμφωνα με ντοκουμέντα του ABC και του Guardian Australia, που προέρχονται από τις αυστραλιανές μυστικές υπηρεσίες, φέρεται να έγινε για 15 μέρες τον Αύγουστο του 2009.
Εκπρόσωπος του ινδονήσιου προέδρου δήλωσε πως η αυστραλιανή κυβέρνηση οφείλει να δώσει εξηγήσεις πριν επιδεινωθούν οι σχέσεις των δυο χωρών «γιατί ήδη έχει γίνει ζημιά».
Σημειώνεται ότι τις τελευταίες εβδομάδες, οι σχέσεις Καμπέρας-Τζακάρτα είναι σε δοκιμασία εξαιτίας της επιμονής της αυστραλιανής κυβέρνησης να επιστρέφει στην Ινδονησία πλοιάρια με πρόσφυγες που φθάνουν στα αυστραλιανά χωρικά ύδατα προερχόμενα από την Ινδονησία και την άρνηση της ινδονησιακής κυβέρνησης να τα δεχθεί.
Στο μεταξύ, κόντρα στη διεθνή κατακραυγή και τη στάση που κράτησαν άλλοι ηγέτες των χωρών της Κοινοπολιτείας απέναντι στην κυβέρνηση της Σρι Λάνκα, την οποία κατηγορούν για παραβίαση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και εγκλήματα πολέμου, ο πρωθυπουργός της Αυστραλίας, Τόνι Άμποτ, δήλωσε ότι «κατά τη διάρκεια των πολέμων συμβαίνουν και γεγονότα που δεν θα έπρεπε να συμβαίνουν».
Σημειώνεται ότι ο Καναδάς και η Ινδία δεν συμμετάσχουν στη Σύνοδο των χωρών-μελών της Κοινοπολιτείας που γίνεται στο Κολόμπο σε ένδειξη διαμαρτυρίας για τη στάση που κρατά η κυβέρνηση της χώρας η οποία και αρνείται πεισματικά, εδώ και τρία χρόνια να διεξάγει έρευνα για τα όσα έλαβαν χώρα το 2009 που δόθηκαν οι τελευταίες μάχες του στρατού με τους αντάρτες Ταμίλ.
Σύμφωνα με μαρτυρίες αυτοπτών μαρτύρων και κατοίκων της Βόρειας Σρι Λάνκα, που ήταν φιλικά προσκείμενοι στον αγώνα των Ταμίλ για την ανεξαρτησία της περιοχής τους, ο στρατός σκότωσε πάνω από 40.000 άτομα μεταξύ των οποίων και πολλά γυναικόπαιδα, τις τελευταίες μέρες του πολέμου.
Έκτοτε, τόσο Οργανισμός των Ηνωμένων Εθνών, όσο και άλλες διεθνείς οργανώσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων, καθώς και ντόπιων που έζησαν από κοντά τα δραματικά γεγονότα του 2009, ζητούν να γίνει έρευνα προκειμένου να διαπιστωθεί αν διαπράχθηκαν εγκλήματα πολέμου, αλλά η κυβέρνηση της χώρας αρνείται να κάνει κάτι τέτοιο ισχυριζόμενη ότι πρόκειται για αβάσιμες κατηγορίες.
Παράλληλα, ο πρωθυπουργός της Μεγάλης Βρετανίας, Ντέιβιντ Κάμερον, θέλοντας να κρατήσει αποστάσεις από την κυβέρνηση της Σρι Λάνκα επισκέφθηκε την περιοχή των Ταμίλ και, αφού συνομίλησε με εκπροσώπους τους, δήλωσε ότι θα ηγηθεί διεθνούς εκστρατείας ώστε να πιεσθεί η κυβέρνηση της Σρι Λάνκα να κάνει έρευνα για όσα της καταλογίζουν οι Ταμίλ και οι οργανισμοί προστασίας ανθρώπινων δικαιωμάτων.
Και ενώ όλα αυτά συμβαίνουν στο πλαίσιο της Συνόδου, ο πρωθυπουργός της Αυστραλίας κράτησε εντελώς διαφορετική στάση πάνω στο θέμα, στήριξε όσο μπορούσε τη κυβέρνηση του Κολόμπο και συναντήθηκε με τον πρόεδρό της Mahinda Rajapaksa.
Κατά τη διάρκεια της συνάντησής τους, που έγινε σε θερμό και εγκάρδιο κλίμα ο Τόνι ‘Αμποτ αναφέρθηκε στις καλές σχέσεις και στην συνεργασία των δύο χωρών σε θέματα τρομοκρατίας και αντιμετώπισης του προβλήματος των παράνομων οικονομικών μεταναστών και προσφύγων.
Στη συνέχεια και αφού τόνισε ότι η Αυστραλία αντιλαμβάνεται και παραδέχεται ότι «ορισμένες φορές σε ακραίες καταστάσεις, λαμβάνουν χώρα και ακραία γεγονότα», ανακοίνωσε ότι η Αυστραλία θα δωρίσει στη Σρι Λάνκα δύο πολεμικά σκάφη, που θα τα χρησιμοποιεί η χώρα για την αναχαίτιση των παράνομων μεταναστών.