Τον Martin Luther King και τον Muhammad Ali κατασκόπευε η Υπηρεσία Εθνικής Ασφάλειας των ΗΠΑ κατά την εποχή της κορύφωσης των διαδηλώσεων κατά του πολέμου στο Βιετνάμ, όπως αποκαλύπτεται σε έγγραφα που αποχαρακτηρίστηκαν.
Σύμφωνα με τα έγγραφα αυτά η NSA παρακολουθούσε επίσης δημοσιογράφους των New York Times και της Washington Post και δύο γερουσιαστές.
Στα έγγραφα αναφέρεται, όπως γράφει το BBC, πως ορισμένα στελέχη της Υπηρεσίας χαρακτήριζαν αργότερα το πρόγραμμα «ανυπόληπτο αν όχι εντελώς παράνομο».
Η επιχείρηση, με την ονομασία «Μinaret» διεξήχθη τη δεκαετία του 1970.
Ωστόσο τα ονόματα όσων βρίσκονταν στη λίστα των υπό παρακολούθηση παρέμεναν έως και σήμερα μυστικά.
Τα απόρρητα έγγραφα δημοσιοποιήθηκαν μετά την έγκριση κυβερνητικής επιτροπής, κατόπιν αιτήματος ερευνητών του Πανεπιστημίου «George Washington».
Τα Αρχεία Εθνικής Ασφάλειας, το ερευνητικό ινστιτούτο του πανεπιστημίου, χαρακτήρισε εντυπωσιακά τα ονόματα που περιλαμβάνονται στη λίστα.
Μεταξύ αυτών ήταν ο υπέρμαχος των πολιτικών δικαιωμάτων Martin Luther King και ο Whitney Young, ο μποξέρ Muhammad Ali, ο δημοσιογράφος των New York Times Tom Wicker και ο αρθογράφος της Washington Post Art Buchwald.
Η NSA παρακολουθούσε επίσης τα τηλέφωνα δύο εξεχόντων γερουσιαστών, του Δημοκράτη Frank Church και του Ρεπουμπλικανών Howard Baker.
Πολλοί από εκείνους που βρίσκονταν στο στόχαστρο της Υπηρεσίας θεωρούνταν επικριτές της αμερικανικής ανάμειξης στον πόλεμο του Βιετνάμ.
Το 1967, γράφει το BBC, η ένταση της εκστρατείας κατά του πολέμου ήταν τέτοια που ο πρόεδρος Lyndon Johnson ζήτησε από τις αμερικανικές μυστικές υπηρεσίες να ελέγξουν εάν κάποιες διαδηλώσεις υποκινούνταν από ξένες κυβερνήσεις.
Το πρόγραμμα συνεχίστηκε και μετά την είσοδο του Richard Nixon στο λευκό Οίκο το 1969 και «έκλεισε» το 1973, μετά την εμπλοκή του στο σκάνδαλο Watergate.
Οι αποκαλύψεις αυτές έρχονται στο φως ενώ συνεχίζεται η διαμάχη για τα προγράμματα παρακολούθησης της NSA και με φόντο την υπόθεση Σνόουντεν.
Οι ερευνητές Matthew Aid και William Burr, που δημοσιοποίησαν τα έγγραφα, είπαν πως οι υπερβάσεις στην κατασκοπεία την εποχή του πολέμου του Βιετνάμ ξεπερνούν κάθε πιθανή υπερβολή του σημερινού προγράμματος.
«Όσο σοκαριστικές κι αν είναι οι αποκαλύψεις για τις σύγχρονες υποκλοπές της NSA, δεν έχει υπάρξει μέχρι στιγμής απόδειξη για ένα τέτοιο βήμα, πως δηλαδή παρακολουθούνται οι πολιτικοί εχθροί του Λευκού Οίκου», ανέφεραν.