Η Ρωσία και οι ΗΠΑ συμφώνησαν στον τρόπο καταστροφής των χημικών όπλων στη Συρία, δήλωσε σήμερα ο πρόεδρος της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν μετά την συνάντησή του με τον αμερικανό υπουργό Εξωτερικών Τζον Κέρι στο Μπαλί της Ινδονησίας.
«Έχουμε κοινή αντίληψη για το τι και πώς πρέπει να γίνει. Χαίρομαι ιδιαίτερα που ο πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα έχει την θέση αυτή (όσον αφορά τα χημικά όπλα)», είπε ο Πούτιν στους δημοσιογράφους στο τέλος της συνόδου Οικονομικής Συνεργασίας Ασίας-Ειρηνικού.
Όπως αναφέρει το ΑΣΠΕ, διεθνείς εμπειρογνώμονες αρμόδιοι για την έναρξη της διαδικασίας καταστροφής των χημικών όπλων έφθασαν στη Συρία στις αρχές του μήνα. Η Ρωσία, σύμμαχος της Δαμασκού, προσφέρθηκε να μετέχει στη διαδικασία καταστροφής των όπλων αυτών.
Ο Πούτιν τόνισε πως οι εμπειρογνώμονες του Οργανισμού για την Απαγόρευση των Χημικών Όπλων (ΟΑΧΟ) μπορούν να εκπληρώσουν την αποστολή τους και να καταστραφούν τα όπλα αυτά μέσα σε ένα χρόνο.
«Εμείς και οι Αμερικανοί, ολόκληρη η διεθνής κοινότητα, τους εμπιστευόμαστε. Αν αυτοί λένε ότι το έργο αυτό (της καταστροφής των συριακών χημικών όπλων) είναι εφικτό μέσα σε διάστημα ενός έτους, τότε αυτό θα γίνει».
Ο ρώσος πρόεδρος δήλωσε ότι οι συριακές αρχές συνεργάζονται «ενεργά» για την καταστροφή των χημικών όπλων. «Οι αμφιβολίες σε σχέση με την ετοιμότητα της συριακής ηγεσίας να ανταποκριθεί καταλλήλως στην απόφαση που ελήφθη για τα χημικά όπλα δεν επαληθεύονται.
Οι συριακές αρχές μετέχουν στις προσπάθειες αυτές δυναμικά, κινούνται με τρόπο ιδιαίτερα διαφανή, βοηθούν τους διεθνείς οργανισμούς. Ελπίζω ότι το έργο αυτό θα συνεχιστεί στον ίδιο ρυθμό, με τον ίδιο τρόπο και προς την ίδια κατεύθυνση».
Την ίδια ώρα ο Βλαντίμιρ Πούτιν πρότεινε να προσκληθούν μουσουλμανικές χώρες, όπως η Ινδονησία, στην ειρηνευτική διάσκεψη Γενεύη 2 για τη Συρία.
«Πιστεύουμε ότι είναι δυνατόν να διευρυνθεί ο αριθμός των συμμετασχόντων, συμπεριλαμβανομένων των μεγάλων μουσουλμανικών χωρών όπως η Ινδονησία», δήλωσε ο ρώσος πρόεδρος. «Κατά τη γνώμη μου αυτό θα ήταν απολύτως φυσικό για το οποίο θα εκφράζαμε την ικανοποίησή μας».
Παράλληλα σήμερα, στο περιθώριο της συνόδου κορυφής Ασίας-Ειρηνικού, ο πρόεδρος της Ρωσίας αξίωσε η Ολλανδία να ζητήσει συγνώμη μετά το περιστατικό κατά το οποίο, σύμφωνα με τη Μόσχα, ένας ρώσος διπλωμάτης στη Χάγη συνελήφθη βιαίως στο σπίτι του και τέθηκε υπό κράτηση για πολλές ώρες.
