Οι αιγυπτιακές δυνάμεις ασφαλείας απέτυχαν να προστατεύσουν τους Κόπτες που έγιναν στόχοι επιθέσεων μετά την αιματηρή καταστολή των οπαδών του καθαιρεθέντος ισλαμιστή προέδρου Μοχάμεντ Μόρσι, κατήγγειλε σήμερα η Διεθνής Αμνηστία.
Όπως αναφέρει το ΑΜΠΕ, στην έκθεσή της, η μη κυβερνητική οργάνωση που έχει την έδρα της στο Λονδίνο, υποστηρίζει ότι περισσότερες από 200 ιδιοκτησίες χριστιανών δέχθηκαν επιθέσεις, 43 εκκλησίες υπέστησαν σοβαρές ζημιές και τουλάχιστον τέσσερις άνθρωποι σκοτώθηκαν.
Οι βιαιότητες αυτές συνέβησαν μετά την αιματηρή διάλυση, στις 14 Αυγούστου, των συγκεντρώσεων οπαδών του Μόρσι σε δύο πλατείες του Καΐρου, η οποία σήμανε την αρχή ενός κύματος καταστολής που έχει έκτοτε στοιχίσει τη ζωή σε περισσότερους από χίλιους ανθρώπους.
«Είναι εξαιρετικά ανησυχητικό το γεγονός ότι η χριστιανική κοινότητα της Αιγύηπτου γίνεται στόχος επιθέσεων οπαδών του Μοχάμεντ Μόρσι ως απάντηση για τα γεγονότα του Καΐρου», εξηγεί η Χασίμπα Χατζ Σαχράουι, υποδιευθύντρια της Διεθνούς Αμνηστίας για τη Μέση Ανατολή και τη Βόρεια Αφρική.
«Μια βίαιη αντίδραση εναντίον της κοπτικής κοινότητας έπρεπε να αναμένεται. Όμως οι δυνάμεις ασφαλείας απέτυχαν να προλάβουν τις επιθέσεις και να βάλουν τέλος στις βιαιότητες», συνεχίζει η Αμνηστία.
Σε πολλές περιπτώσεις άνδρες με πυροβόλα όπλα, μεταλικές ράβδους ή μαχαίρια κατέστρεψαν εκκλησίες και σπίτια φωνάζοντας «ο Θεός είναι μεγάλος» και «σκύλοι χριστιανοί». Ιερά κειμήλια βεβηλώθηκαν και συνθήματα γράφτηκαν στους τοίχους, όπως «Ο Μόρσι είναι ο πρόεδρός μου» ή «Σκότωσαν τα αδέλφια μας στη διάρκεια της προσευχής», επισημαίνει η Αμνηστία.
Ένας 60χρονος άνδρας σκοτώθηκε από σφαίρες μέσα στο σπίτι του στην πόλη Ντέλγκα (κεντρική Αίγυπτος) και στη συνέχεια το πτώμα του σύρθηκε στους δρόμους δεμένο από ένα τρακτέρ. Στη συνέχεια ο τάφος του βεβηλώθηκε δύο φορές, σύμφωνα με τη μκο.
Τρεις εκκλησίες και μια μονή δέχθηκαν επίσης επιθέσεις από τους ισλαμιστές στην Ντέλγκα, σύμφωνα με δημοσιογράφο του Γαλλικού Πρακτορείου.
Ο Μόρσι, πρώτος δημοκρατικά εκλεγμένος πρόεδρος στην Αίγυπτο, καθαιρέθηκε και συνελήφθη στις 3 Ιουλίου από το στρατό αφού εκατομμύρια διαδηλωτές απαίτησαν την αποχώρησή του.
Οι ισλαμιστές κατηγορούν τους κόπτες ότι υποστήριξαν το στρατό στην καθαίρεση του προέδρου.
Η Αμνηστία ζητάει να αρχίσει μια αμερόληπτη και ανεξάρτητη έρευνα για τις επιθέσεις αυτές καθώς και για «το ρόλο των δυνάμεων ασφαλείας». «Ορισμένα επεισόδια διήρκεσαν ώρες γιατί οι δυνάμεις ασφαλείας δεν ήταν σε θέση να τους βάλουν ένα τέλος;», διερωτάται η οργάνωση.
Οι κόπτες αντιπροσωπεύουν 6% ως 10% των 85 εκατ. Αιγυπτίων και διαμαρτύρονται τακτικά για διακρίσεις, κυρίως επί της προεδρίας του Μόρσι.