Λίγες ημέρες πριν από τις αμφιλεγόμενες βουλευτικές εκλογές στη χώρα ο βασιλιάς της Σουαζιλάνδης επέλεξε άλλη μία σύζυγο, την 14η κατά σειρά, μια 18χρονη φιναλίστ των τοπικών καλλιστείων.
Η Σιντίσουα Ντλαμίνι, η νέα «λιποβέλα», όπως αποκαλείται στα σισουάτι η βασιλική αρραβωνιαστικιά, είναι 18 ετών και μόλις αποφοίτησε από το ιδιωτικό θρησκευτικό σχολείο του Αγίου Φραγκίσκου. Ήταν μεταξύ των φιναλίστ του διαγωνισμού ομορφιάς «Μις Πολιτιστική Κληρονομιά 2013-14». Είναι 27 χρόνια μικρότερη από τον μέλλοντα σύζυγό της και 8 χρόνια νεώτερη από την προγονή της, την 26χρονη κόρη του Μσουάτι, τη Σιχανίσο.
Ο βασιλιάς, που είναι πολύγαμος όπως και ο πατέρας του ο Σομπούζα Β΄, παρουσίασε τη νέα του σύζυγο το σαββατοκύριακο κατά τη διάρκεια ενός φολκλορικού φεστιβάλ στο οποίο νεαρές γυναίκες χορεύουν γυμνόστηθες μπροστά του. Κατά το έθιμο, ο βασιλιάς έχει το δικαίωμα να διαλέξει κάποια από αυτές, όμως έχει αποποιηθεί αυτό το «δικαίωμά» του τα τελευταία επτά χρόνια. Το 2005 είχε επιλέξει μια 17χρονη για 13η σύζυγό του.
Παρόντες στο φεστιβάλ ήταν και ξένοι αξιωματούχοι, όπως ο υπουργός Εξωτερικών της Ναμίμπιας Νετούμπο Νάντι-Νταϊτούα, ο οποίος είναι ο επικεφαλής της αποστολής των παρατηρητών της Αναπτυξιακής Κοινότητας Νότιας Αφρικής (SADC). «Δεν ήταν στις προθέσεις του βασιλιά να παρουσιάσει (τη νέα σύζυγο) σε όλον τον κόσμο, όμως εκπρόσωποι της διεθνούς κοινότητας βρίσκονταν εκεί για να παρακολουθήσουν (το χορό)», ανέφερε ένας εκπρόσωπος του βασιλικού οίκου.
Ο Μσουάτι Γ΄, όπως αναφέρει το ΑΠΕ-ΜΠΕ, επικρίνεται συχνά για την πολυτελή ζωή του και για το γεγονός ότι το χαρέμι του χρηματοδοτείται από τον κρατικό προϋπολογισμό την ώρα που ζητά από τους υπηκόους του να κάνουν σημαντικές περικοπές καθώς η χώρα αντιμετωπίζει μια οικονομική κρίση άνευ προηγουμένου. Σχεδόν ο ένας στους τέσσερις ενηλίκους πάσχει από AIDS, ασθένεια που είναι η πρώτη αιτία θανάτου στη χώρα και εξαιτίας της οποίας έχει αυξηθεί δραματικά ο αριθμός των ορφανών παιδιών. Οι περισσότεροι από το 1,2 εκατομμύριο κατοίκους ζουν σε συνθήκες απόλυτης ένδειας και το προσδόκιμο ζωής τους είναι από τα χαμηλότερα παγκοσμίως, μόλις στα 48,9 χρόνια, σύμφωνα με εκτιμήσεις των Ηνωμένων Εθνών.
Ο Μσουάτι ανέβηκε στο θρόνο το 1982 μετά το θάνατο του πατέρα του και από το 1986 κυβερνά ως απόλυτος μονάρχης, με τη βοήθεια ενός κοινοβουλίου το οποίο θα ανανεωθεί την Παρασκευή στις βουλευτικές εκλογές. Η αντιπολίτευση χαρακτηρίζει αυτήν την εκλογική διαδικασία «μασκαράτα» δεδομένου ότι τα πολιτικά κόμματα είναι εκτός νόμου.