Οταν ο ηγέτης της Μουσουλμανικής Αδελφότητας Μοχάμεντ Μόρσι έβγαινε από τις αιγυπτιακές φυλακές τις τελευταίες ημέρες του 2011, δεν μπορούσε να φανταστεί ότι θα επέστρεφε και πάλι πίσω από τα σίδερα.
Όπως αναφέρει το ΑΜΠΕ, λιγότερο από τρία χρόνια μετά, ο αποπεμφθείς πρόεδρος δικάζεται κατηγορούμενος για υποκίνηση σε βία και το δικαστήριο είναι πιθανόν να τον στείλει στη φυλακή για το υπόλοιπο της ζωής του ή ακόμη χειρότερα.
Ο Μοχάμεντ Μόρσι κατάγεται από φτωχή οικογένεια της επαρχίας Τσαρκίγια, στο Δέλτα του Νείλου, όπου γεννήθηκε το 1951. Αφού πήρε πτυχίο Πολιτικού Μηχανικού του Πανεπιστημίου του Καΐρου, συνέχισε μεταπτυχιακές σπουδές στην Καλιφόρνια, από όπου επέστρεψε με διδακτορικό.
Κατά την περίοδο 2000-2005 εξελέγη «ανεξάρτητος» βουλευτής, ενώ φυλακίσθηκε το 2006 επί επτάμηνο και στη συνέχεια και πάλι στις 28 Ιανουαρίου 2011, τρεις ημέρες μετά την έναρξη της λαϊκής εξέγερσης κατά του καθεστώτος του Χόσνι Μουμπάρακ που οδήγησε στην ανατροπή του.
Αφού ηγήθηκε του Κόμματος της Ελευθερίας και της Δικαιοσύνης, της πολιτικής βιτρίνας της μουσουλμανικής αδελφότητας, πήρε την επωνυμία «βοηθητική ρόδα», αντικαθιστώντας τον πάμπλουτο χρηματοδότη της αδελφότητας και αρχικό υποψήφιό της στις προεδρικές εκλογές Χαϊράτ αλ-Σάτερ, η υποψηφιότητα του οποίου απορρίφθηκε.
Εξελέγη στην προεδρία κατά τον δεύτερο γύρο των εκλογών, όταν αναμετρήθηκε με τον προεδρικό υποψήφιο του ανατραπέντος καθεστώτος Αχμεντ Σαφίκ. Ηταν ο πρώτος πρόεδρος της Αιγύπτου που δεν προέρχεται από τις τάξεις του στρατού και εκπροσωπεί το ισλαμικό ρεύμα, υπέρ του οποίου κατέλαβε την εξουσία, όπως κατηγορήθηκε αργότερα.
Η χρονιά που παρέμεινε στην προεδρία σημαδεύτηκε από συνεχείς κρίσεις και έναν ακριβώς χρόνο μετά την εκλογή του, εκατομμύρια Αιγύπτιοι κατέβηκαν στους δρόμους για να ζητήσουν την αποχώρησή του.
Τρεις ημέρες μετά, ο στρατός, στηρίχθηκε στις μαζικές αυτές κινητοποιήσεις, για να αποπέμψει εκείνον που μετά την εκλογή του δεσμεύθηκε να είναι «ο πρόεδρος όλων των Αιγυπτίων» και εγγυητής των δημοκρατικών ιδεωδών της εξέγερσης που οδήγησε στην πτώση του καθεστώτος Μουμπάρακ.
Οι απλοϊκοί του τρόποι και ο καθημερινός και κατανοητός του λόγος συνέβαλαν στην περίοδο χάριτος που τού δόθηκε τους πρώτους μήνες της προεδρίας του. Σύντομα όμως μεγάλο μέρος του πληθυσμού συνήγαγε ότι πρόκειται για ένα άνθρωπο διψασμένο για εξουσία, αποφασισμένο να εξισλαμίσει με ταχείς ρυθμούς την αιγυπτιακή κοινωνία και να εγκαταστήσει ένα νέο αυταρχικό καθεστώς.
Οι υποστηρικτές του υπογραμμίζουν ότι έλκει την νομιμοποίησή του απο τη δημοκρατική εκλογή του και ότι τα προβλήματα τα οποία αντιμετώπισε- διεφθαρμένες δημόσιες υπηρεσίες, δυσλειτουργία της οικονομίας, θρησκευτικές εντάσεις – χρονολογούνταν πριν από την προεδρία του.