Η Αίγυπτος είναι η χειρότερη χώρα του αραβικού κόσμου σε ό,τι αφορά τα δικαιώματα των γυναικών, σύμφωνα με έρευνα που διαπιστώνει πως οι σεξουαλικές παρενοχλήσεις, τα υψηλά ποσοστά κλειτοριδεκτομής και η αύξηση των συντηρητικών ισλαμιστικών ομάδων είναι οι παράγοντες που οδήγησαν στην κατάταξη αυτή.
Στην πρώτη θέση είναι οι νήσοι Κομόρες, σύμφωνα με την έρευνα του Thomson Reuters Foundation που μελέτησε 21 χώρες του Αραβικού Συνδέσμου και τη Συρία.
Την προτελευταία θέση κατέλαβε το Ιράκ ακολουθούμενο από τη Σαουδική Αραβία, τη Συρία και την Υεμένη
Στις Κομόρες γυναίκες καταλαμβάνουν το ένα πέμπτο των υπουργικών θέσεων, σημειώνει το BBC. Στην κατάταξη ακολουθείται από το Ομάν, το Κουβέιτ, την Ιορδανία και το Κατάρ.
Στην έρευνα ο Οργανισμός απευθύνθηκε σε ειδικούς που μελετούν μεταξύ άλλων τη βία κατά γυναικών, την αντιμετώπιση της γυναίκας μέσα στην οικογένεια και το ρόλο της στην πολιτική και την οικονομία.
Νόμοι που ευνοούν τις διακρίσεις αλλά και η αύξηση του trafficking συνέβαλαν επίσης στην κακή κατάταξη της Αιγύπτου στην τελευταία θέση των 22 αραβικών χωρών.
«Υπάρχουν ολόκληρα χωριά στα προάστια του Καΐρου αλλά και αλλού όπου το μεγαλύτερο μέρος της οικονομικής δραστηριότητας βασίζεται στο trafficking και τους αναγκαστικούς γάμους», τόνισε η Zahra Radwan του Global Fund for Women.
Στην Αίγυπτο ο χειρότερος παράγοντας ήταν οι σεξουαλικές παρενοχλήσεις, σημειώνει το BBC, ενώ έκθεση του ΟΗΕ τον Απρίλιο σημείωνε πως το 99,3% των κοριτσιών και των γυναικών στην Αίγυπτο έχουν υποστεί σεξουαλική παρενόχληση.
Σε ό,τι αφορά το Ιράκ, η έρευνα διαπιστώνει πως η κατάσταση είναι πιο επικίνδυνη για τις γυναίκες σε σχέση με την εποχή Χουσεΐν καθώς έχουν σηκώσει δυσανάλογο βάρος της βίας την τελευταία δεκαετία.
Η Σαουδική Αραβία είχε χαμηλές επιδόσεις σε ό,τι αφορά την εμπλοκή των γυναικών στην πολιτική, τις διακρίσεις στο χώρο εργασίας, την ελευθερία κινήσεων και τα δικαιώματα στην περιουσία αλλά είχε καλύτερες επιδόσεις από άλλες αραβικές χώρες σε ό,τι αφορά την πρόσβαση στην εκπαίδευση και την υγεία και την άσκηση βίας.