Οι διακρίσεις που υφίστανται οι γυναίκες στον τομέα της απασχόλησης, στις χώρες της Μέσης Ανατολής και της Βόρειας Αφρικής, στο Αφγανιστάν και το Πακιστάν «κοστίζουν» στο ΑΕΠ, σύμφωνα με το ΔΝΤ.
Σύμφωνα με τον οργανισμό, η μείωση του χάσματος μεταξύ των φύλων μπορεί να αποφέρει στο ΑΕΠ των παραπάνω χωρών 1 τρισεκατομμύριο δολάρια σε διάστημα δέκα ετών.
Το χάσμα είναι τριπλάσιο στις παραπάνω χώρες συγκριτικά με όλες τις αναδυόμενες αγορές, δήλωσε ο Μασούντ Άχμεντ, διευθυντής του ΔΝΤ για τη Μέση Ανατολή και την κεντρική Ασία σε συνέντευξη Τύπου στο Ντουμπάι.
Ο Άχμεντ, ο οποίος δημοσιοποίησε σήμερα την οικονομική έκθεση του ΔΝΤ για την περιοχή, δήλωσε ότι είναι βασικό να αυξηθεί η συμμετοχή των γυναικών στο εργατικό δυναμικό για την εκμετάλλευση όλου του δυναμικού της περιοχής. «Τα αίτια του χάσματος αυτού είναι πολλαπλά, από πολιτισμικά και κοινωνικά πρότυπα έως κανονιστικά εμπόδια», πρόσθεσε.
Πρόσθεσε επίσης ότι οι κυβερνήσεις των μουσουλμανικών χωρών μπορούν να υιοθετήσουν πολιτικές ικανές να κάνουν τη διαφορά, «αυξάνοντας το επίπεδο της εκπαίδευσης στις γυναίκες, ενισχύοντας τα οφέλη για τους γονείς που εργάζονται, μειώνοντας το χάσμα των μισθών μεταξύ ανδρών και γυναικών, υποστηρίζοντας την κινητικότητα των γυναικών και παρέχοντας ίσες ευκαιρίες στον τομέα της απασχόλησης».
Το μισθολογικό χάσμα μεταξύ ανδρών και γυναικών για την περίοδο 2000-2011 διαφέρει ανάλογα με την χώρα. Στην Τυνησία, τη χώρα όπου οι γυναίκες απολαμβάνουν τα περισσότερα δικαιώματα σε σχέση με την πλειοψηφία των άλλων αραβικών κρατών το χάσμα κυμαίνεται στο 45%, ενώ στο Αφγανιστάν ανέρχεται στο 65%, σύμφωνα με την έκθεση.