Σε στρατιωτικό αεροδρόμιο κοντά στη Ρώμη και με άγνωστο προορισμό βρίσκεται η σορός του πρώην αξιωματικού των SS Έριχ Πρίμπκε, μία ημέρα μετά την αναβολή της κηδείας του.

Ο Πρίμπκε πέθανε την περασμένη εβδομάδα σε ηλικία εκατό ετών στη Ρώμη. Είχε καταδικαστεί σε ισόβια κάθειρξη για την εκτέλεση εκατοντάδων ανθρώπων κατά τη διάρκεια του δεύτερου παγκόσμιου πόλεμου.

Ο δήμαρχος της Ρώμης Ignazio Marino δήλωσε, σύμφωνα με το Reuters, πως οι ιταλικές αρχές είναι πιθανό να ζητήσουν βοήθεια από τη γερμανική κυβέρνηση.

«Ξέρω πως δεν έχει αποκλειστεί να γίνουν επαφές της κυβέρνησής μας με τη γερμανική κυβέρνηση», τόνισε στη Rai.

Η σορός του εγκληματία πολέμου Πρίμπκε μεταφέρθηκε στο στρατιωτικό αεροδρόμιο Pratica di Mare από την πόλη Albano Laziale, όπου δεν κατέστη δυνατό να τελεστεί η κηδεία του λόγω συγκρούσεων μεταξύ οργισμένων κατοίκων και
νέο-ναζί, σύμφωνα με το πρακτορείο.

Η ιταλική εφημερίδα «Il Messaggero» δημοσίευσε δηλώσεις του δικηγόρου του Πρίμπκε Paolo Giachini ο οποίος είπε πως έδωσε εντολή να αναβληθεί η κηδεία επειδή νεοναζί επιχείρησαν να παραστούν στην τελετή παρότι είχε συμφωνηθεί να γίνει ιδιωτικά.

Ο Πρίμπκε είχε γεννηθεί στις 29 Ιουλίου του 1913 και σε ηλικία 20 ετών είχε εγγραφεί στο γερμανικό εθνικοσοσιαλιστικό κόμμα.

Με το τέλος του πολέμου, είχε δραπετεύσει από τις φυλακές του Ρίμινι και αλλάζοντας ταυτότητα και κρυβόταν στην Αργεντινή.

Το 1995 είχε εκδοθεί στην Ιταλία και στο τέλος μιας μακράς δίκης είχε καταδικαστεί σε ισόβια φυλάκιση, αλλά εξ’ αιτίας της ηλικίας του τού επιβλήθηκε κατ’ οίκον περιορισμός.

Όπως ανέφερε ο εκπρόσωπός του, αμετανόητου μέχρι τέλους ναζιστή, άφησε μια γραπτή συνέντευξη και ένα βίντεο, που αποτελούν την «πολιτική και ανθρωπιστική του διαθήκη».