Επίσκεψη στη νοτιοανατολική Τουρκία πραγματοποίησε για πρώτη φορά μέσα σε δύο δεκαετίες ο πρόεδρος του Ιρακινού Κουρδιστάν.
Το ταξίδι του αυτό έχει στόχο να τονώσει την υποστήριξη προς την ειρηνευτική διαδικασία με τους Κούρδους και να ενισχύσει την επιρροή της Τουρκίας πέραν των νοτίων συνόρων της.
Χιλιάδες είχαν συγκεντρωθεί κατά την άφιξη του Μασούντ Μπαρζανί στο Ντιγιάρμπακιρ, της κύριας πόλης της νοτιοανατολικής Τουρκίας όπου ζουν κυρίως Κούρδοι, για μια συνάντηση με τον πρωθυπουργό Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.
Ο Κούρδος ηγέτης έφθασε με μια μεγάλη αυτοκινητοπομπή ενώ υπερίπτατο ένα ελικόπτερο της αστυνομίας,
Το πλήθος κρατούσε πράσινες, λευκές και πορτοκαλί σημαίες του Κουρδιστάν ενώ οι εκδηλώσεις περιλάμβαναν μια παράσταση του κούρδου ποιητή και τραγουδιστή Σιβάν Περουέρ, ο οποίος είχε διαφύγει από την Τουρκία κατά τη δεκαετία του 1970, καθώς και ένα ομαδικό γάμο 300 ζευγαριών.
«Θα δούμε μια ιστορική διαδικασία αυτό το Σαββατοκύριακο στο Ντιγιάρμπακιρ», δήλωσε ο Ερντογάν πριν από την επίσκεψη, χαρακτηρίζοντας το γεγονός ως το «επιστέγασμα» των προσπαθειών για τον τερματισμό της εξέγερσης των μαχητών του Εργατικού Κόμματος του Κουρδιστάν (PKK), που διαρκεί ήδη τρεις δεκαετίες και έχει κοστίσει τη ζωή σε 40.000 ανθρώπους.
Ο Ερντογάν θέλει να προωθήσει την ειρηνευτική διαδικασία ενόψει των δημοτικών εκλογών του ερχόμενου Μαρτίου, με το κυβερνών κόμμα AKP να προσπαθεί να απομακρύνει τους Κούρδους της Τουρκίας από το φιλοκουρδικό Κόμμα Ειρήνης και Δημοκρατίας (BDP), το οποίο υποστηρίζεται από τους υποστηρικτές του PKK και αυτή τη στιγμή ελέγχει το δήμο του Ντιγιάρμπακιρ.
Ωστόσο οι ειρηνευτικές κινήσεις παραμένουν στάσιμες μετά την ανακήρυξη μιας εκεχειρίας το Μάρτιο, καθώς το PKK δηλώνει πως το πακέτο των μεταρρυθμίσεων που ανακοινώθηκαν τον περασμένο μήνα από την Άγκυρα με στόχο να πρωθηθούν τα δικαιώματα των Κούρδων, υπολείπεται των προσδοκιών.
Την παραμονή της επίσκεψης του Μπαρζανί, ο τουρκικός στρατός ανακοίνωσε πως κούρδοι μαχητές επιτέθηκαν σε μια στρατιωτική οχηματοπομπή κοντά στα σύνορα με τη Συρία με πυρά τουφεκιών και μια αντιαρματική βομβίδα. Ήταν μια από τις σοβαρότερες παραβιάσεις της οκτάμηνης εκεχειρίας.
Σε άλλη περιοχή του Ντιγιάρμπακιρ, εκατοντάδες άνθρωποι συμμετείχαν σε μια αντισυγκέντρωση του BDP, το οποίο έχει απορρίψει την επίσκεψη του Μπαρζανί χαρακτηρίζοντάς την σόου σκηνοθετημένο από το AKP. «Μπαρζανί, μήπως θα είσαι υποψήφιος του AKP στο Ντιγιάρμπακιρ;», έγραφε ένα πανό αναρτημένο σε λεωφορείο του κόμματος.
«Ο Μπαρζανί θα πρέπει να λάβει υπόψει τις ευαισθησίες του λαού του Ντιγιάρμπακιρ», δήλωσε μιλώντας προς το πλήθος ο αξιωματούχος του BDP Μεχμέτ Αμίν Γιλμάζ.
«Ο Ερντογάν δεν έχει προχωρήσει σε συγκεκριμένα βήματα για τα δικαιώματα του κουρδικού λαού».
Η κατάσταση των Κούρδων της Συρίας πρόκειται να βρεθεί επίσης στην κορυφή της ημερήσιας διάταξης των συνομιλιών Ερντογάν-Μπαρζανί.
Η απόφαση του Κόμματος Δημοκρατικής Ένωσης (PYD), που παρουσιάζεται ως ο συριακός κλάδος του PKK, να δημιουργήσει μια αυτόνομη διοίκηση στα εδάφη της βόρειας Συρίας, καθώς όπως αναφέρει το ΑΠΕ, οι μαχητές του τα ανακατέλαβαν από τους τζιχαντιστές που πολεμούν το καθεστώς της Δαμασκού, προκαλεί ανησυχία τόσο στην Άγκυρα όσο και στο Αρμπίλ, που θεωρούν ότι η απόφαση αυτή ελήφθη έπειτα από συνεννόηση με τον σύρο πρόεδρο Μπασάρ αλ-Άσαντ.
Ο τούρκος πρόεδρος Αμπντουλάχ Γκιούλ κατήγγειλε χθες αυτό το «τετελεσμένο γεγονός» και προειδοποίησε εναντίον μιας «διάσπασης της Συρίας». Σύμφωνα με το τηλεοπτικό δίκτυο CNN-Turk, ο Μπαρζανί εξέφρασε κι αυτός την «ανησυχία» του.
Οι Ερντογάν και Μπαρζανί πρόκειται επίσης να συζητήσουν σήμερα για την ενίσχυση των οικονομικών σχέσεών τους στον ενεργειακό τομέα.
Τα πετρελαϊκά συμβόλαια που έχει συνάψει η Άγκυρα με το Αρμπίλ έχουν προκαλέσει την έντονη αντίδραση του Ιράκ, το οποίο αμφισβητεί ότι η αυτόνομη κουρδική περιφέρεια έχει το δικαίωμα να εκμεταλλεύεται και να πωλεί το πετρέλαιό της όπως το επιθυμεί.
Η Τουρκία έχει προτείνει στη Βαγδάτη να μεσολαβήσει για να επιλυθεί η διαφορά αυτή.