«Οικονομικές προοπτικές: Η Κροατία και η Ισλανδία παραμένουν σε κρίση» αναφέρεται σε μία έκθεση που δημοσίευσε η Επιτροπή και στην οποία φαίνεται ότι οι οικονομικές επιδόσεις των υποψηφίων προς ένταξη χωρών παρουσίασαν μεγάλες ανισότητες.
Στην έκθεση διαπιστώνεται ότι η Κροατία και η Ισλανδία παλεύουν με την κρίση και εξακολουθούν να παρουσιάζουν αρνητικού ρυθμούς ανάπτυξης. Παράλληλα το έγγραφο της Επιτροπής χαρακτηρίζει ως «θεαματική» την οικονομική ανάκαμψη της Τουρκίας.
Ειδικότερα σε ό, τι αφορά στην Τουρκία, δημοσίευμα της κοινοτικής επιθεώρησης Eυροπολιτίκ που αναδημοσιεύει την έκθεση, αναφέρει ότι η Τουρκία γνώρισε μία γρήγορη ανάκαμψη στο πρώτο εξάμηνο του 2010, σημειώνοντας ανάπτυξη ύψους 10,3%, ενώ κατά το πρώτο τρίμηνο είχε σημειώσει 11,7%. Την ανάκαμψη αυτή τροφοδότησαν οι επενδύσεις και η υψηλή εσωτερική κατανάλωση. Παρόλα αυτά η Επιτροπή εντοπίζει σημάδια ότι αυτή η ανάπτυξη θα μπορούσε να παρουσιάσει επιβράδυνση.
Στις άλλες χώρες που βρίσκονται σε προ-ενταξιακή φάση, όπως η Αλβανία, η Βοσνία Ερζεγοβίνη, η ΠΓΔΜ, το Μαυροβούνιο, η Σερβία και το Κόσοβο, η ανάκαμψη παρέμεινε ακόμη «δειλή» κατά το πρώτο εξάμηνο της χρονιάς παρουσιάζοντας μία μέτρια ανάπτυξη. Η Σερβία και η ΠΓΔΜ γνώρισαν μία μέτρια αύξηση του ΑΕΠ ύψους 2% και 0,4% αντίστοιχα κατά το δεύτερο τρίμηνο. Η οικονομία του Μαυροβουνίου που γνώρισε μεγάλη κρίση το 2009 (-6,8% του ΑΕΠ) φαίνεται σύμφωνα με μία σειρά δεικτών ότι ανακάμπτει αργά όπως και η οικονομία της Βοσνίας.
Η κατάσταση της αγοράς εργασίας της περιοχής έχει ακόμα επιδεινωθεί. Η ανεργία στην Κροατία αυξήθηκε κατά το δεύτερο τρίμηνο σε 12,4% σε σχέση με 11,2% το προηγούμενο τρίμηνο. Στη Βοσνία Ερζεγοβίνη η ανεργία ανήλθε σε 43,1 % το δεύτερο τρίμηνο, σε σχέση με 42,65 το πρώτο τρίμηνο. Τα Δυτικά Βαλκάνια, αναφέρει το δημοσίευμα, παρουσίασαν μία γενική βελτίωση του εμπορίου και του ισοζυγίου πληρωμών, εξαιτίας μιας επιβράδυνσης των εισαγωγών και μιας αύξησης των εξαγωγών.
Το δημοσίευμα καταλήγει με την αναφορά ότι στις οικονομικές προβλέψεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής που δόθηκαν στη δημοσιότητα τον περασμένο Μάιο, η Κροατία θα παρουσιάσει οικονομική κάμψη στο 2010 ενώ η Τουρκία και η ΠΓΔΜ θα επωφεληθούν από μία ανάκαμψη.