Παρουσιαστής που ήταν παράλληλα διευθυντικό στέλεχος ραδιοφωνικού σταθμού στην Πολιτεία Μιτσοακάν και είχε εξαφανιστεί στα τέλη Νοεμβρίου βρέθηκε δολοφονημένος, δήλωσαν αξιωματούχοι, καθώς ο απολογισμός των νεκρών στις τάξεις των εργαζομένων στα μέσα ενημέρωσης γίνεται ολοένα βαρύτερος εν μέσω του κύματος βίας που συνεχίζει να πλήττει το Μεξικό.
Στη χώρα διαπράχθηκαν 10 δολοφονίες δημοσιογράφων το 2019, σύμφωνα με την καταμέτρηση της μη κυβερνητικής οργάνωσης Δημοσιογράφοι Χωρίς Σύνορα, δηλαδή ισάριθμοι με το 2018. Ο αριθμός είναι ίσος με εκείνον των δημοσιογράφων που σύμφωνα με την ίδια ΜΚΟ σκοτώθηκαν στη Συρία και σημαίνει πως παρότι το Μεξικό δεν είναι εμπόλεμη χώρα, παραμένει μια από τις πιο επικίνδυνες του πλανήτη για τους εργαζόμενους στα ΜΜΕ.
Το πτώμα του Φιδέλ Άβιλα, παρουσιαστή του ραδιοφωνικού σταθμού «Ke Buena» του δήμου Ουετάμο της Πολιτείας Μιτσοακάν βρέθηκε σε αυτοκινητόδρομο νωρίτερα αυτή την εβδομάδα. Σύμφωνα με μεξικανικά ΜΜΕ, έφερε τραύματα από σφαίρες. Τον είχαν δει για τελευταία φορά ζωντανό σε πολιτιστική εκδήλωση στη γειτονική Πολιτεία Γκερέρο πριν από 40 ημέρες, σύμφωνα με την Εθνική Επιτροπή Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του Μεξικού.
«Τα συλλυπητήριά μας στην οικογένεια και στους φίλους του Φιδέλ Άβιλα Γκόμες, δημοσιογράφου στη Μιτσοακάν. Θρηνούμε τη δολοφονία του», ανέφερε μέσω Twitter ο εκπρόσωπος της προεδρίας Χεσούς Ραμίρες.
Οι περισσότερες δολοφονίες εργαζομένων στα μέσα ενημέρωσης του Μεξικού μένουν ατιμώρητες, όπως αναφέρΕι το ΑΠΕ-ΜΠΕ.
Η Μιτσοακάν και η Γκερέρο θεωρούνται δύο από τις μεξικανικές Πολιτείες που αντιμετωπίζουν τα οξύτερα προβλήματα εξαιτίας της δράσης βίαιων συμμοριών του υποκόσμου, που συγκρούονται για τον έλεγχο οδών διακίνησης ναρκωτικών.
Ο πρόεδρος της Ένωσης Δημοσιογράφων της Μιτσοακάν, ο Άλβαρο Γκαρσία, τόνισε σε τοπικό τηλεοπτικό σταθμό ότι η δράση κακοποιών στην περιοχή έχει φθάσει στο αποκορύφωμα. «Ο κίνδυνος είναι μόνιμος», πρόσθεσε.