«Είναι μια ωμότατη παραβίαση της Συνθήκης της Γενεύης. Αναμένουμε εξηγήσεις, συγνώμη όπως και την τιμωρία των ενόχων», δήλωσε ο Πούτιν τον οποίο επικαλείται το ρωσικό ειδησεογραφικό πρακτορείο Ρία-Νόβοστι. «Η αντίδρασή μας θα εξαρτηθεί από τον τρόπο με τον οποίο θα κινηθεί η ολλανδική πλευρά».
Το ολλανδικό υπουργείο Εξωτερικών απαντώντας σε σχετική ερώτηση δήλωσε ότι θα αντιδράσει μόλις έχει διευκρινίσεις για το περιστατικό. «Είμαστε ενήμεροι και αναμένουμε πληροφορίες πριν προβούμε σε σχολιασμό», δήλωσε ο εκπρόσωπος.
Εκπρόσωπος της ολλανδικής αστυνομίας είπε ότι «ο άνθρωπος αυτός είναι καλά. Δεν είναι στο νοσοκομείο».
Το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών ανακοίνωσε σήμερα ότι κάλεσε τον πρεσβευτή της Ολλανδίας στη Μόσχα για να τού εκφράσει τον «απαράδεκτο» χαρακτήρα του περιστατικού αυτού που σημειώθηκε το βράδυ της Κυριακής στη Χάγη.
Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο Αλεξάντρ Λουκασέβιτς, ολλανδοί αστυνομικοί εισέβαλαν στο σπίτι του Ντμίτρι Μποροντίν, πρώτου γραμματέα της ρωσικής πρεσβείας στην Ολλανδία, τον οποίο ξυλοκόπησαν. Ο διπλωμάτης οδηγήθηκε σε χειροπέδες στο αστυνομικό τμήμα, απ’ όπου αφέθηκε ελεύθερος το πρωί «χωρίς καμιά εξήγηση ή συγνώμη».
Ο εκπρόσωπος υπογράμμισε ότι η ολλανδική αστυνομία παραβίασε την διπλωματική προστασία και «επινόησε το πρόσχημα ότι ο διπλωμάτης κακομεταχειριζόταν τα παιδιά του».
Ο ρώσος διπλωμάτης, τον οποίο επικαλείται το πρακτορείο Ιτάρ-Τας, είπε ότι οι αστυνομικοί έκαναν χρήση βίας κατά τη σύλληψή του και αφού ο ίδιος είχε δηλώσει την ταυτότητά του και είχε προσπαθήσει να τους εμποδίσει να μπουν στο σπίτι του.
Είπε ότι αστυνομικοί χτύπησαν το κουδούνι, δεν επέδειξαν κανένα έγγραφο που να πιστοποιεί την ταυτότητά τους και «είπαν ότι γείτονες είχαν ειδοποιήσει πως παιδιά υφίστανται κακομεταχείριση στο διαμέρισμα αυτό», πρόσθεσε ο Μποροντίν αναφέροντας ότι έχει μια τετράχρονη κόρη και έναν γιο δύο ετών. Πρόσθεσε ότι βρέθηκε στο πάτωμα, με χειροπέδες, ότι «δέχτηκε χτύπημα στο κεφάλι από ρόπαλο», πριν οδηγηθεί στο αστυνομικό τμήμα όπου πήγε να τον συναντήσει άλλος ρώσος διπλωμάτης.
Οι σχέσεις μεταξύ Ρωσίας και Ολλανδίας είναι ήδη τεταμένες μετά την έφοδο στις 19 Σεπτεμβρίου κομάντος των ρωσικών ενόπλων δυνάμεων στο υπό ολλανδική σημαία πλοίο Arctic Sunrise της Greenpeace στη ρωσική Αρκτική, την σύλληψη και την απαγγελία της κατηγορίας για «πειρατεία από συμμορία» σε βάρος του πληρώματος και των ακτιβιστών που επέβαιναν στο πλοίο.
Η Ολλανδία ανακοίνωσε την περασμένη εβδομάδα ότι αρχίζει δικαστική διαδικασία για την απελευθέρωση του πληρώματος και των ακτιβιστών σε βάρος της Ρωσίας βάσει της Σύμβασης του ΟΗΕ για το Δίκαιο της Θάλασσας.