Ένα βίντεο που αναρτήθηκε στο δημοφιλές μέσο κοινωνικής δικτύωσης Twitter και κάνει τον γύρω του διαδικτύου, αποτυπώνει με τον πιο γλαφυρό τρόπο την αγωνία χιλιάδων ανθρώπων στην περιοχή Ουχάν.
Στοιβαγμένοι και στρυμωγμένοι, με τον τρόμο ζωγραφισμένο στα μάτια τους και τα πρόσωπα τους καλυμμένα με νοσοκομειακές μάσκες περιμένουν πολλές ώρες στην σειρά μέχρι να εξεταστούν και να διαπιστώσουν αν νοσούν τελικά ή όχι από τον νέο φονικό κοροναϊό.
From relative in Wuhan. Local hospital waiting line to be checked for virus. pic.twitter.com/66vHqROip3
— corona (@Bouree35) January 23, 2020
Από τη μεριά του ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας ανέφερε πως «Είναι πολύ νωρίς για να κηρύξουμε παγκόσμιο συναγερμό». «Το ξέσπασμα ενός νέου θανατηφόρου κοροναϊού στην Κίνα δεν αποτελεί ακόμη παγκόσμια έκτακτη ανάγκη για την υγεία», δήλωσε ο γενικός διευθυντής του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, Τέντρος Αντχαμόν. Αλλά, πρόσθεσε, είναι μια κατάσταση έκτακτης ανάγκης στην Κίνα.
Ο καθηγητής Didier Houssin, πρόεδρος της επιτροπής έκτακτης ανάγκης, δήλωσε ότι ήταν «πολύ νωρίς» για να θεωρηθεί ως «επείγουσα κατάσταση δημόσιας υγείας διεθνούς ενδιαφέροντος» η οποία θα χαρακτήριζε την επιδημία ως σοβαρή παγκόσμια εκδήλωση δημόσιας υγείας.
LIVE: Press conference on the Emergency Committee meeting on new #coronavirus (2019-nCoV) https://t.co/9bWEOJfLZK
— World Health Organization (WHO) (@WHO) January 23, 2020
Ο Πρόεδρος του Οργανισμού Τέντρος Αντχαμόν ομολόγησε ότι η Επιτροπή ήταν ξανά διχασμένη στο αν το ξέσπασμα του νέου κοροναϊού, συνιστά κατάσταση διεθνούς συναγερμού.
Ο διευθυντής του ΠΟΥ δήλωσε επίσης ότι δεν υπάρχει επί του παρόντος «καμιά απόδειξη» μετάδοσης από άνθρωπο σε άνθρωπο εκτός της Κίνας.
«Ξέρουμε ότι υπάρχει μια μετάδοση από άνθρωπο σε άνθρωπο στην Κίνα, αλλά επί του παρόντος αυτή η μετάδοση δείχνει να περιορίζεται σε ομάδες οικογενειών και σε εργαζόμενους στον τομέα της υγείας που φροντίζουν ασθενείς προσβεβλημένους από τον ιό. Επί του παρόντος δεν υπάρχει καμιά απόδειξη μετάδοσης από άνθρωπο σε άνθρωπο εκτός της Κίνας, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι δεν θα μπορεί να εξελιχθεί έτσι», τόνισε.
Επιπλέον, πριν από λίγο έγινε γνωστό ότι εντοπίστηκε ένα ύποπτο κρούσμα στην Ιταλία (δείτε εδώ περισσότερα).
Αυξάνεται η ανησυχία για τον κοροναϊό: Η Τουρκία ξεκινάει ελέγχους
Σύμφωνα με το ΑΠΕ – ΜΠΕ και η Τουρκία θα υποβάλλει σε ελέγχους τους επιβάτες όλων των πτήσεων που καταφθάνουν στη χώρα από την Κίνα, με τη χρήση θερμικών καμερών κατά την άφιξή τους.
Ο νέος κοροναϊός στην Κίνα έχει ήδη στοιχίσει τη ζωή σε 17 ανθρώπους και έχει μολύνει περισσότερους από 630.
Ο κοροναϊός εξαπλώνεται με απίστευτη ταχύτητα με νέα κρούσματα να κάνουν την εμφάνιση τους σε Σαουδική Αραβία και Βιετνάμ.
Πιο συγκεκριμένα, σύμφωνα με το ΑΠΕ – ΜΠΕ, μια νοσοκόμα από την Ινδία που εργάζεται σε νοσοκομείο στο νοτιοδυτικό τμήμα της Σαουδικής Αραβίας διαγνώστηκε με τον κοροναϊό, έγινε σήμερα γνωστό από τον υπουργό Εξωτερικών της Ινδίας.
