Η πλειοψηφία των Ευρωπαίων και των Αμερικανών αντιτίθεται έντονα σε μια στρατιωτική επέμβαση των χωρών τους στην Συρία, σύμφωνα με δημοσκόπηση που έγινε σε 11 χώρες της ΕΕ, στις ΗΠΑ και στην Τουρκία και τα αποτελέσματά της δόθηκαν σήμερα στην δημοσιότητα.
«Οι Υπερατλαντικές Τάσεις», μια ετήσια έρευνα για την αποτύπωση της κοινής γνώμης στις ΗΠΑ και στην Ευρώπη, δείχνει επίσης ότι η εικόνα της Κίνας και στις δύο ηπείρους επιδεινώνεται και οι περισσότεροι Ευρωπαίοι δεν θέλουν να δουν το Πεκίνο να αναλαμβάνει έναν ισχυρό ηγετικό ρόλο στις παγκόσμιες υποθέσεις.
Η δημοσκόπηση αυτή του Γερμανικού Ταμείου Μάρσαλ των ΗΠΑ, ενός αμερικανικού ινστιτούτου μελετών που προωθεί την συνεργασία ανάμεσα στην Βόρεια Αμερική και την Ευρώπη, και της Κομπανία ντι Σαν Πάολο, ενός ιδιωτικού ιδρύματος με έδρα την Ιταλία, διενεργήθηκε σε 11 χώρες της ΕΕ, στην Τουρκία και στις ΗΠΑ.
Το 62% των Αμερικανών και το 72% των Ευρωπαίων πιστεύει ότι οι χώρα τους θα πρέπει να αποφύγει μια στρατιωτική επέμβαση στον εμφύλιο πόλεμο της Συρίας, στον οποίο έχουν χάσει την ζωή τους περισσότεροι από 100.000 άνθρωποι.
Μόνον το 30% των Αμερικανών και το 22% των Ευρωπαίων πιστεύει ότι η χώρα τους πρέπει να επέμβει στην Συρία, σύμφωνα πάντα με την δημοσκόπηση αυτή.
Στο ίδιο πνεύμα και στην Τουρκία, η οποία συνορεύει με την Συρία, το 72% των ερωτηθέντων δήλωσε ότι η χώρα τους πρέπει να παραμείνει εκτός της σύγκρουσης, ενώ το 21% τάχθηκε υπέρ μιας επέμβασης.
Σε όλες τις περιοχές όπου διενεργήθηκε η δημοσκόπηση διαπιστώθηκε μια σκλήρυνση της στάσης έναντι μιας έξωθεν επέμβασης σε σύγκριση με πέρυσι.
Η αντίθεση σε μια δυτική επέμβαση στην Συρία φάνηκε και στην ήττα που υπέστη στο κοινοβούλιο ο Βρετανός πρωθυπουργός Ντέιβιντ Κάμερον τον περασμένο μήνα, όταν επεδίωξε την υιοθέτηση πρότασης, με την οποία θα δινόταν κατ’ αρχήν το πράσινο φως σε μια στρατιωτική δράση.
Εξάλλου οι ΗΠΑ και η Ρωσία συμφώνησαν το Σάββατο σε μια πρόταση για την καταστροφή του χημικού οπλοστασίου της Συρίας, αποτρέποντας την πιθανότητα οποιασδήποτε άμεσης αμερικανικής στρατιωτικής δράσης.
Όσον αφορά το Ιράν, στην ίδια δημοσκόπηση, οι Ευρωπαίοι και οι Αμερικανοί δήλωσαν ότι οι οικονομικές κυρώσεις αποτελούν τον καλύτερο τρόπο για να προληφθεί η απόκτηση πυρηνικού όπλου από την Τεχεράνη.
Πολύ λίγοι Ευρωπαίοι, αλλά το 18% των Αμερικανών, υποστήριξαν μια στρατιωτική δράση κατά του Ιράν όταν τους παρουσιάστηκε μια γκάμα επιλογών που εκτείνονταν από την προσφορά οικονομικών κινήτρων ως την αποδοχή του γεγονότος ότι το Ιράν μπορεί να αποκτήσει πυρηνικά όπλα.
Αυτοί που επέλεξαν μια μη στρατιωτική επιλογή για την αντιμετώπιση του Ιράν ερωτήθηκαν στην συνέχεια αν θα τάσσονταν υπέρ μιας στρατιωτικής δράσης αν αποτύχουν όλες οι ειρηνικές επιλογές. Σε αυτό το σενάριο, το 48% των Ευρωπαίων και το 64% των Αμερικανών τάχθηκε υπέρ της χρήσης βίας.
Παράλληλα από την δημοσκόπηση αυτή διαπιστώνεται ότι η Κίνα έχει αρνητική εικόνα στην Δύση. Το 60% των Ευρωπαίων και το 58% των Αμερικανών έχει αρνητική άποψη για την Κίνα. Και τα δύο αυτά ποσοστά είναι υψηλότερα από τα περσινά.
Το 65% των Ευρωπαίων, το 72% των Τούρκων και το 47% των Αμερικανών δήλωσε εξάλλου ότι δεν θα επιθυμούσε να αναλάβει η Κίνα έναν ισχυρό ηγετικό ρόλο στις παγκόσμιες υποθέσεις.
Επίσης Ευρωπαίοι, Αμερικανοί και Τούρκοι βλέπουν την Κίνα περισσότερο ως μια οικονομική απειλή παρά ως μια οικονομική ευκαιρία. Το 49% των Αμερικανών θεωρεί επίσης την Κίνα μια στρατιωτική απειλή, αν και οι περισσότεροι Ευρωπαίοι και Τούρκοι διαφωνούν με αυτό.
Η Ρωσία έχει επίσης πρόβλημα εικόνας. Το 46% των Αμερικανών θεωρεί ανεπιθύμητο τον παγκόσμιο ηγετικό ρόλο της Ρωσίας, όπως και το 65% των Ευρωπαίων και το 67% των Τούρκων. Εξάλλου το 59% των Αμερικανών, το 62% των Ευρωπαίων και το 68% των Τούρκων έχει αρνητική άποψη για την Ρωσία.
Οι χώρες στις οποίες έγινε η δημοσκόπηση είναι οι: Γαλλία, Γερμανία, Ιταλία, Ολλανδία, Πολωνία, Πορτογαλία, Ρουμανία, Σλοβακία, Ισπανία, Σουηδία, Βρετανία, ΗΠΑ και Τουρκία. Η έρευνα αυτή διενεργήθηκε σε δείγμα περίπου 1.000 ανθρώπων σε κάθε χώρα από τις 3 Ιουνίου ως τις 2 Ιουλίου.