Τα κυριότερα κόμματα της αντιπολίτευσης στην Τουρκία επέκριναν σήμερα τις μεταρρυθμίσεις που ανακοίνωσε χθες Δευτέρα ο πρωθυπουργός Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν με στόχο την ενίσχυση της δημοκρατίας στη χώρα, εκτιμώντας ότι δεν εκπληρώνουν τις προσδοκίες των Τούρκων.
«Η κυβέρνηση λιποψύχησε μπροστά στα κύρια προβλήματα αυτής της χώρας και μας παρουσίασε αυτές τις μεταρρυθμίσεις για να γλιτώσει από τις πιέσεις της κοινωνίας. Σε αυτές δεν υπάρχει καμία απάντηση στα προβλήματα» της Τουρκίας, σχολίασε ο ηγέτης του Ρεπουμπλικανικού Λαϊκού Κόμματος (CHP) Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου.
Ο Κιλιτσντάρογλου κατηγόρησε επίσης την τουρκική κυβέρνηση ότι οι μεταρρυθμίσεις που πρότεινε είναι «ένα κακέκτυπο» των προτάσεων που είχε διατυπώσει η κυβέρνησή του και τις οποίες είχε απορρίψει το Κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (AKP) του Ερντογάν.
Ο επικεφαλής του Κόμματος της Εθνικιστικής Δράσης (MHP) Ντεβλέτ Μπαχτσελί κατήγγειλε από την πλευρά του την έλλειψη διαβουλεύσεων γύρω από τις μεταρρυθμίσεις.
«Ο τουρκικός λαός είναι απών από αυτές τις μεταρρυθμίσεις, δεν ικανοποιούνται οι προσδοκίες του. Σε αυτές δεν περιέχεται η βούληση του κοινοβουλίου», σημείωσε ο Μπαχτσελί.
Εξάλλου το Εργατικό Κόμμα του Κουρδιστάν (PKK) κατηγόρησε την τουρκική κυβέρνηση ότι δεν επιθυμεί την επίλυση του κουρδικού ζητήματος.
«Το πακέτο των μεταρρυθμίσεων που ανακοινώθηκε αποδεικνύει ότι το AKP υιοθέτησε μια πολιτική μη επίλυσης» του κουρδικού ζητήματος, αναφέρει η ηγεσία του PKK σε ανακοίνωση της.
«Με αυτές τις ανακοινώσεις κατανοούμε (…) ότι δεν έλαβαν τίποτα υπόψη τους πέρα από την προσπάθειά τους για μια νέα εκλογική νίκη», συνεχίζει η ανακοίνωση, με την οποία οι Κούρδοι κατηγορούν την κυβέρνηση ότι δεν έχει «ούτε τη νοοτροπία, ούτε την ικανότητα» να δώσει ένα τέλος στο κουρδικό πρόβλημα.
Χθες ο πρωθυπουργός Ερντογάν ανακοίνωσε μια σειρά μεταρρυθμίσεων εκδημοκρατισμού του τουρκικού κράτους στις οποίες περιλαμβάνεται η κατοχύρωση του δικαιώματος διδασκαλίας και σε άλλες πλην της τουρκικής γλώσσες – ανάμεσά τους και η κουρδική γλώσσα – η άρση της απαγόρευσης της ισλαμικής μαντίλας για τις εργαζόμενες στις δημόσιες υπηρεσίες, καθώς και η μείωση στο 5% του ορίου του 10% για την εξασφάλιση κοινοβουλευτικής εκπροσώπησης για τα τουρκικά κόμματα.