Αλλαγές στο πυρηνικό δόγμα της Ρωσίας έχουν ετοιμαστεί και θα επισημοποιηθούν εφόσον χρειαστεί, ανακοίνωσε την Τρίτη το Κρεμλίνο. Πρόκειται για μια κίνηση που έρχεται μετά την τελευταία απόφαση των ΗΠΑ για τη χρήση πυραύλων μεγάλου βεληνεκούς από την Ουκρανία.

«Αυτές οι αλλαγές έχουν ήδη πρακτικά διατυπωθεί. Θα επισημοποιηθούν όταν είναι απαραίτητο», δήλωσε ο Ντμίτρι Πεσκόφ, ο εκπρόσωπος Τύπου του Κρεμλίνου, στο κρατικό πρακτορείο ειδήσεων TASS σε δηλώσεις του που δημοσιεύθηκαν την Τρίτη.

Το Κρεμλίνο χαρακτήρισε τη Δευτέρα απερίσκεπτη την απόφαση της κυβέρνησης του αμερικανού προέδρου, Τζο Μπάιντεν, να επιτρέψει στην Ουκρανία να εκτοξεύει αμερικανικούς πυραύλους βαθιά μέσα στη Ρωσία και προειδοποίησε ότι η Μόσχα θα απαντήσει.

Η Ρωσία, η οποία ξεκίνησε την πλήρους κλίμακας εισβολή της στην Ουκρανία πριν από 1.000 ημέρες, έχει επανειλημμένως προειδοποιήσει ότι η Δύση παίζει με τη φωτιά, διερευνώντας τα όρια του τι μπορεί ή δεν μπορεί να ανεχθεί μια πυρηνική δύναμη, όπως σημειώνει το πρακτορείο Reuters.

Τον Σεπτέμβριο, ο πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν δήλωσε ότι η δυτική έγκριση της χρήσης πυραύλων μεγάλου βεληνεκούς από το Κίεβο θα σήμαινε «την άμεση εμπλοκή των χωρών του ΝΑΤΟ, των ΗΠΑ και των ευρωπαϊκών χωρών στον πόλεμο στην Ουκρανία».

Η απόφαση του Μπάιντεν ελήφθη μετά τις πολύμηνες εκκλήσεις του προέδρου της Ουκρανίας, Βολοντίμιρ Ζελένσκι, να επιτρέψει στον στρατό της χώρας του να χρησιμοποιήσει αμερικανικά όπλα για να πλήξει ρωσικούς στρατιωτικούς στόχους μακριά από τα σύνορά της.

1.000 ημέρες από τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία

Λίγες εβδομάδες πριν από εκλογές του Νοεμβρίου στις ΗΠΑ, ο Πούτιν διέταξε αλλαγές στο πυρηνικό δόγμα, ώστε να προβλέπει ότι οποιαδήποτε συμβατική επίθεση κατά της Ρωσίας με τη βοήθεια μιας πυρηνικής δύναμης θα μπορούσε να θεωρηθεί ως κοινή επίθεση κατά της Ρωσίας.

Δυτικοί αναλυτές αποκάλεσαν τις αλλαγές κλιμάκωση των προσπαθειών της Μόσχας να αποτρέψει τη Δύση από το να επεκτείνει τη στρατιωτική της βοήθεια προς την Ουκρανία. Οι πλήρεις λεπτομέρειες του τροποποιημένου δόγματος δεν έχουν ακόμη δημοσιοποιηθεί.

Ο πόλεμος στην Ουκρανία έχει προκαλέσει τη χειρότερη κρίση στις σχέσεις της Μόσχας με τη Δύση από την κρίση των πυραύλων της Κούβας το 1962.

Ο Πεσκόφ δήλωσε στο TASS την Τρίτη ότι η Μόσχα είναι έτοιμη να εξομαλύνει τις σχέσεις της με την Ουάσινγκτον. «Αλλά δεν μπορούμε να χορέψουμε ταγκό μόνοι μας», τόνισε. «Και δεν πρόκειται να το κάνουμε».