Σε ένδειξη διαμαρτυρίας, ένας νεαρός Θιβετιανός μοναχός αυτοπυρπολήθηκε στη βορειοδυτική Κίνα, όπως έγινε σήμερα γνωστό από ένα μέσο ενημέρωσης και μη κυβερνητικές οργανώσεις.
Ο Τσερίνγκ Γκιάλ, ηλικίας 20 ετών, αυτοπυρπολήθηκε χθες, Δευτέρα, στο Γκουόλου, σε μια θιβετανική ζώνη της επαρχίας Τσινγκχάι, ανακοίνωσαν η ΜΚΟ Διεθνής Εκστρατεία για το Θιβέτ (ICT), που έχει την έδρα της στις ΗΠΑ, και ο ραδιοσταθμός Radio Free Asia (RFA), ένα μέσο ενημέρωσης που χρηματοδοτείται από την αμερικανική κυβέρνηση.
Αστυνομικοί έσβησαν τις φλόγες και μετέφεραν το νεαρό στο νοσοκομείο, αφηγήθηκαν, διευκρινίζοντας πως δεν γνωρίζουν σε ποια κατάσταση βρίσκεται. Μια άλλη οργάνωση υπεράσπισης των δικαιωμάτων των Θιβετανών με έδρα τη Βρετανία, η Free Tibet, διαβεβαίωσε πως ο μοναχός επέζησε.
Η αυτοπυρπόληση αυτή πραγματοποιήθηκε ενώ διεξάγεται από το Σάββατο στο Πεκίνο μια ολομέλεια της Κεντρικής Επιτροπής του Κινεζικού Κομμουνιστικού Κόμματος (ΚΚΚ), η οποία φέρεται ότι συζητεί «ιστορικές» οικονομικές και κοινωνικές μεταρρυθμίσεις.
Από το 2009, περίπου 120 Θιβετιανοί έχουν γίνει παρανάλωμα του πυρός ή έχουν επιχειρήσει να αυτοπυρποληθούν στο Θιβέτ και στις γειτονικές επαρχίες.
Πολλοί Θιβετιανοί καταγγέλλουν την αυξανόμενη κυριαρχία των Χαν, της εθνότητας που αποτελεί τη μεγάλη πλειονότητα στην Κίνα, και την καταπίεση της θρησκείας και του πολιτισμού τους, εκτιμώντας εξάλλου πως η οικονομική ανάπτυξη της περιφέρειάς τους ωφελεί κυρίως τους Χαν.
Στις αρχές Οκτωβρίου, κινέζοι αστυνομικοί είχαν ανοίξει πυρ εναντίον διαδηλωτών στο Θιβέτ, προκαλώντας τον τραυματισμό 60 ανθρώπων.
Οι διαδηλωτές αυτοί ζητούσαν την απελευθέρωση ενός άνδρα που κρατούνταν επειδή αρνήθηκε να υψώσει μια σημαία της Κίνας, σύμφωνα με μη κυβερνητικές οργανώσεις.
Το Πεκίνο καταδικάζει έντονα τις αυτοπυρπολήσεις, επιρρίπτοντας την ευθύνη στον Δαλάι Λάμα, τον εξόριστο πνευματικό ηγέτη των Θιβετανών, τον οποίο κατηγορεί για αυτονομιστικές βλέψεις.
«Αν ήμουν ο υποκινητής αυτών των αυτοπυρπολήσεων, στην περίπτωση αυτή θα είχα το δικαίωμα να πω: όχι, μην το κάνετε», δήλωσε σε πρόσφατη συνέντευξή του στους «Φαϊνάνσιαλ Τάιμς» ο Δαλάι Λάμα, ο οποίος ζει από το 1959 εξόριστος στην Ινδία.
Στην πραγματικότητα όμως, «το κάνουν με δική τους πρωτοβουλία, είναι πρωτοβουλία του Θιβετιανού λαού, στο εσωτερικό του Θιβέτ. Τα αίτια των πράξεων αυτών οφείλονται στην αδιαλλαξία των πολιτικών ηγετών. Είναι υπεύθυνοι, πρέπει να βρουν τα μέσα για να τις σταματήσουν», υπογράμμισε ο νομπελίστας της Ειρήνης.