Τη βούλησή της να οργανώσει μεγάλη επιχείρηση ασφάλειας και διάσωσης στη Μεσόγειο ανακοίνωσε σήμερα η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, μετά την τραγωδία με τους τουλάχιστον 230 νεκρούς στη Λαμπεντούζα.
«Θα προτείνω στα κράτη μέλη να οργανώσουμε μια μεγάλη επιχείρηση ασφάλειας και διάσωσης στη Μεσόγειο, από την Κύπρο ως την Ισπανία», δήλωσε η Ευρωπαία επίτροπος αρμόδια για τις Εσωτερικές Υποθέσεις Σεσίλια Μάλμστρομ κατά την άφιξή της σε σύνοδο των Ευρωπαίων υπουργών Εσωτερικών στο Λουξεμβούργο.
«Θα ζητήσω την απαραίτητη υποστήριξη και τους απαραίτητους πόρους για να το κάνουμε, για να σώσουμε περισσότερες ζωές», εξήγησε η επίτροπος διευκρινίζοντας πως η επιχείρηση θα πραγματοποιηθεί από την Frontex, την υπηρεσία επιτήρησης των ευρωπαϊκών συνόρων.
Η Μάλστρομ θα συνοδεύσει αύριο τον πρόεδρο της Επιτροπής Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο κατά την επίσκεψή του στη Λαμπεντούζα, όπου περισσότεροι από 200 μετανάστες έχασαν τη ζωή τους στο ναυάγιο του σκάφους που τους μετέφερε.
Ωστόσο οι χώρες του βορά της ΕΕ αρνήθηκαν να τροποποιήσουν τους κανονισμούς περί ασύλου για να βοηθήσουν την Ιταλία μετά την τραγωδία της Λαμπεντούζα.
«Δεν πιστεύω ότι αυτή είναι η ημέρα» για μια τέτοια απόφαση για το άσυλο, δήλωσε η Μάλμστρομ. «Το Δουβλίνο ΙΙ δεν χρειάζεται να τροποποιηθεί», υποστήριξε ο Γερμανός υπουργός Χανς-Πέτερ Φρίντριχ. Η συμφωνία του Δουβλίνου επιβάλλει στις χώρες άφιξης να διαχειρίζονται τα αιτήματα ασύλου και να εξασφαλίζουν τη φιλοξενία των αιτούντων.
«Η Γερμανία είναι η χώρα που διαχειρίζεται το μεγαλύτερο αριθμό αιτημάτων ασύλου στην Ευρώπη», επέμεινε ο Φρίντριχ.
Οι ομόλογοί του της Σουηδίας Τομπίας Μπίλστρεμ και της Δανίας Μόρτεν Μπόντσκοφ απήχησαν τις απόψεις του. Η ΕΕ έχει όλα τα απαραίτητα εργαλεία για να αντιμετωπίσει το ζήτημα αυτό, υποστήριξε ο Μπόντσκοφ. Όλα τα κράτη θα έπρεπε να τα καταφέρνουν τόσο καλά όσο η Σουηδία και η Γερμανία σε ό,τι αφορά το άσυλο, σχολίασε ο Μπίλστρεμ.
Από τα 28 κράτη μέλη της ΕΕ, τα 24 αντιτάχθηκαν σε τροποποίηση των κανονισμών στο θέμα του ασύλου, όταν μπήκε στο τραπέζι των υπουργών το αίτημα ώστε να υπάρξει μια κατανομή του βάρους.
Η Μάλμστρομ διευκρίνισε πως θα ζητήσει από τα κράτη μέλη να κάνουν το μέγιστο που μπορούν για να επανεγκαταστήσουν περισσότερους πρόσφυγες, εξηγώντας πως σήμερα είναι έξι ή επτά χώρες που παίρνουν όλη την ευθύνη.