«Περίπου 100 νοσοκόμες από την Ινδία, οι περισσότερες από την Κεράλα, που εργάζονται στο νοσοκομείο Αλ Χαγιάτ υποβλήθηκαν σε εξετάσεις και μία εξ αυτών διαγνώστηκε με τον κοροναϊό. Η νοσοκόμα υποβάλλεται σε αγωγή στο νοσοκομείο Άσιρ και αναρρώνει» έγραψε στο Twitter ο Β. Μουραλιντχαράν.
Το νοσοκομείο Αλ Χαγιάτ βρίσκεται στο Χαμίς Μουσάιτ, σε απόσταση 900 χλμ βορειοδυτικά της πρωτεύουσας Ριάντ. Ο υπουργός πρόσθεσε ότι οι νοσοκόμες τέθηκαν σε καραντίνα και υποβλήθηκαν σε εξετάσεις εξαιτίας του κινδύνου.
Προς το παρόν οι αρχές της Σαουδικής Αραβίας δεν έχουν ανταποκριθεί σε αίτημα για να σχολιάσουν το περιστατικό.
Κρούσματα και στο Βιετνάμ
Το υπουργείο Υγείας του Βιετνάμ ανακοίνωσε σήμερα ότι δύο Κινέζοι πολίτες διαγνώστηκαν με τον κοροναϊό σε αυτήν τη χώρα της νοτιοανατολικής Ασίας και η υγεία τους βρίσκεται σε «καλή κατάσταση».
Οι δύο άνδρες, πατέρας και γιος, νοσηλεύονται από την 22α Ιανουαρίου, αφού παρουσίασαν πυρετό και τώρα υποβάλλονται σε αγωγή στο νοσοκομείο Τσο Ρέι στην πόλη Χο Τσι Μινχ, έγινε γνωστό από το υπουργείο, σε ανακοίνωση που ανήρτησε στον ιστότοπό του.
Ο γιος έφθασε πρόσφατα στο Βιετνάμ από την κινεζική πόλη Ουχάν, όπου ο νέος ιός πρωτοδιαγνώστηκε, και μετέβη στην πρωτεύουσα Ανόι και την πόλη Νχα Τρανγκ, στο νότιο τμήμα της χώρας, προτού μπει στο νοσοκομείο.
Το ξέσπασμα του νέου κοροναϊού έχει ήδη στοιχίσει τη ζωή σε 17 ανθρώπους με τα επιβεβαιωμένα κρούσματα να ξεπερνούν τα 630 στην Κίνα.
«Το υπουργείο Υγείας θα συνεχίσει να παρακολουθεί για ύποπτα συμπτώματα στα αεροδρόμια Νχα Τρανγκ και Ντανάνγκ, όπου πολλοί Κινέζοι επισκέπτες φθάνουν», δήλωσε ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας Νγκουγιέν Τρουόνγκ Σον.
«Όλοι οι επισκέπτες από τις περιοχές όπου καταγράφονται κρούσματα θα βρίσκονται υπό στενή παρακολούθηση και πρέπει να υποβληθούν σε ιατρικούς ελέγχους», πρόσθεσε ο υπουργός.
Νωρίτερα, έγινε γνωστό ότι εντοπίστηκε κρούσμα και στη Σιγκαπούρη. Επιπλέον, κρούσματα του κοροναϊού έχουν επιβεβαιωθεί σε Κίνα, Ιαπωνία, Νότια Κορέα, Ταϊβάν και ΗΠΑ.
Η Ουχάν θα κατασκευάσει ειδικό νοσοκομείο για τον κοροναϊό
Η κινεζική πόλη Ουχάν, επίκεντρο του ξεσπάσματος ενός νέου κοροναϊού, θα κατασκευάσει ένα νοσοκομείο ειδκά για τη νοσηλεία ασθενών από τον ιό, το οποίο σκοπεύει να ολοκληρώσει εντός έξι ημερών, ανέφερε σήμερα η κρατική Beijing News, επικαλούμενη ανώνυμη πηγή της κατασκευαστικής εταιρίας που θα αναλάβει το έργο.
Ο ιός έχει μολύνει περισσότερους από 600 ανθρώπους και έχει σκοτώσει 17, αναγκάζοντας την Ουχάν να κλείσει όλες τις μεταφορικές συνδέσεις.