Ενώπιον του ομοσπονδιακού προέδρου της Αυστρίας Αλεξάντερ Βαν ντερ Μπέλεν ορκίστηκε σήμερα το μεσημέρι, εκατό ημέρες μετά τις πρόωρες εκλογές, η νέα αυστριακή κυβέρνηση, ένας συνασπισμός του συντηρητικού Λαϊκού Κόμματος και των Πράσινων.
Της νέας αυστριακής κυβέρνησης ηγείται – όπως και της προηγούμενης – ως ομοσπονδιακός καγκελάριος ο αρχηγός του Λαϊκού Κόμματος Σεμπάστιαν Κουρτς και αυτή περιλαμβάνει συνολικά 17 μέλη, 15 υπουργούς και δύο υφυπουργούς, από τα οποία το Λαϊκό Κόμμα διαθέτει, εκτός του καγκελάριου, δέκα υπουργούς και έναν υφυπουργό, ενώ οι Πράσινοι εκπροσωπούνται με τον αρχηγό τους Βέρνερ Κόγκλερ ως αντικαγκελάριο, με τρεις υπουργούς και μία υφυπουργό.
Η νέα κυβέρνηση αποτελεί καινοτομία στην ιστορία της Αυστρίας, αφενός γιατί είναι η πρώτη με συμμετοχή ενός κόμματος οικολόγων και αφετέρου είναι επίσης η πρώτη στην οποία ο αριθμός των γυναικών-μελών της είναι μεγαλύτερος εκείνου των ανδρών, συγκεκριμένα εννέα είναι οι γυναίκες και οκτώ οι άνδρες, όπως εξηγεί το ΑΜΠΕ.
Το Λαϊκό Κόμμα έχει αναλάβει τα σημαντικότερα υπουργεία : Εσωτερικών, Οικονομικών, Εξωτερικών, Άμυνας, Παιδείας, Οικονομίας, Αγροτικής Οικονομίας, Ενσωμάτωσης-Οικογένειας, Καγκελαρίας-Ευρωπαϊκών Υποθέσεων.
Από την πλευρά τους οι Πράσινοι ηγούνται των υπουργείων Περιβάλλοντος-Υποδομών, Κοινωνικών Υποθέσεων, Δικαιοσύνης, Δημόσιας Διοίκησης-Πολιτισμού-Αθλητισμού (τα καθήκοντα στο οποίο θα ασκεί παράλληλα ο αντικαγκελάριος Βέρνερ Κόγκλερ).
«Σήμερα κλείνει ο κύκλος, η δημοκρατία μας είναι ζωντανή και έχει τη δύναμη αυτοκάθαρσης και ανανέωσης, το καταφέραμε πολύ καλά, όλοι μαζί, και αυτό με κάνει αισιόδοξο» τόνισε στην προσφώνησή του μετά την ορκωμοσία των μελών της νέας κυβέρνησης ο ομοσπονδιακός πρόεδρος Αλεξάντερ Βαν ντερ Μπέλεν, υπονοώντας προφανώς την πρωτοφανή κυβερνητική κρίση που είχε ξεσπάσει τον περασμένη Μάιο.
Αιτία της κρίσης, που οδήγησε στην κατάρρευση της προηγούμενης κυβέρνησης του καγκελάριου Σεμπάστιαν Κουρτς, του συνασπισμού του Λαϊκού Κόμματος του με το ακροδεξιό εθνικιστικό Κόμμα των Ελευθέρων, και στην προκήρυξη πρόωρων εκλογών υπήρξε η αποκαλούμενη «Υπόθεση Ίμπιζα». Πρόκειται για το πρωτοφανές σκάνδαλο διαφθοράς και πολιτικής συναλλαγής στο οποίο φέρεται να εμπλέκεται άμεσα ο πρώην αρχηγός των Ελευθέρων και πρώην αντικαγκελάριος της Αυστρίας Χάιντς-Κρίστιαν Στράχε, ο οποίος είχε τότε παραιτηθεί από όλα τα αξιώματά του και, έπειτα από κατηγορίες για σειρά άλλων σκανδάλων, πρόσφατα διαγράφηκε οριστικά ως μέλος του κόμματος.
Αμέσως μετά την σημερινή ορκωμοσία της νέας κυβέρνησης, της οποίας κανονικά η (πενταετής) θητεία διαρκεί μέχρι τον Σεπτέμβριο 2024, έγινε στο Μέγαρο της Καγκελαρίας η παράδοση από την απερχόμενη υπηρεσιακή κυβέρνηση τεχνοκρατών με επικεφαλής την υπηρεσιακή καγκελάριο Μπριγκίτε Μπίρλαϊν – την πρώην πρόεδρο του Συνταγματικού Δικαστηρίου – που ασκούσε καθήκοντα από τις αρχές Ιουνίου, έχοντας αναλάβει να οδηγήσει την χώρα στις πρόωρες εκλογές της 29ης Σεπτεμβρίου.
Η νέα κυβέρνηση αναμένεται να παρουσιάσει την Πέμπτη ή την Παρασκευή τις προγραμματικές δηλώσεις της στη νέα αυστριακή Βουλή που προήλθε από τις εκλογές της 29ης Σεπτεμβρίου και στην οποία το Λαϊκό Κόμμα διαθέτει 71 έδρες (στο σύνολο των 183), οι Σοσιαλδημοκράτες 40, το Κόμμα των Ελευθέρων 31, οι Πράσινοι 26 και το κόμμα ΝΕΟΣ (Νέα Αυστρία) 15 έδρες.