Η Γερμανία τιμά σήμερα την 75η επέτειο του βομβαρδισμού της Δρέσδης από τους συμμάχους κατά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο σε τεταμένο πολιτικό κλίμα. Και αυτό γιατί η γερμανική ακροδεξιά προσπαθεί να εκμεταλλευθεί το γεγονός αναθεωρώντας προς τα επάνω τον αριθμό των θυμάτων.
Ο πρόεδρος της Γερμανίας Φρανκ-Βάλτερ Στάινμάιερ θα συμμετάσχει το απόγευμα στην ανθρώπινη αλυσίδα που θα σχηματισθεί στην μνήμη των 25.000 θυμάτων από τους βομβαρδισμούς της RAF και της αμερικανικής αεροπορίας.
Οι εμπρηστικές βόμβες κατέστρεψαν μεγάλο μέρος της πόλης της ανατολικής Γερμανίας από τις 13 έως τις 15 Φεβρουαρίου 1945.
Όμως η επέτειος δίνει κάθε χρόνο την ευκαιρία τους νεοναζιστές να πραγματοποιήσουν μία «πένθιμη πορεία», καλλιεργώντας τον μύθο της «μαρτυρικής πόλης», που θυσιάστηκε από τους Συμμάχους, ξεχνώντας ότι η ναζιστική Γερμανία προκάλεσε τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο μετατρέποντας σε στάχτη μέρος της Ευρώπης.
Η πορεία των νεοναζιστών και οι αντιδιαδηλώσεις που οργανώνονται για την επέτειο θα πραγματοποιηθούν αύριο υπό ενισχυμένα μέτρα ασφαλείας.
AfD: Υποτιμημένος ο αριθμός των 25.000 θυμάτων
Το ακροδεξιό κόμμα Εναλλακτική για την Γερμανία (AfD), σε «πλήρη άνθηση» στο ανατολικό τμήμα τη χώρας, που καταγράφει τις καλύτερες εκλογικές του επιδόσεις στο κρατίδιο της Σαξονίας πρωτεύουσα του οποίου είναι η Δρέσδη, θα ανοίξει ένα περίπτερο ενημέρωσης στην κεντρική πλατεία της Δρέσδης.
Στόχος του, να αποτίσει φόρο τιμής «για τα καταγεγραμμένα και τα μη καταγεγραμμένα θύματα» των βομβαρδισμών αυτών.
Γιατί η AfD βεβαιώνει ότι ο αριθμός των 25.000 θυμάτων που έχει εξακριβωθεί από επιφανείς ιστορικούς είναι ευρέως υποτιμημένος αναφέρει το ΑΠΕ-ΜΠΕ, επικαλούμενο το AFP.
Για τον συμπροδρεύοντα της AfD Τίνο Χρουπάλα, ο απολογισμός ανέρχεται «σε περίπου 100.000 θύματα». Και όπως δηλώνει στο περιοδικό Der Spiegel, στηρίζεται στις διηγήσεις της γιαγιάς του, του πατέρα του και «άλλων μαρτύρων» που του έχουν περιγράψει «τα βουνά των πτωμάτων» στους δρόμους της παλιάς πόλης της Δρέσδης τον Φεβρουάριο 1945.
Επί δεκαετίες, ο αριθμός των θυμάτων των βομβαρδισμών της Δρέσδης έγιναν αντικείμενο πολεμικής.
Όμως, η επιτροπή ιστορικών αποφάνθηκε το 2010, έπειτα από έρευνες έξι ετών, ότι 25.000 άνθρωποι χάθηκαν από τις 650.000 εμπρηστικές βόμβες που έριξαν αμερικανικές και βρετανικές αεροπορικές δυνάμεις, λιγότερες απ΄ ό,τι στο Αμβούργο και στην Κολωνία, τις άλλες γερμανικές πόλεις που αφανίσθηκαν.
Ο Τίνο Χρουπάλα ζητεί επίσης την ανέγερση μνημείου στην Δρέσδη. «Η μνήμη των θυμάτων απαιτεί έναν ιδιαίτερο τόπο».
Ο μύθος της «αθώας πόλης»
Ο μύθος της «αθώας πόλης» συνεχίζεται, γράφει η τοπική εφημερίδα Sächsische Zeitung, που κατηγορεί την άκρα δεξιά ότι εκμεταλλεύεται την επέτειο αυτή «για να ελαχιστοποιήσει τα γερμανικά εγκλήματα πολέμου».
Η φετινή επέτειος αναμένεται ακόμη περισσότερο τεταμένη, καθώς η AfD επιδιώκει να επενδύσει στην πρόσφατη πολιτική επιτυχία της στην γειτονική Θουριγγία, που προκάλεσε την πτώση της Ανεγκρέτ Κραμπ-Καρενμπάουερ, της προστατευόμενης της Άνγκελα Μέρκελ στην ηγεσία της Χριστιανοδημοκρατικής Ενωσης (CDU).
Το σύντομο επεισόδιο της συνέργειας CDU-AfD στην Θουριγγία προκλήθηκε από την ακραία πτέρυγα του κόμματος της γερμανικής ακροδεξιάς, της πτέρυγας που αμφισβητεί έντονα την κουλτούρα της γερμανικής μεταμέλειας για τις ναζιστικές θηριωδίες.
Ο επικεφαλής της, ο περιώνυμος Μπγερν Χέκε, έχει χαρακτηρίσει το Μνημείο του Ολοκαυτώματος στο Βερολίνο «όνειδος». Και ο Αλεξάντερ Γκάουλαντ, πρώην μέλος της ηγεσίας της AfD, έχει δηλώσει ότι «το Τρίτο Ράιχ δεν ήταν παρά μία κουτσουλιά στην χιλιετή γερμανική ιστορία».
«Ο αναγεννημένος εθνικισμός και ο λαϊκισμός θέτουν όλο και περισσότερο σε κίνδυνο την κουλτούρα της μεταμέλειας», προειδοποίησε ο δήμαρχος της Δρέσδης Ντιρκ Χίλμπερτ.
Ορισμένοι επιζώντες του βομβαρδισμού της Δρέσδης εκφράζουν την κόπωσή τους από την πολιτική εκμετάλλευση της επετείου. «Αυτή η μέρα μας ανήκει», λέει η 89χρονη Ούρσουλα Έλσνερ μέσα από τις σελίδες του Der Spiegel.