Ίσως δεν είναι κακή ιδέα να αρχίσουμε να αποθηκεύουμε τα μπουκάλια κρασί που διαθέτουμε, καθώς η παγκόσμια ζήτηση για κρασί είναι πολύ μεγαλύτερη της παραγωγής, η οποία έχει υποχωρήσει στα χαμηλότερα επίπεδα των τελευταίων 40 ετών, σύμφωνα με έρευνα της Morgan Stanley.
Συγκεκριμένα, η παγκόσμια ζήτηση υπολείπεται της παραγωγής κατά 300 εκατομμύρια κιβώτια, δηλαδή κατά 10%, δεδομένου ότι η παγκόσμια ζήτηση ανέρχεται σε 3 δισεκατομμύρια κιβώτια. Το 2004 υπήρχε πλεόνασμα 10%, δηλαδή 300 εκατομμύρια κιβώτια.
Η πτώση των αποθεμάτων κρασιού ξεκίνησε το 2007 και κορυφώθηκε το 2012, με αποτέλεσμα τα παγκόσμια αποθεματικά να είναι μειωμένα κατά 700 εκατομμύρια κιβώτια σε σχέση με το 2006, σύμφωνα με την έρευνα της Morgan Stanley.
Ταυτόχρονα, έχουν μειωθεί σημαντικά οι καλλιεργήσιμες εκτάσεις σταφυλιών από τη δεκαετία του ’70 και του ’80. Η μείωση υπολογίζεται σε 0,6% ετησίως, ενώ η Κίνα είναι η μόνη χώρα που αυξάνει τις καλλιεργήσιμες εκτάσεις, σε αντίθεση με τις χώρες που είναι παραδοσιακοί παραγωγοί κρασιού, όπως η Γαλλία και η Ιταλία.
Βέβαια, το ερώτημα είναι: Ποιος πίνει όλο αυτό το κρασί; Οι Γάλλοι διατηρούν τον τίτλο των μεγαλύτερων καταναλωτών κρασιού στον κόσμο, αλλά ραγδαία αύξηση της κατανάλωσης παρατηρείται και στις Ηνωμένες Πολιτείες.
Ενώ η Γαλλία και οι ΗΠΑ καταναλώνουν πάνω από 300 εκατομμύρια κιβώτια ετησίως, η Κίνα αποθηκεύει 200 εκατομμύρια κιβώτια ετησίως, αυξημένα από τα 150 εκατομμύρια κιβώτια ετησίως το 2008.
Έτσι φτάνει στα επίπεδα της τρίτης μεγαλύτερης καταναλώτριας χώρας κρασιού στον κόσμο, την Ιταλία όπου η κατανάλωση υποχωρεί στα 250 εκατομμύρια κιβώτια ετησίως.