Ο επικεφαλής της αλ Κάιντα Αϊμάν αλ Ζαουάχρι διέταξε τον διαχωρισμό της οργάνωσης στο Ιράκ και τη Συρία σε δύο διαφορετικές οντότητες, δηλώνοντας ότι το Μέτωπο αλ Νόσρα είναι πλέον το μοναδικό παρακλάδι της οργάνωσης στη Συρία, σε ένα ηχογραφημένο μήνυμα που μεταδόθηκε σήμερα από τον τηλεοπτικό σταθμό αλ Τζαζίρα.

Το μήνυμα αυτό φαίνεται να επιβεβαιώνει μια επιστολή την οποία είχε παρουσιάσει στις 11 Ιουνίου το αλ Τζαζίρα και την οποία φερόταν να έχει γράψει ο Ζαουάχρι προς τους επικεφαλής της οργάνωσης στη Συρία και το Ιράκ.

«Το Ισλαμικό Κράτος στο Ιράκ και το Λεβάντε θα καταργηθεί, ενώ το Ισλαμικό Κράτος στο Ιράκ παραμένει επιχειρησιακό», σημείωσε ο ίδιος, προσθέτοντας ότι το Μέτωπο αλ Νόσρα είναι το «παρακλάδι» της αλ Κάιντα στη Συρία.

Ο αρχηγός της αλ Κάιντα επεσήμανε ότι οι επιχειρήσεις του ισλαμικού Κράτους στο Ιράκ θα περιορίζονται στη χώρα, ενώ το Μέτωπο αλ Νόσρα «θα είναι ένα ανεξάρτητο παρακλάδι της αλ Κάιντα που θα λογοδοτεί απευθείας στην ηγεσία» της οργάνωσης.

Ο Ζαουάχρι ζήτησε επίσης από τις δύο οργανώσεις να βοηθούν η μία την άλλη όταν αυτό κρίνεται απαραίτητο και είναι εφικτό.

Σύροι εξεγερμένοι κατηγορούν το Ισλαμικό Κράτος στο Ιράκ και το Λεβάντε ότι διέπραξε ωμότητες εναντίον των ανταρτών και των σύρων πολιτών, κυρίως απαγωγές και δημόσιες εκτελέσεις, σε τομείς της Συρίας που ελέγχει.

Ο Ζαουάχρι επέκρινε τους ισλαμιστές μαχητές και στις δύο ομάδες επειδή εξαπέλυσαν επιθέσεις χωρίς άδεια εναντίον άλλων μουσουλμάνων.