Χίλιες ημέρες, δηλαδή σχεδόν τρία χρόνια από την έναρξη του πολέμου στην Ουκρανία, το Sky News ζήτησε από ειδικούς αναλυτές να περιγράψουν το πώς εξελίσσεται η σύγκρουση από στρατιωτικής άποψης και πώς θα μπορούσε να διαμορφωθεί η επόμενη μέρα.
Τη χιλιοστή μέρα των συγκρούσεων, η Ουκρανία εξαπέλυσε επίθεση στη ρωσική περιοχή Μπριάνσκ με έξι αμερικανικής κατασκευής πυραύλους μεγάλου βεληνεκούς ATACMS. Τα ρωσικά συστήματα αεράμυνας αναχαίτισαν πέντε από τους πυραύλους και κατέστρεψαν έναν.
Η σύγκρουση μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας συνεχίζει να καταναλώνει τεράστιες ποσότητες όπλων και φυσικά να κοστίζει ανθρώπινες ζωές, για σχετικά μικρά εδαφικά κέρδη, ενώ οι επιθέσεις με πυραύλους και μη επανδρωμένα αεροσκάφη συνεχίζουν να στοχεύουν βασικές ουκρανικές ενεργειακές υποδομές.
Ο ειδικός σε θέματα άμυνας και στρατού Simon Diggins και ο John Foreman, πρώην ακόλουθος άμυνας του Ηνωμένου Βασιλείου στη Μόσχα και το Κίεβο, αναλύουν την κατάσταση.
Ποια είναι η τρέχουσα κατάσταση στο πεδίο της μάχης
Όταν η Ρωσία εισέβαλε στην Ουκρανία τον Φεβρουάριο του 2022, ο στόχος του Πούτιν ήταν να ρίξει την τρέχουσα κυβέρνηση και να μετατρέψει ουσιαστικά την Ουκρανία σε μια χώρα που θα επικεντρωνόταν στη Μόσχα και όχι στη Δύση, λέει ο Simon Diggins. Παρά το γεγονός ότι μέχρι στιγμής έχει αποτύχει σε αυτόν τον στόχο, το σημείο στο οποίο η Ρωσία είχε επιτυχία είναι η εδραίωση του ελέγχου ενός «σημαντικού μέρους» της ανατολικής Ουκρανίας.
«[Οι ανατολικές επαρχίες] περιλαμβάνουν ένα μεγάλο μέρος της βιομηχανικής δύναμης της Ουκρανίας και παρέχουν μια χερσαία γέφυρα προς την Κριμαία, την οποία οι Ρώσοι κατέλαβαν το 2014», λέει ο Diggins. «Από αυτή την άποψη, [οι Ρώσοι] μάλλον το έχουν πετύχει, ή σίγουρα οδεύουν προς αυτό». «Δεν έχουν πάρει πλήρως τον έλεγχο του συνόλου των επαρχιών, αλλά έχουν ένα σημαντικό μέρος» εξηγεί και προσθέτει ότι όσον αφορά τη στρατιωτική τους θέση, τα ρωσικά στρατεύματα συνεχίζουν να προελαύνουν, αν και πολύ αργά, και έχουν το πάνω χέρι στο μέγεθος της αναστάτωσης που μπορούν να προκαλέσουν μέσω των αεροπορικών επιδρομών.
Συμφωνώντας, ο John Foreman λέει ότι επί του παρόντος η Ρωσία έχει το πάνω χέρι στον πόλεμο.
Η ουκρανική εισβολή στην περιοχή Κουρσκ της Ρωσίας μπορεί να αιφνιδίασε τη Μόσχα, αλλά δεν μετατόπισε την τροχιά του πολέμου υπέρ της Ουκρανίας, λέει ο ίδιος με τον Diggins να προσθέτει ότι η Ουκρανία δεν έχει «καμία απολύτως πιθανότητα» να ανακαταλάβει επαρχίες υπό ρωσική κατοχή, αλλά έχει αποδείξει ότι είναι επιτυχής στην άμυνα.
«Η Ουκρανία πέτυχε μια στρατηγική νίκη, ίσως την πιο σημαντική από όλες, που είναι, ότι είναι ανεξάρτητη και προσανατολισμένη προς τη Δύση», λέει ο στρατιωτικός αναλυτής. «Αλλά αυτό είχε κόστος και σημαντική ζημιά στις υποδομές».
Ποιους πόρους διαθέτει η κάθε πλευρά
Την Κυριακή, ο Τζο Μπάιντεν εξουσιοδότησε την Ουκρανία να αρχίσει να εκτοξεύει πυραύλους που προμηθεύονται οι ΗΠΑ βαθιά μέσα στη Ρωσία, γεγονός που σημαίνει ότι θα μπορούν να χρησιμοποιούν τα Τακτικά Πυραυλικά Συστήματα Στρατού (ATACMS) για επιθέσεις μεγάλου βεληνεκούς. Τα ATACMS έχουν βεληνεκές έως και 190 μίλια, αλλά οι αναλυτές εκτιμούν ότι δεν θα βοηθήσουν την Ουκρανία να κυνηγήσει τα ρωσικά αεροσκάφη που εξαπολύουν αεροπορικές επιθέσεις εναντίον των πόλεών της.
