Τον δικό του «πόλεμο» εναντίον των φημών και των ψευδών πληροφοριών που αφορούν την επιδημία του κοροναϊού ανακοίνωσε πως ξεκινά σήμερα ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας όπως τόνισε ο γενικός διευθυντής του κατά την έναρξη συνόδου στη Γενεύη.
Μιλώντας με την ευκαιρία της έναρξης της 146ης συνόδου του Εκτελεστικού Συμβουλίου του ΠΟΥ, ο Τέντρος Αντανόμ Γκεμπρεγεσούς δήλωσε πως η εξειδικευμένη υπηρεσία του ΟΗΕ «θα αγωνισθεί κατά της διάδοσης φημών και της παραπληροφόρησης», ενώ η επιδημία έχει πλέον χαρακτηρισθεί «διεθνούς εμβέλειας επείγουσα κατάσταση δημόσιας υγείας».
«Για τον σκοπό αυτό, συνεργασθήκαμε με την Google ώστε αυτοί που αναζητούν πληροφορίες για τον κοροναϊό, να βλέπουν τις πληροφορίες του ΠΟΥ πρώτες στα αποτελέσματα της έρευνάς τους», εξήγησε, όπως μεταδίδει το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων επικαλούμενο διεθνή ΜΜΕ.
Εξάλλου, συνέχισε, «οι πλατφόρμες μέσων κοινωνικής δικτύωσης όπως οι Twitter, Facebook, Tencent και Tiktok έλαβαν επίσης μέτρα για να περιορίσουν τη διάδοση της παραπληροφόρησης».
Επίσης οι ομάδες του ΠΟΥ σ’ ολόκληρο τον κόσμο εργάζονται πλέον «24 ώρες το 24ωρο για να εντοπίζουν τις πιο διαδεδομένες φήμες για τον νέο κοροναϊό», όπως τη δημοσίευση ψευδών συμβουλών στο Ίντερνετ σχετικά με φάρμακα ή θεραπείες.
Ο Γκεμπρεγεσούς δήλωσε ακόμη πως δεν υπάρχει ανάγκη για μέτρα τα οποία «παρεμβαίνουν χωρίς να χρειάζεται στα διεθνή ταξίδια και το διεθνές εμπόριο».
«Καλούμε όλες τις χώρες να εφαρμόσουν αποφάσεις που βασίζονται σε στοιχεία και είναι εύλογες», δήλωσε ο Τέντρος στο εκτελεστικό συμβούλιο του ΠΟΥ επαναλαμβάνοντας το μήνυμα που είχε διατυπώσει την περασμένη εβδομάδα, όταν είχε κηρύξει τη «διεθνούς εμβέλειας επείγουσα κατάσταση δημόσιας υγείας».
Η Κίνα αντιμετωπίζει αυξανόμενη διεθνή απομόνωση εξαιτίας περιορισμών στις πτήσεις προς και από τη χώρα και απαγορεύσεων που επιβάλλονται στους ταξιδιώτες από την Κίνα.
Με 361 νεκρούς, ο απολογισμός του νέου κοροναϊού υπερβαίνει πλέον αυτόν του SARS (σοβαρό και οξύ αναπνευστικό σύνδρομο) στην ηπειρωτική Κίνα. Υπάρχουν 17.238 επιβεβαιωμένα κρούσματα στην Κίνα, καθώς και 151 επιβεβαιωμένα κρούσματα σε 23 χώρες και 1 θάνατος που αναφέρθηκε χθες, Κυριακή, από τις Φιλιππίνες, δήλωσε ο Τέντρος.
«Χωρίς αυτή τη στρατηγική και αν δεν ήταν η Κίνα, ο αριθμός των κρουσμάτων έξω από την Κίνα θα ήταν πάρα πολύ υψηλότερος», δήλωσε.
Αναφερόμενος στην εξάπλωση του ιού στο εξωτερικό, ο Τέντρος είπε ότι είναι «ελάχιστη και βραδεία», ενώ προειδοποίησε ότι μπορεί να επιδεινωθεί.
Ο Τέντρος, ο οποίος είχε πριν από μια εβδομάδα στο Πεκίνο συνομιλίες με τον κινέζο πρόεδρο Σι Τζινπίνγκ και άλλους ηγέτες, έβηξε και διέκοψε την ομιλία του για να πιει νερό, λέγοντας: «Μην ανησυχείτε, δεν είναι κοροναϊός».
Ο αντιπρόσωπος της Κίνας στο Εκτελεστικό Συμβούλιο του ΠΟΥ πήρε τον λόγο και κατήγγειλε μέτρα από «μερικές χώρες» οι οποίες αρνήθηκαν την είσοδο σε πρόσωπα που είχαν διαβατήρια εκδοθέντα στην επαρχία Χουμπέι, που βρίσκεται στο κέντρο της επιδημίας, ενώ αρνήθηκαν επίσης να χορηγήσουν βίζες και ακύρωσαν πτήσεις.
«Όλα αυτά τα μέτρα καταστρατηγούν τις συστάσεις του ΠΟΥ», δήλωσε ο Λι Σονγκ, ο οποίος είναι ο πρεσβευτής της Κίνας για τον αφοπλισμό στην έδρα των Ηνωμένων Εθνών στη Γενεύη.
Η τακτική εκπρόσωπος της Κίνας στο Εκτελεστικό Συμβούλιο του ΠΟΥ δεν κατέστη δυνατό να συμμετάσχει αφού η πτήση της από το Πεκίνο ματαιώθηκε, δήλωσαν την Παρασκευή στους δημοσιογράφους κινέζοι διπλωμάτες.