Το ΝΑΤΟ αναμένει ότι έως το καλοκαίρι του 2020 η Βόρεια Μακεδονία θα ενταχθεί στη Βορειοατλαντική Συμμαχία.
Σύμφωνα με το ΑΠΕ – ΜΠΕ, τη συγκεκριμένη τοποθέτηση έκανε η μόνιμη εκπρόσωπος των ΗΠΑ στο ΝΑΤΟ Κέι Μπέιλι Χάτσισον κατά την διάρκεια τηλεφωνικής ενημέρωσης στις Βρυξέλλες.
Η συμφωνία για την ένταξη της Βόρειας Μακεδονίας στο ΝΑΤΟ θα πρέπει να επικυρωθεί από το κοινοβούλιο της χώρας στο προσεχές διάστημα. Εκτός των άλλων, το κείμενο της συμφωνίας δεν έχει επικυρωθεί προς το παρόν από ένα μέλος του ΝΑΤΟ, την Ισπανία, η οποία πρόσφατα σχημάτισε κυβέρνηση.
«Νομίζω ότι προς το καλοκαίρι η σημαία της Βόρειας Μακεδονίας θα κυματίζει μαζί με τις 29 σημαίες, που υπάρχουν τώρα στο αρχηγείο του ΝΑΤΟ… Θα χαρούμε πολύ την άνοιξη να χαιρετίσουμε την Βόρειο Μακεδονία στο τραπέζι μας» δήλωσε η Χάτσισον επισημαίνοντας ότι η χώρα αυτή έκανε τεράστιο έργο, εφαρμόζοντας τις αναγκαίες μεταρρυθμίσεις που απαιτούνται για τον εναρμονισμό των απαιτήσεων της συμμαχίας.
Η Βουλή κύρωσε το Πρωτόκολλο Προσχώρησης της χώρας στο ΝΑΤΟ
Η Βουλή της Βόρειας Μακεδονίας κύρωσε σήμερα ομόφωνα το Πρωτόκολλο Προσχώρησης της χώρας στο ΝΑΤΟ.
Η κύρωση του πρωτοκόλου εκ μέρους του της Βουλής της Βόρειας Μακεδονίας θα αποκτήσει ισχύ σε μεταγενέστερη ημερομηνία, αφού πρώτα ολοκληρωθεί η σχετική διαδικασία κύρωσης στη Βουλή της Ισπανίας, τη μόνη χώρα-μέλος του ΝΑΤΟ, η οποία δεν έχει κυρώσει ακόμη τη συμφωνία για την ένταξη της Βόρειας Μακεδονίας στη Βορειοατλαντική Συμμαχία.
Η διαδικασία κύρωσης του Πρωτοκόλλου Προσχώρησης της Βόρειας Μακεδονίας στο ΝΑΤΟ από την ισπανική Βουλή καθυστερεί, καθώς, μόλις πρόσφατα σχηματίστηκε κυβέρνηση στη χώρα αυτή.
Αναμένεται η Ισπανία να κυρώσει το πρωτόκολλο αυτό εντός του Μαρτίου, όμως μέχρι τότε θα έχει διαλυθεί η Βουλή της Βόρειας Μακεδονίας, προκειμένου να διεξαχθούν πρόωρες βουλευτικές εκλογές, που δρομολογούνται για τις 12 Απριλίου.
Ο Πρόεδρος της Βόρειας Μακεδονίας, Στέβο Πεντάροφσκι, μιλώντας σήμερα σε ειδική συνεδρίαση της Βουλής της χώρας, ανέφερε ότι οι συμβιβασμοί στους οποίους προέβη η Βόρεια Μακεδονία το περασμένο διάστημα, όπως η συμφωνία με την Ελλάδα για τη διευθέτηση του ζητήματος της ονομασίας (Συμφωνία των Πρεσπών) και η συμφωνία συνεργασίας και σχέσεων καλής γειτονίας μεταξύ Βόρειας Μακεδονίας και Βουλγαρίας, ήταν μεν δύσκολοι, όπως είπε, ωστόσο, όπως πρόσθεσε, ήταν αυτοί που άνοιξαν το δρόμο για την ένταξη της χώρας στο ΝΑΤΟ.