«Η Ρωσία έχει χρησιμοποιήσει κάθε μέσο στο οπλοστάσιό της για να προσπαθήσει να αποκτήσει πλεονέκτημα. Χρησιμοποιεί ιρανικά μη επανδρωμένα αεροσκάφη σε μια σταθερή εκστρατεία για την εξάντληση των Ουκρανών πολιτών και τα ενισχύει με πυραύλους κρουζ και βαλλιστικούς πυραύλους μεγάλου βεληνεκούς. Η Ρωσία βελτιώνει επίσης την εκρηκτική ισχύ των μη επανδρωμένων αεροσκαφών της και έχει χρησιμοποιήσει βόμβες ολίσθησης για να ανατινάξει ουκρανικές θέσεις» επισημαίνουν οι αναλυτές.
Ο Diggins λέει ότι τα είδη των όπλων που μπορεί ήδη να χρησιμοποιήσει η Ουκρανία – για να πλήξει ρωσικούς στόχους εντός των συνόρων της – είναι οι πύραυλοι Storm Shadow του Ηνωμένου Βασιλείου και οι αντίστοιχοι γαλλικοί πύραυλοι SCALP. Η Ουκρανία ζητά τώρα μη πυρηνικούς πυραύλους μεγάλου βεληνεκούς και αποτελεσματικά συστήματα αεράμυνας – τα οποία θα μπορούσαν να περιλαμβάνουν τον γερμανικό πύραυλο Taurus.
Οι ΗΠΑ χαλάρωσαν τους περιορισμούς στη χρήση των ATACMS αφότου η Ρωσία άρχισε να αναπτύσσει χερσαία στρατεύματα της Βόρειας Κορέας για να συμπληρώσει τις δικές της δυνάμεις στη σύγκρουση, επισημαίνει.
Ερωτηθείς σχετικά με την ανάπτυξη βορειοκορεατικών στρατευμάτων, ο Diggins λέει ότι πρόκειται για μια “ανησυχητική εξέλιξη”, αλλά προβλέπει προκλήσεις για τη Ρωσία μακροπρόθεσμα, αν συνεχίσει να χρησιμοποιεί ξένους στρατιώτες. «Πιθανότατα είναι πειθαρχημένοι, αλλά δεν έχουν πραγματική εμπειρία από συγκρούσεις», λέει, προσθέτοντας: «Νομίζω ότι οι Ρώσοι δεν θα θέλουν να φανεί ότι εξαρτώνται υπερβολικά από αυτούς. Υπάρχει μια πρόκληση με το να χρησιμοποιείς στρατιώτες άλλων χωρών στις μάχες σου. Αν τους βάλεις [τα βορειοκορεατικά στρατεύματα] απέναντι στη σύγχρονη δυτική πλευρά, που είναι τώρα οι Ουκρανοί, μπορεί να καταλήξουν με πολύ βαριές απώλειες».
Πώς θα μπορούσαν να μοιάζουν οι επόμενες 1.000 ημέρες;
Και οι δύο εμπειρογνώμονες προβλέπουν ένα ακατάστατο τέλος της σύγκρουσης το επόμενο έτος, καθώς καμία από τις δύο πλευρές δεν έχει επιτύχει σημαντικά κέρδη μέχρι στιγμής. «Στην Ευρώπη και τις ΗΠΑ [ανεξάρτητα από το ποιος κέρδισε την προεδρία] υπάρχει μια τάση να δουν τον πόλεμο να τελειώνει, πιθανότατα με κάποιο ακατάστατο συμβιβασμό», λέει ο Foreman και προσθέτει «χωρίς σταθερές εγγυήσεις ασφαλείας ή οποιαδήποτε παύση στις μάχες ή κατάπαυση του πυρός, η Ρωσία θα μπορέσει να ανασυνταχθεί και να ξαναεπιτεθεί».
Ο Diggins προβλέπει ότι μια μορφή κατάπαυσης του πυρός είναι πιθανό να έρθει μέσα στους επόμενους έξι έως εννέα μήνες, με κάποιο είδος συμφωνίας «ανταλλαγής γης με ειρήνη». «Το επόμενο δύσκολο κομμάτι είναι αν η Δύση θα διατηρήσει την υποστήριξη προς την Ουκρανία», λέει και σημειώνει «Αμφιβάλλω αν η Ουκρανία θα επιτύχει γρήγορη ένταξη στο ΝΑΤΟ. Ένας από τους όρους που θα χρειαστεί ο Πούτιν για να συμφωνήσει σε κατάπαυση του πυρός θα είναι ότι δεν μπορούν να είναι επίσημα μέλη του ΝΑΤΟ».