Η μη κυβερνητική οργάνωση Γιατροί χωρίς Σύνορα (MSF) έκανε λόγο σήμερα για μια «μαζική έξοδο» πολιτών που φεύγουν από την περιοχή γύρω από την πόλη αλ Σαφίρα στην επαρχία του Χαλεπιού στη Συρία, «όπου σημειώνονται σφοδροί βομβαρδισμοί από τις 8 Οκτωβρίου».
Όπως αναφέρει το ΑΜΠΕ, σύμφωνα με την ΜΚΟ, «περίπου 130.000 άνθρωποι έχουν φύγει» και «η ανθρωπιστική βοήθεια είναι ανεπαρκής μπροστά στο εύρος των αναγκών των εκτοπισμένων».
Μόνο στην πόλη αλ Σαφίρα «οι μάχες, οι βομβαρδισμοί και οι αεροπορικές επιδρομές έχουν προκαλέσει τον θάνατο 76 ανθρώπων» και «τον τραυματισμό 450» σε όλη την περιοχή σε διάστημα πέντε ημερών, σύμφωνα με τους MSF.
«Αυτές οι εξαιρετικά βίαιες επιθέσεις έχουν αναγκάσει τον πληθυσμό, που έχει ήδη εκτοπιστεί για να γλιτώσει από τον πόλεμο, σε μια νέα έξοδο», αναφέρει η Μαρί Νοέλ Ροντρίγκ, διευθύντρια των επιχειρήσεων των MSF, όπως αναφέρει η ανακοίνωση της οργάνωσης.
«Περίπου 130.000 άνθρωποι, σχεδόν όλοι οι πολίτες που ζούσαν στην αλ Σαφίρα και στους γύρω καταυλισμούς, έφυγαν προς τα βόρεια» και «φτάνουν σε περιοχές που έχουν ήδη υποδεχθεί μεγάλο αριθμό εκτοπισμένων», πρόσθεσε η ίδια.
Στην πόλη Μάνμπιζ, σχεδόν 200.000 εκτοπισμένοι είχαν ήδη καταγραφεί από την Ερυθρά Ημισέληνο προτού σημειωθεί αυτό το νέο κύμα φυγής και «οι δυνατότητες υποδοχής έχουν εξαντληθεί», υπογραμμίζουν οι MSF, που σημειώνουν ότι οι νέοι πρόσφυγες στεγάζονται «σε δημόσια κτίρια», «αγροκτήματα», «υπό ανέγερση πολυκατοικίες» ή «σε έναν καταυλισμό που έχει στηθεί σε ένα πάρκινγκ».
«Ο ΟΗΕ καθώς και οι χώρες που έχουν επιρροή στη σύρραξη θα πρέπει να δείξουν την ίδια αποφασιστικότητα να διευθετήσουν το θέμα της ανθρωπιστικής βοήθειας, με αυτή που έδειξαν για το θέμα των χημικών όπλων», σημείωσε ο Μεγκό Τερζιάν, πρόεδρος των MSF, σε ανακοίνωσή του.
Οι ομάδες της ΜΚΟ εργάζονται σε έξι νοσοκομεία και δύο κέντρα υγείας στη βόρεια Συρία.