Είναι η δεύτερη μεγαλύτερη πόλη της Σλοβακίας, μετά την πρωτεύουσα Μπρατισλάβα, και έχει ανακηρυχθεί Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης για το 2013 μαζί με τη Μασσαλία, στη Γαλλία.
Το Κόσιτσε έλαβε από το 2008 σχεδόν 60 εκατομμύρια ευρώ, στο πλαίσιο της Πολιτιστικής Πρωτεύουσας, για να γίνουν επενδυθούν στις υποδομές και την τουριστική κίνηση.
Οι εικόνες όμως που δημοσιεύει η Daily Mail από το προάστιο Lunik IX όπου ζουν 8.000 Ρομά- ανάμεσά τους προφανώς και πολλά παιδιά- προκαλούν ντροπή και παραπέμπουν μάλλον στον λεγόμενο τρίτο κόσμο.
Σκουπίδια περιβάλλουν τα κτηριακά συγκροτήματα και σε ορισμένες περιπτώσεις φτάνουν σχεδόν μέχρι τον 1ο όροφο!
Τα παιδιά παίζουν μέσα σε αυτή τη βρώμα ενώ υπάρχουν αναφορές πως η ανεξέλεγκτη απόθεση σκουπιδιών έχει ως αποτέλεσμα να μολυνθούν πηγές της πόλης, και πλέον το πρόβλημα εξαπλώνεται και σε άλλα προάστια πέρα από αυτό στο οποίο ζουν οι Ρομά.
Τα περισσότερα διαμερίσματα δεν διαθέτουν τρεχούμενο νερό καθώς η πλειονότητα των ανθρώπων που ζουν εκεί δεν μπορούν να πληρώσουν την παροχή του. Υπάρχει στην περιοχή μία βρύση από την οποία οι κάτοικοι μπορούν να πάρουν νερό- κι αυτή φυλάσσεται από την αστυνομία.
Το προάστιο Luník IX, εξηγεί η Daily Mail, βρίσκεται στα δυτικά του Κόσιτσε και φιλοξενεί τη μεγαλύτερη κοινότητα Ρομά της Σλοβακίας.
Αρχικά είχε χτιστεί για να κατοικήσουν 2.500 άνθρωποι αλλά εκτιμάται πως ο πληθυσμός του είναι τριπλάσιος.
Η πλειονότητα των κατοίκων είναι άνεργοι που αναγκάζονται να ζουν χωρίς ηλεκτρικό ρεύμα ή φυσικό αέριο, καθώς δεν μπορούν να πληρώνουν τους λογαριασμούς.
Ηπατίτιδα, διάρροια, μηνιγγίτιδα, ψωρίαση, ψείρες είναι συνηθισμένο φαινόμενο στο συγκεκριμένο προάστιο- το οποίο διαθέτει νηπιαγωγείο και δημοτικό σχολείο.
Η εικόνα του γκέτο των Ρομά, γράφει η Daily Mail, αποτελεί εντυπωσιακή αντίθεση προς την υπόλοιπη πόλη , που διατρέχεται από τον ποταμό Hornád, διαθέτει τρία πανεπιστήμια, εκκλησίες, μουσεία, γκαλερί και θέατρα ενώ ήταν παλιά γνωστή για τη βαριά της βιομηχανία.
Το Κόσιτσε έχει πληθυσμό 240.000 κατοίκους, διαθέτει εκτεταμένο σιδηροδρομικό δίκτυο και διεθνές αεροδρόμιο, τα οποία αναμένεται να βελτιωθούν με τα χρήματα του θεσμού της Πολιτιστικής Πρωτεύουσας.
Με την επιδότηση αυτή στόχος είναι η ολοκληρωτική μεταμόρφωσή του από κέντρο βαριάς βιομηχανίας σε μετα-βιομηχανική πόλη με δημιουργική δυναμική και νέες πολιτιστικές υποδομές.
Το αν αυτή η μεταμόρφωση θα αγγίξει και το εν λόγω προάστιο, είναι κάτι που παραμένει αναπάντητο.