Μέσα σε περίπου μία εβδομάδα, η Ιταλία είδε έκρηξη κρουσμάτων κορονοϊού ενώ μέχρι στιγμής αριθμεί και 14 νεκρούς από τον φονικό ιό.
Η Ιταλία τέθηκε σε συναγερμό και η κυβέρνηση ανακοίνωσε έκτακτα μέτρα για τη χώρα.
Πιο συγκεκριμένα, η κυβέρνηση ανακοίνωση τα εξής μέτρα
- Απαγόρευση εισόδου ή εξόδου από τις περιοχές που υπάρχουν κρούσματα.
- Κλειστά τα σχολεία.
- Stop στις εκδρομές, εντός ή εκτός Ιταλίας, μέχρι τις 15 Μαρτίου, των σχολείων που δεν έκλεισαν (επειδή δεν έχουν κρούσματα στις πόλεις τους).
- Ακύρωση όλων των δημόσιων εκδηλώσεων.
- Αναβολή ποδοσφαιρικών αγώνων (αναβλήθηκαν εκατοντάδες στα ερασιτεχνικά πρωταθλήματα) ή διεξαγωγή τους χωρίς κόσμο (στην 1η κατηγορία).
- Εφαρμογή του smart working (πιο ελαστικά τα ωράρια ή το πού θα δουλεύει ο καθένας, βασικά δουλεύουν από τα σπίτια τους)
- Κλείσιμο των μπαρ νωρίτερα (6 το απόγευμα).
- Κλείσιμο των καταστημάτων (εκτός από αυτά που έχουν είδη πρώτης ανάγκης)
- Κλείσιμο των μουσείων.
- Κλείσιμο των δημόσιων υπηρεσιών.
- Μείωση των δρομολογίων των ΜΜΜ.
Αξίζει να σημειωθεί ότι λίγες μέρες αφότου έφτασε ο κορονοϊός στην Ιταλία… ο θανατηφόρος ιός προσγειώθηκε και στην Ελλάδα. Μέχρι στιγμής στη χώρα μας έχουμε τρία επιβεβαιωμένα κρούσματα από τα οποία τα δυο είχαν ταξιδέψει στην Ιταλία.
Ιταλία: 14 νεκροί και 528 κρούσματα
Σήμερα 27 Φεβρουαρίου, δύο άνθρωποι υπέκυψαν στην Ιταλία από τον κορονοϊό, ανεβάζοντας τον απολογισμό των νεκρών στη χώρα σε 14, αναφέρεται σε δήλωση που εκδόθηκε σήμερα από την ιταλική υπηρεσία Πολιτικής Προστασίας.
Ο επικεφαλής της εν λόγω υπηρεσίας, ο Άντζελο Μπορέλι, είχε δηλώσει νωρίτερα στους δημοσιογράφους πως δεν είχε ακόμη επιβεβαιωθεί πως ο κορονοϊός ευθύνεται για τους δύο θανάτους.
Ο αριθμός των επιβεβαιωμένων κρουσμάτων αυξήθηκε σε 528, από τα περίπου 420 που είχαν ανακοινωθεί χθες, Τετάρτη, κυρίως στη βόρεια Ιταλία.
«Λάβαμε έγκαιρα όλα τα αναγκαία μέτρα. Αυτό που απαιτείται τώρα, είναι αίσθημα ευθύνης και εθνική ενότητα», δήλωσε ο Ιταλός υπουργός Υγείας Ρομπέρτο Σπεράντσα, μιλώντας στην ιταλική Γερουσία.
Ο υπουργός Οικονομικών Ρομπέρτο Γκουαλτιέρι επιβεβαίωσε ότι η Ιταλία θα ζητήσει από την Ευρωπαϊκή Ένωση να μπορέσει να κάνει χρήση όλης της δυνατής ευελιξίας, ώστε να αντιμετωπίσει τη μείωση της ανάπτυξης που αναμένεται να προκαλέσει η κατάσταση συναγερμού για τον κορονοϊό.