Η πτέρυγα της Αλ Κάιντα στην Υεμένη ανακοίνωσε σήμερα ότι η επίθεσή της εναντίον βάσης του υεμενίτικου στρατού τον περασμένο μήνα είχε στόχο να πλήξει έναν θάλαμο επιχειρήσεων που χρησιμοποιούν οι ΗΠΑ για να πραγματοποιούν επιδρομές μη επανδρωμένων αεροσκαφών κατά ενόπλων ισλαμιστών και απείλησαν ότι θα πραγματοποιήσουν περισσότερες τέτοιου είδους επιθέσεις.
Όπως αναφέρει το ΑΜΠΕ, δεκάδες ένοπλοι ισλαμιστές εισέβαλαν και κατέλαβαν την έδρα της δεύτερης μεραρχίας του υεμενίτικου στρατού στην ανατολική πόλη αλ Μουκάλα στις 30 Σεπτεμβρίου και κράτησαν ομήρους ορισμένα μέλη του στρατιωτικού προσωπικού.
Σύμφωνα με αξιωματικούς του στρατού, τέσσερις υεμενίτες στρατιώτες σκοτώθηκαν και εννέα τραυματίστηκαν στη διάρκεια αντεπίθεσης για την ανακατάληψη της βάσης.
Η Αλ Κάιντα στην Αραβική Χερσόνησο (AQPA) θεωρείται από τις ΗΠΑ μια από τις οργανώσεις του διεθνούς δικτύου των τζιχαντιστών με την μεγαλύτερη δράση, συνιστώντας σοβαρή απειλή για τα δυτικά συμφέροντα, μεταξύ των οποίων θαλάσσιες διαδρομές τις οποίες διαπλέουν πετρελαιοφόρα νοτίως της χώρας αυτής.
Η AQPA πρόσθεσε ότι η Υεμένη μετέτρεψε τα τελευταία χρόνια ορισμένες στρατιωτικές της εγκαταστάσεις σε θαλάμους επιχειρήσεων και κέντρα μυστικών υπηρεσιών για να διεξάγει τον πόλεμο κατά των μουτζαχεντίν (των ιερών μαχητών) και να κατευθύνει τα μη επανδρωμένα αεροσκάφη.
“Οι μουτζαχεντίν κατάφεραν σφοδρό πλήγμα σε μια από τις εγκαταστάσεις αυτές”, αναφέρει η ανακοίνωση που αναρτήθηκε σε ισλαμιστική ιστοσελίδα, αναφερόμενη στην επίθεση της 30ής Σεπτεμβρίου.
“Τέτοιοι κοινοί στόχοι ασφαλείας που μετέχουν με τους Αμερικανούς στον πόλεμο κατά του μουσουλμανικού πληθυσμού είναι ένας νομιμοποιημένος στόχος για τις επιχειρήσεις μας”.
Σύμφωνα με την ανακοίνωση, δεκάδες αξιωματικοί σκοτώθηκαν κατά την έφοδο που διήρκησε τρεις ημέρες και ο θάλαμος επιχειρήσεων καταστράφηκε. Η AQPA δεν έκανε αναφορά σε αμερικανική παρουσία στις εγκαταστάσεις, ούτε υπήρξαν αναφορές για ξένους που σκοτώθηκαν κατά την επίθεση. Η γνησιότητα της ανακοίνωσης δεν κατέστη δυνατό να εξακριβωθεί.
Οι ΗΠΑ πραγματοποιούν συχνά επιθέσεις με μη επανδρωμένα αεροσκάφη εναντίον των ενόπλων της Αλ Κάιντα σε μια εκστρατεία που έχει επικριθεί από οργανώσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων, οι οποίες τονίζουν πως οι επιχειρήσεις αυτές ισοδυναμούν με εκτελέσεις χωρίς δίκη, έχοντας συχνά θύματα απλούς πολίτες.
Ο πρόεδρος της Υεμένης Αμπντ-Ράμπου Μανσούρ Χάντι προκάλεσε πρόσφατα πολλούς συμπατριώτες του με την σαφή υποστήριξή του στις επιχειρήσεις με μη επανδρωμένα αεροσκάφη οι οποίες έχουν αυξηθεί από το 2009 με την ανάληψη της εξουσίας στον Λευκό Οίκο του Μπαράκ Ομπάμα. Ο Χάντι έχει επίσης ζητήσει από την Ουάσινγκτον να εφοδιάσει με μη επανδρωμένα αεροσκάφη τις ένοπλες δυνάμεις της Υεμένης.
Ο στρατός της Υεμένης, με την υποστήριξη των ΗΠΑ, εξεδίωξε πέρυσι ισλαμιστές της Αλ Κάιντα και συμμάχους τους από τα προπύργιά τους στη νότια Υεμένη. Έκτοτε οι τζιχαντιστές ανασυγκροτήθηκαν και κλιμάκωσαν τις επιθέσεις εναντίον αξιωματούχων και κτιρίων της κυβέρνησης.
Οι ισλαμιστές επωφελήθηκαν από το πολιτικό χάος στην Υεμένη κατά την εξέγερση της αραβικής άνοιξης το 2011 για να θέσουν υπό τον έλεγχό τους ορισμένες πόλεις στο νότο της χώρας αυτής της Αραβικής Χερσονήσου.
Ωστόσο δυνάμεις τους επλήγησαν από τις υεμενίτικες ένοπλες δυνάμεις, με την υποστήριξη των ΗΠΑ, και διαλύθηκαν σε μικρότερες οργανώσεις που σκορπίστηκαν στο νότο. Έκτοτε έχουν πραγματοποιήσει πολλές επιθέσεις προκαλώντας σημαντικές απώλειες σε στρατιωτικούς και πολιτικούς στόχους, σκοτώνοντας εκατοντάδες στρατιώτες και ορισμένους ανώτερους αξιωματικούς, όπως ο υποστράτηγος Σάλεμ Κάταν, διοικητής του στρατού στο νότο της χώρας.