Με ένα αντικείμενο ανά χείρας εμφανίστηκε ο πρωθυπουργός της Ολλανδίας, Μαρκ Ρούτε, στη σημερινή έκτακτη Σύνοδο Κορυφής στις Βρυξέλλες. Αυτό ήταν μια βιογραφία του… Σοπέν, ώστε να έχει κάτι να διαβάσει για να περνά την ώρα του, καθώς θεωρεί αναπόφευκτο το αδιέξοδο στις συνομιλίες για τον πολυετή προϋπολογισμό της Ε.Ε.
Οι διαπραγματεύσεις αυτές είναι ιδιαίτερα δύσκολες, λόγω του κενού των 75 δισ. ευρώ που προκύπτει στον προϋπολογισμό μετά την αποχώρηση της Μεγάλης Βρετανίας από την Ευρωπαϊκή Ένωση. Η Ολλανδία και άλλες τρεις χώρες δεν θέλουν το συνολικό ύψος του προϋπολογισμού να ξεπεράσει το 1% του Ακαθάριστου Εγχώριου Εισοδήματος της Ε.Ε.
«Έφερα ένα βιβλίο, τη βιογραφία του Σοπέν, μαζί μου. Η θέση μας είναι γνωστή και δεν βλέπω τι μπορούμε να διαπραγματευτούμε», είπε ο Ρούτε στους δημοσιογράφους, όπως μεταφέρει το Αθηναϊκό – Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων.
Ένας Ολλανδός αξιωματούχος εξήγησε ότι ο Ρούτε πήγε στην Πολωνία τον περασμένο μήνα (για την επέτειο των 75 ετών από την απελευθέρωση του ναζιστικού στρατοπέδου του Άουσβιτς) και κατά την επιστροφή του, κάποιος του είπε ότι θα έπρεπε να διαβάσει τη βιογραφία του Πολωνού συνθέτη Φρεντερίκ Σοπέν.
Ο Ρούτε παραδέχτηκε ότι ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου και πρώην πρωθυπουργός του Βελγίου, Σαρλ Μισέλ, εργάζεται σκληρά για να ενώσει τους 27 ηγέτες. «Κάνει το καλύτερο που μπορεί, όμως είναι ευκολότερο να σχηματίσεις κυβέρνηση στο Βέλγιο παρά να κάνεις την Ευρώπη να τελειώσει με αυτές τις συνομιλίες για τον προϋπολογισμό», είπε.
Ο Μισέλ παρέμεινε υπηρεσιακός πρωθυπουργός του Βελγίου επί περίπου έναν χρόνο, καθώς τα βελγικά κόμματα των γαλλόφωνων και των φλαμανδόφωνων κοινοτήτων αδυνατούσαν να συνεννοηθούν για να σχηματίσουν κυβέρνηση.
Αυτή δεν ήταν η πρώτη φορά που το Βέλγιο δεν είχε κυβέρνηση για μεγάλο χρονικό διάστημα. Το 2010 οι προσπάθειες για τη συγκρότηση κυβερνητικού συνασπισμού είχαν διάρκεια 541 ημέρες.