Την πλήρη υποστήριξη της Γερμανίας στην Ελλάδα εξέφρασε η γερμανίδα καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου που παρέθεσε στο πλαίσιο του Ελληνογερμανικού Οικονομικού Φόρουμ το οποίο πραγματοποιείται σήμερα, Δευτέρα στο Βερολίνο.
«Τα τελευταία χρόνια και τις τελευταίες ημέρες η Ελλάδα έχει να αντιμετωπίσει πολλούς ανθρώπους που είναι απελπισμένοι και θέλουν να φύγουν, πολλούς που ζητούν άσυλο» είπε η γερμανίδα καγκελάριος αναφερόμενη στην κατάσταση που επικρατεί στα σύνορα του Έβρου.
«Η Ελλάδα έχει την αλληλεγγύη μας και την πλήρη υποστήριξή μας» τόνισε η Άνγκελα Μέρκελ.
«Η γεωγραφική θέση της Ελλάδας είναι αυτή που της προκαλεί ειδικές και ιδιαίτερες προκλήσεις. Βρίσκεται στο άκρο της Ευρωπαϊκής Ένωσης και λαμβάνει μια μεγάλη ευθύνη για όλη την Ευρώπη» είπε και συμπλήρωσε: «Το 2019 είχαμε 6 δισ. που εξήχθησαν στην Ελλάδα από τη Γερμανία και είχαμε εισαγωγές περίπου 2 δισ. δολάρια εκεί υπάρχει δυνατότητα αυξήσεως».
Για «απαράδεκτη» συμπεριφορά από την πλευρά της Τουρκίας στο μεταναστευτικό έκανε εκ νέου λόγο η καγκελάριος.
«Παρά την κατανόησή μας για το μεγάλο βάρος που αναλαμβάνει η Τουρκία, η οποία φιλοξενεί 3,5 εκατομμύρια πρόσφυγες, δεν μπορεί να περιμένει κατανόηση για το γεγονός ότι προσπαθεί να λύσει τα δικά της προβλήματα στην πλάτη των προσφύγων, οι οποίοι οδηγήθηκαν σε αδιέξοδο στα ελληνοτουρκικά σύνορα», τόνισε και εξέφρασε την στήριξή της στην Κοινή Δήλωση Ευρωπαϊκής Ένωσης – Τουρκίας, η οποία, όπως είπε, πρέπει να μπει σε νέα βάση.
Εστιάζοντας στην αποψινή συνάντηση του Τούρκου προέδρου Ταγίπ Ερντογάν με την ηγεσία της Ε.Ε. στις Βρυξέλλες είπε ότι οι ευρωπαϊκοί θεσμοί θα έχουν τώρα διαφορετική στάση στο θέμα, αλλά και ότι έχει γίνει πολύ καλή προετοιμασία, μέσω τηλεφωνικής επικοινωνίας με όλους τους εμπλεκόμενους.
Η κ. Μέρκελ αναφέρθηκε ακόμη στην απόφαση της Γερμανίας να ηγηθεί μιας «συμμαχίας προθύμων» για την υποδοχή ασυνόδευτων ανηλίκων, «προκειμένου να μην αφήσουμε την Ελλάδα να υπερβεί μόνη της» το πρόβλημα.
Σημειώνεται πως νωρίτερα η Άνγκελα Μέρκελ συναντήθηκε με τον πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη. Τη συνάντησή τους απασχόλησαν το προσφυγικό/μεταναστευτικό, η κατάσταση που έχει διαμορφωθεί στα ελληνοτουρκικά σύνορα, αλλά και η εξάπλωση του κορονοϊού.
Ο Έλληνας πρωθυπουργός χαρακτήρισε «πολύ σημαντική συμμετοχή σε αυτό το φόρουμ, σε δύσκολους καιρούς». Και σημείωσε: «Αντιλαμβάνομαι ότι το ενδιαφέρον σας για επενδύσεις στην Ελλάδα είναι ισχυρότερο από τον φόβο σας για τον κορονοϊό. Δίπλα στα μέτωπο της οικονομίας αντιμετωπίζουμε και δύο προσκλήσεις: Την Τουρκία, που παραβιάζει με ωμό τρόπο τα σύνορα της Ελλάδας και της Ευρώπης, αλλά και τον κορονοϊό».