Σχέδια για την οικοδόμηση εκατοντάδων νέων κατοικιών σε εβραϊκό οικισμό της Ανατολικής Ιερουσαλήμ ανακοίνωσε το Ισραήλ λίγες μόνο ώρες μετά την απελευθέρωση ομάδας είκοσι έξι παλαιστινίων κρατουμένων στις ισραηλινές φυλακές.
Το Ισραήλ απελευθέρωσε τη χθεσινή νύχτα νέα ομάδα είκοσι έξι παλαιστινίων κρατουμένων στο πλαίσιο των δύσκολων ειρηνευτικών διαπραγματεύσεων που είναι σε εξέλιξη υπό την αιγίδα των ΗΠΑ. Ωστόσο ταυτόχρονα η κυβέρνηση του Μπενιαμίν Νετανιάχου αποφάσισε να επιταχύνει την εποικιστική δραστηριότητα ανακοινώνοντας την ανέγερση 1.500 κατοικιών στον εβραϊκό οικισμό Ραμάτ Σλόμο στην ανατολική Ιερουσαλήμ, μετέδωσε σήμερα το ραδιόφωνο του ισραηλινού στρατού.
Οι κρατούμενοι αναχώρησαν από την ισραηλινή φυλακή του Οφερ, κοντά στην Ιερουσαλήμ, λίγο μετά τη 01.00 τοπική ώρα (και ώρα Ελλάδος), για να επιβιβαστούν σε δύο λεωφορεία: μια ομάδα 21 κρατουμένων αφέθηκε ελεύθερη στο πέρασμα Μπεϊτούνα στη Δυτική Όχθη, ενώ την ίδια ώρα πέντε φυλακισμένοι αφέθηκαν ελεύθεροι στο πέρασμα Ερέζ στη Λωρίδα της Γάζας όπου επικρατούσε εορταστική ατμόσφαιρα και πυροτεχνήματα φώτισαν τον ουρανό της Γάζας.
Οι πρώην κρατούμενοι έγιναν δεκτοί ως ήρωες του παλαιστινιακού ζητήματος από τον παλαιστίνιο πρόεδρο Μαχμούντ Αμπάς και τις οικογένειές τους στην Μουκάτα, την έδρα της Παλαιστινιακής Αρχής, στη Ραμάλα της Δυτικής Όχθης.
Ο Αμπάς τόνισε ότι η επόμενη ομάδα κρατουμένων θα απελευθερωθεί σε δύο μήνες και διαβεβαίωσε ότι δεν θα υπάρξει ειρηνευτική συμφωνία όσο έστω κι ένας Παλαιστίνιος παραμένει κρατούμενος στις ισραηλινές φυλακές.
Οι 26 Παλαιστίνιοι, που είχαν φυλακιστεί πριν από τις συμφωνίες του Οσλο το 1993, είχαν καταδικαστεί σχεδόν όλοι τους σε ποινές ισόβιας κάθειρξης για τις δολοφονίες Ισραηλινών πριν από τις ειρηνευτικές συμφωνίες του Όσλο. Οι κρατούμενοι αυτοί είχαν ήδη μείνει στη φυλακή από 19 έως 28 χρόνια, εξηγεί το ΑΜΠΕ.
Ο μακροβιότερος κρατούμενος ήταν ο Ισα Αμπεντ Ράμπο, ο οποίος είχε καταδικαστεί για τη δολοφονία δύο φοιτητών όταν αυτοί έκαναν περίπατο στη νότια Ιερουσαλήμ τον Οκτώβριο του 1984.
Ο κατάλογος των ονομάτων των φυλακισμένων δημοσιοποιήθηκε 48 ώρες πριν από την απελευθέρωσή τους, ώστε να επιτραπεί στις οικογένειες των θυμάτων να υποβάλουν στο Ανώτατο Δικαστήριο ένσταση κατά της απελευθέρωσης. Ωστόσο το Ανώτατο Δικαστήριο απέρριψε την ένσταση μιας ομάδας οικογενειών των θυμάτων.
«Η απόφαση της απελευθέρωσης των φυλακισμένων είναι μια από τις πιο δύσκολες αποφάσεις που έπρεπε να πάρω. Είναι άδικη, καθώς οι τρομοκράτες αυτοί απελευθερώνονται πριν εκτίσουν την ποινή τους. Η καρδιά μου είναι στις οικογένειες που πενθούν», δήλωσε χθες ο πρωθυπουργός Νετανιάχου, ενώ μεγάλες διαδηλώσεις διαμαρτυρίας έγιναν στο Ισραήλ τις τελευταίες ημέρες.
Δύο ημέρες πριν από την επανάληψη των διαπραγματεύσεων στις 30 Ιουλίου ο Νετανιάχου είχε δεχτεί να επιτρέψει την απελευθέρωση 104 παλαιστινίων κρατουμένων, σταδιακά, ανάλογα με την πρόοδο που θα σημείωναν οι διαπραγματεύσεις.
Το πρώτο κύμα της απελευθέρωσης κρατουμένων, το οποίο αφορούσε 26 Παλαιστίνιους, έγινε στις 13 Αυγούστου.
Ο Νετανιάχου εξήγησε ότι έπρεπε να «ληφθεί υπόψη το βάρος της πραγματικότητας», εννοώντας τη δέσμευση που ανέλαβε απέναντι στην Ουάσινγκτον για την απελευθέρωση κρατουμένων ώστε να επαναληφθεί ο διάλογος με τους Παλαιστίνιους.
Η ανέγερση των 1.500 νέων κατοικιών στην Ανατολική Ιερουσαλήμ ανακοινώθηκε αμέσως μετά την απελευθέρωση από το Ισραήλ 26 παλαιστινίων κρατουμένων. Σύμφωνα με το ραδιόφωνο του στρατού, το σχέδιο της ανέγερσης κατοικιών στο Ραμάτ Σλόμο εγκρίθηκε από τον πρωθυπουργό Μπενιαμίν Νετανιάχου και τον υπουργό Εσωτερικών Γκίντεον Σάαρ.
Η απόφαση αυτή ήταν αναμενόμενη, καθώς τα ισραηλινά ΜΜΕ είχαν ήδη αποκαλύψει ότι ο Νετανιάχου θα συνόδευε την απελευθέρωση της δεύτερης ομάδας παλαιστινίων κρατουμένων με την έγκριση κατασκευής εκατοντάδων κατοικιών στους εβραϊκούς οικισμούς προκειμένου να εξευμενίσει τους σκληροπυρηνικούς της πλειοψηφίας του.