Η πρωτοβουλία του Βερολίνου για τη Λιβύη θα συνέλθει στο Μόναχο «καπάκι» με τη διάσκεψη για την ασφάλεια, που θα πραγματοποιηθεί από τις 14 έως τις 16 Φεβρουαρίου, χωρίς όμως ελληνική συμμετοχή.
Γράφει η Βίκυ Σαμαρά
Ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας θα μετάσχει κανονικά στη διάσκεψη του Μονάχου για την ασφάλεια, όχι όμως στις συζητήσεις για τη Λιβύη, στις οποίες θα συμμετέχουν μόνο οι υπουργοί Εξωτερικών των χωρών που είχαν λάβει μέρος στο Βερολίνο, όπως ανακοίνωσε χθες το γερμανικό υπουργείο Εξωτερικών.
Υπενθυμίζεται ότι η Ελλάδα είχε ζητήσει να συμμετέχει στη διάσκεψη του Βερολίνου για την εύρεση πολιτικής λύσης στη Λιβύη, ασκώντας πιέσεις στην καγκελαρία, ωστόσο καθώς η Τουρκία είναι μία εκ των χωρών- ιδρυτικών μελών της πρωτοβουλίας, ήταν αναμενόμενο η Άγκυρα να ασκήσει βέτο.
Διπλωματικές πηγές πάντως υποβάθμιζαν τη συζήτηση που θα γίνει στο Μόναχο για τη Λιβύη, εξηγώντας ότι πρόκειται για παρακολούθημα της διαδικασίας του Βερολίνου, που ήταν εξαρχής γνωστό ότι θα αφορούσε τις ίδιες χώρες που είχαν μετάσχει και στην διάσκεψη της 19ης Ιανουαρίου. Η διάσκεψη του Μονάχου για την ασφάλεια αποτελεί έτσι κι αλλιώς χωριστή διαδικασία και σε αυτή ήταν δεδομένο εξαρχής ότι θα συμμετείχε ο κ. Δένδιας.
Γεγονός είναι πάντως ότι είχαν γίνει διαβουλεύσεις προκειμένου το Βερολίνο να… μετακομίσει στο Μόναχο για πρακτικούς λόγους και ότι η Ελλάδα εξακολουθούσε και έθετε το ζήτημα της δικής της συμμετοχής σε κάθε συζήτηση για διπλωματική λύση στη Λιβύη. Ωστόσο όπως αναφέρθηκε η Τουρκία ως ιδρυτικό μέλος της πρωτοβουλίας έχει τη δυνατότητα να βάλει βέτο.
Το ενδεχόμενο να πήγαινε και ο Κυριάκος Μητσοτάκης στο Μόναχο είχε πάντως πράγματι εξετασθεί, ωστόσο ο πρωθυπουργός δε θα μεταβεί στην πρωτεύουσα της Βαυαρίας.
Η αλήθεια είναι βέβαια ότι η πρωτοβουλία του Βερολίνου για τη Λιβύη δεν είχε μέχρι στιγμής ουσιαστικά αποτελέσματα, καθώς οι αντιμαχόμενες πλευρές δεν τήρησαν την εκεχειρία. Η Ελλάδα σε κάθε περίπτωση δηλώνει σταθερά ότι ενδιαφέρεται για πολιτική λύση, έχοντας ταυτόχρονα όμως διαύλους με την πλευρά του στρατάρχη Χαλιφά Χάφταρ ως «αντίβαρο» στην επιλογή της κυβέρνησης Σάρατζ να υπογράψει μνημόνιο για τις θαλάσσιες ζώνες με την κυβέρνηση Ερντογάν, το οποίοι καταγγέλλεται ως παράνομο και γεωγραφικά παράλογο.
Εξαρχής επίσης η ελληνική πλευρά έχει ξεκαθαρίσει στους Ευρωπαίους εταίρους που μετέχουν στη διαδικασία του Βερολίνου (Γερμανία, Γαλλία, ΕΕ) πως μία πολιτική λύση για τη Λιβύη αυτονοήτως δεν μπορεί να περιλαμβάνει καμία αναφορά στη συμφωνία Σάρατζ- Τουρκίας, αλλά θα πρέπει να γίνει σεβαστό το πλαίσιο των συμπερασμάτων του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου της 12-13 Δεκεμβρίου 2019.