Προσφυγή κατά των Ηνωμένων Εθνών κατέθεσαν σε αμερικανικό ομοσπονδιακό δικαστήριο δικηγόροι υπέρμαχοι των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, κατηγορώντας τον Οργανισμό για βαριά αμέλεια και παράβαση καθήκοντος σε ό,τι αφορά τα θύματα της χολέρας στην Αϊτή το 2010.
Όπως είπε ο Ira Kurzban, δικηγόρος και μέλος του ΔΣ του Ινστιτούτου για τη Δικαιοσύνη και την Ανάπτυξη στην Αϊτή, τα Ηνωμένα Έθνη εμπλέκονται σε βαριά αμέλεια και παράβαση καθήκοντος που προκάλεσε το ξέσπασμα της χολέρας στη χώρα. Η οργάνωση απαιτεί οικονομική αποζημίωση για τα 8.300 θύματα της ασθένειας αλλά και 650.000 επιζήσαντες.
Εκπρόσωπος του ΟΗΕ είπε στο CNN πως δεν είναι πρακτική του Οργανισμού να συζητά δημοσίως τις αγωγές εναντίον του.
Νωρίτερα ωστόσο ο Γενικός Γραμματέας Μπαν Γκι Μουν είχε δηλώσει πως ο ΟΗΕ δεν μπορεί να λάβει αιτήματα για αποζημιώσεις για τα θύματα της χολέρας στην Αϊτή με το επιχείρημα πως ο Οργανισμός προστατεύεται νομικά σύμφωνα με διεθνείς συμβάσεις.
Τον Οκτώβριο του 2010, εξηγεί το CNN, ξέσπασε επιδημία χολέρας στην Αϊτή τη στιγμή που η χώρα προσπαθούσε να ανασυγκροτηθεί έπειτα από τον καταστροφικό σεισμό που είχε κοστίσει τις ζωές δεκάδων χιλιάδων πολιτών.
Το βακτήριο της χολέρας, που δεν εντοπίζεται στην Αϊτή, εξαπλώθηκε ταχύτατα και σκότωσε τουλάχιστον 8.300 ανθρώπους. Η επιδημία προκάλεσε και εξεγέρσεις σε πολλές πόλεις κατά των περίπου 8.000 κυανόκρανων του ΟΗΕ.
Πολλοί επιστήμονες κι ερευνητές κατέληξαν στο συμπέρασμα πως μια από τις πιθανές πηγές του ξεσπάσματος ήταν η διαρροή λυμάτων από βάση του ΟΗΕ όπου στεγάζονταν Νεπαλέζοι κυανόκρανοι. Η βάση βρίσκεται κοντά σε έναν παραπόταμο του ποταμού Artibonite κοντά στην πόλη Meille.
«Δεν υπάρχει άλλη εξήγηση για το πώς ξεκίνησε η αλυσίδα της χολέρας, που εντοπιζόταν μόνο στο βορά της Ινδίας, και η νόσος ταξίδεψε 9000 μίλια ως την Αϊτή και κατέληξε σε ένα ποτάμι κοντά στη βάση του ειρηνευτικού σώματος του ΟΗΕ με κυανόκρανους από το Νεπάλ» τόνισε ο Jonathan Katz, πρώην ρεπόρτερ του Associated Press reporter που ήταν από τους πρώτους που αναζήτησαν τη πηγή του ξεσπάσματος της επιδημίας το 2010.
Ο Katz κατηγόρησε τον ΟΗΕ πως «κουκούλωσε» τις ευθύνες του για την επιδημία στο βιβλίο του «The Big Truck That Went By: How the World Came to Save Haiti and Left Behind a Disaster».
Το Σεπτέμβριο ο πρωθυπουργός της Αϊτής ανέδειξε το ζήτημα κατά τη διάρκεια ομιλίας του ενώπιον της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ.
«Ο ΟΗΕ έχει ηθική ευθύνη για το ξέσπασμα της επιδημίας», δήλωσε ο Laurent Lamothe, συμπληρώνοντας πως οι προσπάθειες του Οργανισμού για την εξάλειψη της νόσου δεν είναι επαρκείς και ζητώντας το σχηματισμό μιας μεικτής επιτροπής για τη μελέτη της.