Την αποδοχή του κοινού κέρδισε το πρόγραμμα μέτρων εκδημοκρατισμού του Τούρκου πρωθυπουργού, σύμφωνα με μετρήσεις που ανακοίνωσε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Μπουλέντ Αρίντς. Όπως υποστήριξε, οι θετικές αντιδράσεις φτάνουν το 75%.
Όπως αναφέρει το ΑΜΠΕ, η δέσμη των μεταρρυθμίσεων εστιάζει περισσότερο στην αλλαγή του εκλογικού νόμου, τη μείωση του εκλογικού ορίου που εξασφαλίζει την εκπροσώπηση των πολιτικών κομμάτων στην τουρκική εθνοσυνέλευση. Με τον τρόπο αυτό επωφελούνται οι μειονοτικές ομάδες, κυρίως οι Κούρδοι, οι σχέσεις με τους οποίους βρίσκονται στο επίκεντρο της εσωτερικής πολιτικής του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. Σημαντικές επίσης, μεταρρυθμίσεις αφορούν τη διδασκαλία της «μητρικής γλώσσας» και την άρση των απαγορεύσεων για την χρήση των κεφαλομάντηλων στις δημόσιες υπηρεσίες.
Παρόλα αυτά το πακέτο των αλλαγών θεωρείται ακόμη αρκετά περιορισμένο και εγείρει αντιδράσεις απά πολλούς φορείς. Το Λαϊκό Ρεπουμπλικανικό Κόμμα και το Κόμμα της Εθνικιστικής Δράσης εξέφρασαν την αντίθεσή τους στην κίνηση της κυβέρνησης, ενώ οι εκπρόσωποι των Κούρδων δέχονται ως θετική την εξέλιξη αυτή, παραμένουν όμως, επιφυλακτικοί. Οι υπόλοιπες μειονοτικές ηγεσίες υπογράμμισαν, επίσης, την απογοήτευσή τους και τη διάψευση των προσδοκιών που είχαν δημιουργηθεί, όσον αφορά τα μέτρα εκδημοκρατισμού.
Από πλευράς του, ο Τούρκος πρωθυπουργός τόνισε και ο ίδιος την ανάγκη για επέκταση των μεταρρυθμίσεων αυτών, παρόλα αυτά εκτιμά ότι η προώθησή τους σηματοδοτεί μια «ιστορική στιγμή» για τη χώρα.