Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, αντιμέτωπη με την κατακόρυφη αύξηση των κρουσμάτων του νέου κορονοϊού στην Ιταλία, δεν επιθυμεί προς το παρόν την επαναφορά των ελέγχων στα εσωτερικά σύνορα της ΕΕ, μια απόφαση πάντως που επαφίεται στις χώρες μέλη να λάβουν.
«Αυτή τη στιγμή η σύστασή μας προς τις χώρες μέλη δεν περιλαμβάνει την επαναφορά των ελέγχων στα εσωτερικά σύνορα», ανέφερε ο Ανταλμπέρτ Γιανζ, ένας εκπρόσωπος της Κομισιόν, κατά την τακτική ενημέρωση των δημοσιογράφων.
«Ο κίνδυνος εμφάνισης εστιών μόλυνσης, παρόμοιων με εκείνων στην Ιταλία, σε άλλες χώρες της ΕΕ, του Ευρωπαϊκού Οικονομικού Χώρου και του Ηνωμένου Βασιλείου θεωρείται μέτριος έως υψηλός», ανέφερε εξάλλου το Ευρωπαϊκό Κέντρο Πρόληψης και Ελέγχου Νόσων (ECDC) σε ανακοίνωση που εξέδωσε μετά τη σύσκεψη των εκπροσώπων των χωρών μελών στους κόλπους της Επιτροπής Υγειονομικής Ασφάλειας.
«Αυτή τη στιγμή δεν διεξάγεται κανένας έλεγχος κατά την έξοδο από την Ιταλία. Πολλές χώρες εφαρμόζουν και αναθεωρούν ταξιδιωτικές οδηγίες τους και μια χώρα ζητά από τους πολίτες της που επιστρέφουν από τις πληγείσες περιοχές στην Ιταλία να παρουσιαστούν στις αρχές και να μείνουν για 14 ημέρες σε απομόνωση εθελοντικά», προστίθεται στην έκθεση αυτή.
Η Γαλλία έχει εκδώσει σειρά οδηγιών για τους πολίτες που επιστρέφουν από δύο περιοχές της Ιταλίας όπου υπάρχουν κρούσματα του Covid-19.
Ο κώδικας της συνθήκης του Σένγκεν για τα σύνορα επιτρέπει την προσωρινή επαναφορά των ελέγχων, όμως «κάθε απόφαση θα πρέπει να ληφθεί υπό ορισμένες συνθήκες», δήλωσε νωρίτερα σήμερα ο Ευρωπαίος Επίτροπος Διαχείρισης Κρίσεων Γιάνεζ Λέναρτσιτς. Όπως εξήγησε, μια τέτοια απόφαση θα πρέπει να βασίζεται στην εκτίμηση των κινδύνων και στις επιστημονικές αποδείξεις, να είναι «αναλογική» και να λαμβάνεται σε συντονισμό με τις άλλες χώρες.
Μέχρι στιγμής καμία χώρα δεν έχει ενημερώσει την Κομισιόν ότι λαμβάνει τέτοια μέτρα λόγω του Covid-19.
«Δεν θα ληφθούν δραστικά μέτρα αντίστοιχα της Κίνας και της Ιταλίας»
Η Γερμανική Ένωση Δήμων και Κοινοτήτων (DStGb) εκτιμά ότι δεν θα ληφθούν παρόμοια δραστικά μέτρα κατά του κορονοϊού στην Γερμανία όπως στην Ιταλία και την Κίνα.
«Προς το παρόν δεν υπάρχει κανένας λόγος να πιστεύουμε ότι η Γερμανία θα πρέπει να αποκλείσει ολόκληρες πόλεις, δηλαδή να απαγορεύσει την έξοδο και την είσοδο», δήλωσε ο Γκερντ Λάντσμπεργκ, επικεφαλής της Ένωσης σε συνέντευξή του στην εφημερίδα Tagesspiegel η οποία θα δημοσιευτεί ολόκληρη αύριο Τρίτη.
«Δεδομένου ότι οι άνθρωποι στη Γερμανία δεν ζουν μαζί σε τόσο μικρό χώρο όπως στις πόλεις των εκατομμυρίων κατοίκων της Κίνας, η έγκαιρη ανίχνευση μπορεί να επιτευχθεί ταχύτερα. Ακόμα και αν είναι κατά βάσιν είναι δυνατό να περιοριστεί η ελευθερία κινήσεων των πολιτών σε περίπτωση εξαιρετικά μεταδοτικών και εξαιρετικά επικίνδυνων ασθενειών, μέτρα όπως αυτά τα οποία λαμβάνονται στην Κίνα λόγω του κορονοϊού είναι αδιανόητα», πρόσθεσε.
Ο Λάντσμπεργκ πιστεύει επίσης ότι μέτρα όπως αυτό της Ιταλίας να αποστείλει το Σαββατοκύριακο στις πληγείσες περιοχές στρατό για την ασφάλεια του πληθυσμού είναι απίθανο να ληφθούν στην Γερμανία: «Για την αποστολή στρατού υπάρχουν περιορισμένα όρια στην Γερμανία. Δεν υπάρχει επί του παρόντος τίποτα που να δείχνει ότι ένα παρόμοιο σενάριο θα μπορούσε να εφαρμοστεί στη Γερμανία. Ο αποκλεισμός μιας μεγάλης πόλης όπως το Βερολίνο είναι εξαιρετικά δύσκολος», δήλωσε.