Συζήτηση με θέμα «η άνοδος της ακροδεξιάς στην Ευρώπη» πραγματοποιήθηκε στην Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.
Τόσο ο εκπρόσωπος της Λιθουανικής Προεδρίας και εκπρόσωπος του Συμβουλίου της ΕΕ Λεσκεβίτσιους Γιουταύκας όσον και η αρμόδια κοινοτική Επίτροπος Βίβιαν Ρέντινγκ, για λογαριασμό της Κομισιόν, τάχθηκαν στη συζήτηση υπέρ της καταπολέμησης του εξτρεμισμού, είτε αυτός προέρχεται από τη δεξιά είτε από την αριστερά.
Και οι δύο εκπρόσωποι υπογράμμισαν, όμως, ότι η καταπολέμηση εξτρεμιστικών φαινομένων είναι αρμοδιότητα των κρατών-μελών της ΕΕ, ανάλογα με το εθνικό τους δίκαιο.
Ο εκπρόσωπος του Συμβουλίου της ΕΕ, παραδέχθηκε ότι το Συμβούλιο δεν έχει αντιμετωπίσει μέχρι στιγμής το θέμα της ανόδου της ακροδεξιάς στην Ευρώπη, διαβεβαιώνοντας παράλληλα ότι ο ακροδεξιός εξτρεμισμός δεν έχει καμία θέση στη σύγχρονη Ευρώπη, παρόλο που, όπως είπε, έχει αναζωπυρωθεί λόγω της οικονομικής κρίσης.
Διευκρίνισε όμως ότι κάθε μορφή πολιτικού εξτρεμισμού είναι απαράδεκτη, είτε προέρχεται από την δεξιά είτε προέρχεται από την αριστερά.
Στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκε, στην ομιλία της, και η εκπρόσωπος της Κομισιόν Βίβιαν Ρέντινγκ, που συμφώνησε ανεπιφύλακτα με τα λεγόμενα του Λεσκεβίτσιους, υπογραμμίζοντας ότι «πρέπει να καταδικάσουμε όλες τις μορφές ξενοφοβίας και μισαλλοδοξίας, απ’ όπου κι’ αν αυτές προέρχονται».
Ανακοίνωσε μάλιστα ότι, η Κομισιόν έχει ήδη εγκρίνει αύξηση των κονδυλίων χρηματοδότησης, για προγράμματα μνήμης που αφορούν τα εγκλήματα του Ναζισμού και του Σταλινισμού στην Ευρώπη.
Λαμβάνοντας δε αφορμή από τις παρεμβάσεις, Ελλήνων, κυρίως, ευρωβουλευτών, για τις εγκληματικές ενέργειες και την άνοδο της «Χρυσής Αυγής» στην Ελλάδα, η Επίτροπος σημείωσε πως, οι κίνδυνοι του εξτρεμισμού στην Ευρώπη είναι υπαρκτοί, όποια μορφή κι’ αν έχουν, όπως κι’ αν εμφανίζονται, συσχετίζοντας τη δολοφονία του Παύλου Φύσσα με τους νεκρούς της Μαρφίν.
Η Επίτροπος Ρέντινγκ υπενθύμισε ότι υπάρχει εν ισχύ, προ τριετίας, μία Συμφωνία-πλαίσιο μεταξύ των ευρωπαϊκών κυβερνήσεων, με βάση την οποία, τα κράτη μέλη υποχρεούνται να επιβάλλουν ποινές σ’ όσους αποδεικνύεται ότι εμπλέκονται σε πράξεις ρατσιστικής και ξενοφοβικής βίας.
Μέχρι το τέλος του 2013, τόνισε η Επίτροπος, η Κομισιόν θα έχει υποβάλλει έκθεση για το πόσα από τα κράτη-μέλη της ΕΕ έχουν συμμορφωθεί μ’ αυτή την Συμφωνία.